Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MAZARS: ANAF se afla in fruntea transformarii digitale a sectorului public
MAZARS: ANAF se afla in fruntea transformarii digitale a sectorului public
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 07 Aug 2024 16:04
Forvis Mazars, parteneriatul international de audit, servicii fiscale si consultanta, lanseaza studiul anual dedicat sectorului public. Acesta dezvaluie o schimbare semnificativa a perspectivei generale, precum si a prioritatilor liderilor din acest sector, ceea ce indica o noua abordare din punct de vedere strategic. Companiile sunt constiente de influenta tot mai mare a opiniei publice, iar executivii isi propun sa construiasca rezilienta intr-o noua era in care talentul este esential pentru implementarea eficienta a tehnologiilor si in care asteptarile privind sustenabilitatea sunt foarte mari.
"Ne aflam intr-o conjunctura critica, dar cu unele dintre cele mai mari oportunitati pentru lideri de a contesta normalitatea si de a modela cele mai bune practici intr-o perioada de schimbari semnificative. 2024 este un an de referinta, cu unele dintre cele mai importante alegeri din intreaga lume. Se pot lua decizii curajoase pentru anii ce urmeaza si sunt increzator ca lucrand impreuna vom putea intra intr-o noua era, construita pe rezilienta, pentru a servi mai bine oamenii si comunitatile.”, a mentionat Peter Cudlip, Partner, Group Head of Public and Social Sector, Forvis Mazars.
  • Executivii din sectorul public sunt in general optimisti: 58% se asteapta la o crestere a finantarii in urmatorul an financiar, insa aceasta reprezinta o scadere semnificativa fata de 85% anul trecut.
  • Factorii economici, inclusiv inflatia ridicata si costul vietii (27%), cererea crescuta pentru servicii si schimbarile politice (26% fiecare) sunt trei dintre cele mai importante tendinte externe care vor afecta companiile in anul urmator. Aparitia noilor tehnologii (23%) si lipsa de talent (22%) sunt, de asemenea, factori care se asteapta sa afecteze semnificativ organizatiile, doar 25% fiind increzatori ca sunt pregatiti pentru acest lucru.
  • Satisfacerea cererii pentru servicii este o problema posibila pentru un sfert dintre companii, acestea afirmand ca este probabil sa nu faca fata acestei cereri.
  • Cresterea investitiilor de timp, bani si resurse, in medie pe toate activitatile si operatiunile de afaceri, este asteptata de 50% dintre organizatii. In timp ce IT-ul si digitalizarea operatiunilor sunt in continuare in fruntea acestei liste, problemele sau preocuparile legate de finantare sunt spre finalul acestei liste, urmate numai de reducerea personalului.
  • Lipsa talentelor este printre primele cinci tendinte externe care, conform liderilor, vor influenta sectorul in urmatorii trei pana la cinci ani. Aproape doua treimi (63%) dintre executivi confirma intampinarea dificultatilor in atragerea de persoane talentate. Cu toate acestea, in mod paradoxal, strategia privind  talentele se afla abia pe locul noua in prioritatile lor pentru anul urmator.
  • Transformarea IT/tehnologica este principala prioritate strategica pentru lideri pentru al doilea an consecutiv. 79% dintre organizatiile din sectorul public folosesc deja AI generativa intr-o anumita forma si, dintre cei care nu o folosesc, 44% spun ca o vor folosi in urmatorii cinci ani. Totusi, 69% dintre cei care folosesc deja AI generativa in organizatiile lor spun ca au preocupari etice legate de aceasta.
In timp ce transformarea IT/tehnologica reprezinta prioritatea strategica principala pentru liderii din toate sectoarele la nivel global, numai 22% dintre liderii din Romania impartasesc aceasta viziune. In schimb, multi executivi romani prioritizeaza expansiunea internationala sau dezvoltarea precum si revizuirea noilor strategii de atragere si retentie a talentelor.
 
