Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - NOU proiect de lege pentru clarificarea regimului fiscal al nomazilor digitali
NOU proiect de lege pentru clarificarea regimului fiscal al nomazilor digitali
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 20 Mai 2022 11:39
Deputatele Diana Buzoianu (USR) si Gabriela Horga (PNL, foto) au depus un proiect prin care se va clarifica regimul fiscal al nomazilor digitali in primele 6 luni de sedere in Romania, similar statelor europene care au implementat deja viza pentru nomazi digitali.
In ianuarie 2022 era promulgata legea nr. 22/2022, un proiect initiat de deputata USR Diana Buzoianu, prin care era introdusa viza pentru nomazi digitali. Odata cu adoptarea acestei legi, Romania s-a alaturat statelor care pot sa atraga nomazii digitali si resursele lor in tara, oferind vize de lunga sedere acestor straini.
Introducerea noului concept nou in legislatia Romaniei presupune si adaptarea altor domenii la noua realitate pentru ca tara noastra sa fie competitiva. Ce sunt nomazii digitali? Strainii din state terte care vin sa calatoreasca in Romania pentru o perioada mai mare de timp si care lucreaza de la distanta pentru o companie din afara UE. Prin proiectul de lege recent depus, se urmareste clarificarea statutului fiscal al acestei categorii de cetateni straini.
 
Practic, legea impune trei modificari, valabile pentru primele 6 luni de sedere a nomazilor digitali in Romania:
     1. Scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din afara Romaniei: pe durata primelor 6 luni de sedere in Romania, nomazii digitali vor fi scutiti de plata impozitului pe venit de catre statul roman doar pentru veniturile din afara Romaniei. Nomadul va plati impozitul pentru veniturile respective in tara sa. Acest lucru se va intampla chiar daca strainii provin din state terte cu care Romania nu are tratate bilaterale incheiate privind dubla impozitare.
     2. Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale, respectiv contributiilor de asigurari sociale de sanatate: nomadul digital va continua sa plateasca CAS in statul sau de rezidenta si va avea drept conditie pentru obtinerea vizei incheierea unei asigurari de sanatate, insa nu va plati CASS si CAS in Romania in primele 6 luni de sedere.
     3. Stabilirea regimului juridic fiscal al nomadului digital: nomadul digital nu va fi considerat rezident fiscal decat daca sederea depaseste durata de 183 de zile.
 
"Prin acest proiect de lege ne dorim sa atragem cat mai multe resurse financiare in tara si sa tinem, totodata, pasul cu schimbarile din piata muncii: vedem cu totii cum impactul tehnologic, telemunca, dar si posibilitatea facila de a calatori reprezinta realitati ale lumii de astazi. Statele din intreaga lume sunt intr-o directa competitie. Romania se bucura de un potential turistic extraordinar si trebuie sa devina o destinatie ceruta si apreciata de nomazii digitali”, apreciaza Dep. Diana Buzoianu.
 
"Nomazii digitali sunt persoanele care lucreaza de la distanta, prin internet. Ne-am propus asigurarea unui tratament fiscal clar si avantajos al veniturilor obtinute de acestia pe perioada in care se afla pe teritoriul Romaniei. Obiectivul este ca tara noastra sa beneficieze de cat mai multe resurse financiare aduse direct in economie prin prezenta cat mai multor nomazi digitali in Romania. Nomazii digitali pot relansa comunitati aflate in dificultate si pot largi posibilitatile financiare ale unor localitati. In 2013, Senderiz era o localitate spaniola aproape abandonata, dar a fost readusa la viata dupa ce doi antreprenori au infiintat un centru pentru nomazii digitali. Aceasta a permis reconstruirea cladirilor abandonate si sprijinirea proiectelor locale,” declara Dep. Gabriela Horga.
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
quadratum
noark
FRONTALE
Acvatot 2019
concelex
ERBASU CONSTRUCT
ness project
leviatan
CDS
strabag nivel 1
Ubitech
MAKITA
theda mar
viarom
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander