Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY Romania: Ce trebuie sa stie contribuabilii in cazul amenzilor din inspectii fiscale?
EY Romania: Ce trebuie sa stie contribuabilii in cazul amenzilor din inspectii fiscale?
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 13 Apr 2022 12:48
Nu de putine ori, in cadrul inspectiilor fiscale sunt stabilite atat obligatii fiscale suplimentare in sarcina contribuabililor, dar sunt aplicate si amenzi contraventionale, pentru neindeplinirea unor obligatii declarative sau de plata. Este, insa, legala amendarea contribuabililor, mai ales in conditiile in care exista un interval mare de timp (cativa ani) intre momentul neindeplinirii obligatiilor si aplicarea amenzii? Ce pot face contribuabilii?
Intr-un exemplu recent, un operator economic a fost amendat contraventional in urma unei inspectii fiscale cu privire la perioada 2015 – 2018, pentru nedeclararea si neplata impozitului aferent veniturilor obtinute de nerezidenti. Este legala amenda primita?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie avute in vedere doua aspecte esentiale: daca exista un termen legal in cadrul caruia contribuabilul avea obligatia de a indeplini respectiva obligatie si daca au trecut mai mult de 6 luni de la implinirea acestui termen. Daca raspunsul la cele doua intrebari este ”da”, atunci dreptul organelor de inspectie fiscala de a amenda contraventional contribuabilul este prescris, astfel cum vom arata in cele ce urmeaza.
Baza legala pentru aplicarea amenzilor contraventionale in materie fiscala se regaseste in Titlul XI al Codului de procedura fiscala. De exemplu, potrivit articolului 336 din Codul de procedura fiscala, reprezinta contraventie fapta de neindeplinire la termen a obligatiilor declarative prevazute de lege, fapta de neretinere de catre platitorii obligatiilor fiscale a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa, sau fapta de neraportare a aranjamentelor transfrontaliere. In plus, cuantumul amenzilor contraventionale nu este deloc neglijabil, el fiind situat intre 1.000 lei si 100.000 lei.
Sanctionarea contraventionala in materie fiscala nu urmeaza un regim special, ci se supune acelorasi reguli generale reglementate de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001. Acestea prevad ca dreptul aplicarii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei, in cazul contraventiilor care se savarsesc dintr-o data (i.e. instantanee), respectiv in termen de 6 luni de la data incetarii savarsirii contraventiilor in cazul contraventiilor continue (i.e. contraventiile care dureaza in timp).
Atunci cand contribuabilul nu si-a indeplinit, spre exemplu, obligatia de a retine la sursa un anumit impozit, este esential de retinut ca nu ne aflam in prezenta unei contraventii continue, ci in prezenta unei contraventii instantanee. Mai exact, fapta s-a epuizat atunci cand s-a implinit termenul legal pana la care contribuabilul trebuia sa declare si sa retina impozitul la sursa, de la acest moment curgand termenul de prescriptie de 6 luni.
In exemplul nostru, legea prevedea ca impozitul datorat de nerezidenti se declara si se plateste in luna urmatoare celei in care s-a platit venitul, respectiv pentru luna ianuarie, pana la data de 25 februarie 2015, pentru luna februarie 2015, pana la data de 25 martie 2015 s.a.m.d. Astfel curge un termen de prescriptie de 6 luni pentru fiecare luna in parte, de la data de 25 a lunii urmatoare celei in care era datorat venitul. Prin urmare, la sfarsitul anului 2021, cand contribuabilul a fost sanctionat contraventional, intervenise deja prescriptia extinctiva cu privire la posibilitatea de a aplica amenda pentru toata perioada in discutie.
Cu alte cuvinte, daca au trecut 6 luni de la momentul la care contribuabilul trebuia sa isi indeplineasca obligatia legala (lunara, semestriala, anuala etc.), acesta nu mai poate fi amendat, intrucat, asa cum aratam, depasirea termenului legal este echivalent cu stingerea dreptului organului de control de a amenda contribuabilul.
De asemenea, este irelevant momentul la care organele fiscale au constatat neindeplinirea obligatiei legale de catre contribuabil. Sa presupunem ca neindeplinirea obligatiei fiscale a fost constatata cu ocazia inspectiei fiscale, care, de regula, verifica legalitatea si conformitatea indeplinirii obligatiilor fiscale in urma cu cel mult 5 ani (i.e. termenul de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale). Insa, termenul pana la care poate fi amendat contraventional contribuabilul ramane cel de 6 luni de la data neindeplinirii obligatiei sale si nu este suspendat ca urmare a efectuarii inspectiei fiscale.
In consecinta, recomandam contribuabililor ca, in momentul in care sunt amendati in urma unei inspectii fiscale, sa analizeze impreuna cu specialistii in domeniu daca respectiva amenda este legala, mai ales din perspectiva momentului la care s-a savarsit presupusa fapta contraventionala.
 
Autori: Razvan Bratila, Avocat si Emanuel Bancila (foto), coordonator Controverse si Inspectii fiscale, Bancila Diaconu si Asociatii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMRAWLPLUGTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
SSAB
noark
Acvatot 2019
concelex
BogArt
rigips
strabag nivel 1
EURO BUILD
quadratum
CDS
Arduro
konsent
AED
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
EDIT-Structural
leviatan
SIGM
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
DRS
MAKITA
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<