KEYSFIN: Crestere a riscului de neplata datorat disputelor comerciale |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 08 Iun 2018 17:40 |
Valoarea datoriilor comerciale inregistrate de companiile romanesti a depasit, in 2016, nivelul de 306,6 miliarde de lei, suma cu aproape 100 de miliarde de lei mai mare decat in 2009 (213,3 mld.lei) Asta arata un studiu realizat de Keysfin ce a luat in calcul firmele inregistrate in BPI (Buletinul Procedurilor de Insolventa) detinute de actionari care au avut minim 2 companii in aceasta situatie intre 2008-2017.
Potrivit studiului realizat de KeysFin, peste 400.000 de firme, care reprezinta 64% din economie, inregistrau datorii comerciale.
Creditul comercial reprezenta, in 2016, 36,8% din totalul datoriilor companiilor, un procent cu 56% mai mare decat valoarea creditului bancar (133 mld.lei). Si valoarea facturilor restante din economia romaneasca a crescut semnificativ in ultimii ani. Cele mai multe facturi neachitate au peste 1 an (61%), urmate de cele cu intarzieri de peste noua luni (20%).
“Sunt domenii unde platile se fac mai repede, cum este comertul, datorita fluxului de marfa, si altele in care platile se fac foarte greu, precum imobiliarele, pentru ca au nevoie de timpi mai mari de executie si depind, in mare masura, de circuitul bancar”, au explicat analistii.
Potrivit European Payment Report, riscul de neplata se va inrautati semnificativ in acest an, in opinia a peste 50% dintre investitorii chestionati in raport. Expertii au indicat disputele comerciale (81%) drept principala cauza pentru riscul de neplata, urmata de dificultatile financiare ale firmelor (68%) si de amanarea intentionata a platii facturilor (41%).
„Afacerile pe banii partenerilor si clientilor au devenit o adevarata moda in economia romaneasca. In lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg sa intarzie platile, apeland la creditul furnizor, un mecanism economic de finantare de business, fara dobanda, care se extinde tot mai puternic. 75% dintre firmele din economia romaneasca au ajuns sa apeleze la aceasta solutie, in conditiile in care finantarea bancara reprezinta, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil”, au explicat expertii KeysFin.
|