"In plus, in alte sectoare, 67% dintre companii folosesc deja AI generativa, fie pentru procese interne, fie pentru produse si servicii comerciale, 39% exprimand preocupari etice. Intrebati cat de importanta este o reglementare mai stricta, fie la nivel national, fie international, in controlul AI generative, aproape 95% dintre liderii romani sunt de acord ca este esentiala sau foarte importanta.”, a mentionat Horatiu Nistor, Senior Manager, IT Audit & Advisory, Forvis Mazars in Romania.
  • 64% dintre lideri considera ca AI generativa nu va inlocui oamenii, demonstrand ca abilitatile umane sunt inca foarte apreciate intr-un sector atat de orientat spre oameni.
  • Responsabilitatile legate de sustenabilitate sunt un punct clar de focus pentru liderii din sector – 76% dintre executivii din sectorul public spun ca deja au in lucru un raport de sustenabilitate sau planuiesc sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni. Peste 50% dintre lideri considera ca noile reglementari ar fi mai eficiente decat presiunile interne sau externe in accelerarea raportarii.
 
Rolul ANAF in procesul de digitalizare al sectorului public din Romania
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) se afla in fruntea transformarii digitale a sectorului public din Romania, prin mai multe initiative cheie menite sa modernizeze procesele fiscale si administrative. Printre aceste eforturi se numara initiativele RO e-Factura, RO e-Transport precum si Fisierul Standard de Audit Fiscal (SAF-T).
 
"Una dintre realizarile majore ale ANAF in digitalizare este implementarea sistemului RO e-Factura. Aceasta initiativa revolutioneaza modul in care facturile sunt procesate si gestionate in cadrul economiei romanesti. Sistemul RO e-Factura a fost implementat inca din iulie 2022, dar doar pentru tranzactii B2G. De atunci, ANAF a facut progrese semnificative in extinderea si perfectionarea acestui sistem pentru a include tranzactii B2B (obligatorii de raportat din ianuarie 2024) precum si B2C (obligatorii de raportat din ianuarie 2025), largind astfel impactul si utilitatea acestuia.”, a mentionat Bianca Vlad, Tax Partner, Forvis Mazars in Romania.
Prin impunerea obligatorie a facturarii electronice pentru o gama mai larga de tranzactii, ANAF imbunatateste transparenta, acuratetea si eficienta operatiunilor financiare. Companiile pot acum beneficia de timpi mai rapizi de procesare a facturilor, reducerea sarcinilor administrative si o gestionare mai buna a fluxului de numerar, in timp ce guvernul se bucura de o colectare mai precisa si rapida a impozitelor.
 
"Pe langa RO e-Factura, sistemele SAF-T si RO e-Transport sunt doua masuri implementate in cadrul procesului de digitalizare al ANAF, menite sa aduca transparenta si sa imbunatateasca colectarea impozitelor, in special TVA, unde Romania se confrunta cu cel mai mare deficit de incasare din UE.”, a mentionat Edwin Warmerdam, Partner, Head of Tax, Forvis Mazars in Romania.
Pe masura ce Romania avanseaza in procesul de digitalizare, aceste eforturi contribuie la stimularea unei cresteri economice sustenabile, la imbunatatirea increderii publicului in operatiunile guvernamentale si la pozitionarea natiunii ca un pionier al progresului digital.
***
Forvis Mazars a colectat opiniile liderilor din sectorul public din toata Europa. Studiul din 2024 ofera o imagine de ansamblu asupra tendintelor de piata si transformarilor anticipate care vor influenta organizatiile din sectorul public si non-profit. De asemenea, exploreaza prioritatile strategice, provocarile si oportunitatile care afecteaza furnizarea serviciilor, oferind informatii detaliate pentru pregatirea anului viitor.
Mazars (Forvis Mazars incepand cu 1 iunie 2024), in colaborare cu Peter McLeod AS, a realizat un sondaj cu aproximativ 400 de lideri din sectorul public din intreaga Europa pentru studiul sau anual. Aceasta cercetare independenta surprinde perspectivele liderilor din organizatii publice si non-profit cu bugete anuale de pana la 5 milioane de euro, pe masura ce se pregatesc pentru anul urmator si impartasesc viziuni asupra viitorului. Studiul a fost realizat prin intermediul chestionarelor online in perioada mai - iunie 2024.
Esantion total: N=392 respondenti.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUGhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
leviatan
theda mar
Acvatot 2019
quadratum
EURO BUILD
konsent
strabag nivel 1
Ubitech
Arduro
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
DRS
MAKITA
SSAB
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
AED
SIGM
CDS
rigips
BogArt
noark
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<