Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MF: RO e-factura in relatia B2B devine obligatorie incepand cu 1 iulie 2024
MF: RO e-factura in relatia B2B devine obligatorie incepand cu 1 iulie 2024
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 20 Sep 2023 11:24
Transmiterea facturilor prin Sistemul RO e-factura in relatia B2B (business-to-business) va deveni obligatorie incepand cu data de 1 iulie 2024, conform Proiectului de lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicat marti de Ministerul Finantelor.
Pana la acel termen, se propune instituirea unui sistem de raportare a facturilor in perioada 1 ianuarie - 31 iunie 2024, fara aplicarea de sanctiuni in primele trei luni.
"Digitalizarea sistemului fiscal din Romania si adaptarea acestuia la cerintele Uniunii Europene, cu rol in reducerea deficitului bugetar, cresterea colectarii veniturilor la bugetul de stat consolidat si reducerea evaziunii fiscale, presupune adoptarea unor linii strategice graduale care sa confere posibilitatea adaptarii operatorilor economici la cerintele tehnice/procedurale/legislative derivate din implementarea sistemelor informatice, rutinarea in parametrii normali/functionali a sistemelor informatice detinute de Ministerul Finantelor si operatorii economici, precum si armonizarea reglementarilor legale in materie. (...) se propune instituirea unui sistem de raportate a facturilor in perioada 1 ianuarie - 31 iunie 2024, fara aplicarea de sanctiuni in primele trei luni si trecerea la transmiterea obligatorie a facturilor prin Sistemul RO e-factura in relatia B2B incepand cu 1 iulie 2024. Masurile vor contribui la cresterea colectarii veniturilor la bugetul de stat consolidat, reducerea evaziunii fiscale, precum si la intarirea disciplinei bugetare la nivelul entitatilor publice si a responsabilizarii ordonatorilor de credite in procesul bugetar", se arata in Expunerea de motive a proiectului de act normativ postat in consultare publica pe site-ul Ministerului Finantelor.
Incepand cu anul 2021, ministerul de resort a pus bazele implementarii graduale a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, prin adoptarea actelor normative de ordin primar si secundar cu rol in asigurarea functionalitatii eficiente a procesului de transmitere/receptionare a facturilor electronice, stabilind, totodata, anumite categorii de operatori economici carora le revine obligatia de transmitere a facturilor prin acest sistem. Prezentele reglementari reprezinta o continuare a politicilor publice adoptate de catre Ministerul Finantelor, subliniaza sursa citata.
Facturarea electronica ar fi trebuit sa devina obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei. Masura urmeaza sa fie aplicabila pana la 31 decembrie 2026.
Pe de alta parte, se propune prelungirea termenului de transmitere catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a listelor pentru care Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) urmeaza sa formuleze actiuni de dizolvare sau de radiere de la 15 zile la 45 zile calendaristice.
"Pentru a maximiza recuperarea veniturilor la bugetul general consolidat si pentru a nu se periclita colectarea acestora, inaintea pronuntarii dizolvarii ori radierii, se impune ca ONRC sa transmita catre ANAF lista pentru care urmeaza sa formuleze actiuni de dizolvare/radiere, intr-un termen rezonabil, astfel incat sa existe posibilitatea efectuarii opozitiilor la aceste proceduri. Astfel, se impune prelungirea termenului de transmitere catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a listelor pentru care ONRC urmeaza sa formuleze actiuni de dizolvare/radiere de la 15 zile la 45 zile calendaristice. Pe de alta parte, pentru a se consolida conformarea voluntara la plata a obligatiilor bugetare, se impune conditionarea pronuntarii dizolvarii/radierii societatilor numai dupa ce obligatiile bugetare restante sunt achitate de catre aceste societati ori acestea sa nu aiba in desfasurare actiuni de control fiscal", se mentioneaza in document. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
viarom
Ubitech
EDIT-Structural
CDS
noark
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
theda mar
quadratum
Acvatot 2019
MAKITA
concelex
rigips
ness project
leviatan
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander