Agenda Constructiilor
Marti, 26 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PMB: Trebuie modificata urgent legea achizitiilor publice
PMB: Trebuie modificata urgent legea achizitiilor publice
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 08 Nov 2017 06:19
Primarul General, Gabriela Firea, a participat astazi, 6 noiembrie, la sedinta Adunarii Generale a Asociatiei Municipiilor din Romania, (AMR) alaturi de presedintele Asociatiei Municipiilor, Robert Negoita si 80 de primari ai oraselor din tara. La sedinta AMR a participat si Premierul Romaniei, Mihai Tudose. In cadrul sedintei s-a discutat despre Legea parteneriatului public-privat, despre imbunatatirea legii achizitiilor publice, precum si despre necesitatea implicarii AMR in procesul actelor normative.
Referitor la legea parteneriatului public privat, Primarul Capitalei a declarat: "Suntem cu totii interesati ca Parlamentul sa demareze mai grabnic dezbaterea si apoi votul pe Legea parteneriatului public privat, pentru ca ne dorim, ca autoritati publice locale, sa stabilim cat mai multe parteneriate cu investitori romani si straini, pentru ca acestea inseamna de fapt baza progresului comunitatilor pe care le reprezentam".
In acest sens, Primul Ministru, Mihai Tudose, a dat asigurari ca "proiectul parteneriatului public privat va fi adoptat in sedinta de Guvern de miercuri sau saptamana viitoare, printr-o Ordonanta. Tot saptamana viitoare, Legea Parteneriatului Public Privat va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei".
Legea achizitiilor publice aliniata la nivel european
In ceea ce priveste legea achizitiilor publice, Primarul Capitalei a explicat ca Parlamentul ar trebui sa demareze mai repede o dezbatere a amendamentelor pentru pachetul de legi privind achizitiile, in vederea imbunatatirii acestui act normativ:
“Ne dorim o dezbatere cat mai urgenta a amendamentelor pentru acest pachet de legi care, asa cum am spus de nenumarate ori blocheaza in prezent dezvoltarea oraselor. Am transmis si eu, si colegii mei, primarii de sectoare, anumite amendamente la legea achiziitiilor, pentru ca aceasta legislatie sa fie imbunatatita urgent, sa devina un act legislativ european si nu unul in care pur si simplu s-au introdus niste elemente care franeaza dezvoltarea”.
Gabriela Firea a adaugat ca:” In acest moment, oricine poate sa depuna o contestatie la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), iar ca urmare a acestor contestatii se pot suspenda licitatii, cum am s-a intamplat si la nivelul Primariei Capitalei, cu licitatia RATB. Din cauza unor contestatii, am pierdut practic toata vara asteptand sa se faca aceasta analiza, licitatia a fost reluata joia trecuta, dar este timp pierdut in detrimentul bucurestenilor. Si ca acest caz sunt altele multe in tara".
Trebuie identificate cauzele excedentelor bugetare
Primarul General, Gabriela Firea, a explicat ca, cele mai frecvente cauze care duc la un excendent bugetar se datoreaza legislatiei defectuoase a achizitiilor, precum si frecventelor corectii care se solicita administratiilor locale, in ceea ce priveste dosarele pentru accesarea fondurilor europene: " Excedentul bugetar este o problema cu care se confrunta aproape toate municipiile din Romania. Este o problema reala pe care trebuie sa o rezolvam cat mai rapid tratand in primul rand cauza. Excedentul bugetar nu poate fi pus in cele mai multe situatii pe seama slabului management administrativ local. Am analizat si noi aceste situatii in care se gasesc administratiile publice locale, iar in unanimitate problemele sunt aceleasi. Prevederile actualei legislatii privind achizitiile impiedica achizitiile in Romania, nu le stimuleaza, de aceea ne trezim la sfarsitul anului bugetar cu bani pe care nu am reusit sa ii cheltuim. In alte tari europene, o achizitie publica locala nu dureaza mai mult de doua, trei luni, in timp ce la noi, o procedura de achizitie publica poate dura chiar ani zile. Impreuna cu colegii nostri, cu ceilalti reprezentanti ai gruparilor politice, trebuie sa facem ceva in aces sens. O alta cauza pentru care primariile inregistreaza excedent bugetar este faptul ca se dau foarte multe corectii pe fonduri europene”.
Pachetul de modificari fiscale trebuie revizuit
Referitor la masurile fiscale anuntate de Guvern, Primarul General Gabriela Firea, a declarat ca:0"Am transmis si in cadrul sedintei AMR faptul ca pentru toate primariile de municipii, nu doar pentru Primaria Municipiului Bucuresti, acest pachet de modificari fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contra. Dimpotriva, pentru ca vor fi bani mai putini la buget, pentru investitii, ar fi o lovitura foarte mare pentru toate comunitatile, de aceea am solicitat si ma bucur ca am primit un raspuns pozitiv si din partea premierului, care a inteles ca municipiile vor fi afectate si doreste sa imbunatateasca acest proiect”, a spus Gabriela Firea.
Modificarea pragului de indatorare
Totodata, o problema comuna majoritatii municipiilor din Romania, o constituie pragul de indatorare impus de Ministerul de Finante autoritatilor locale : "As puncta un aspect care este comun municipiilor si cu care ne-am confruntat si noi la Bucuresti: este vorba despre pragul de indatorare de 21 de milioane de euro pe an. Cred ca ar trebui sa stabilim criterii care sa ne spriijine pe toti sa promovam proiecte, iar cele mai importante criterii pentru a obtine aceste finantari ar trebui sa se refere la numarul populatiei, dar si la proiect, la importanta acestuia pentru comunitate. De exemplu, s-ar putea ca, intr-un municipiu, sa existe un proiect foarte bun, asteptat de cetateni, care sa genereze dezvoltarea zonei, dar care sa fie lasat la urma, pentru ca nu se incadreaza in aceste rigori impuse de Ministerul de Finante. Daca mergem in continuare pe acest criteriu, pe acest pat al lui Procust, nu cred ca avantajeaza comunitatile pe care le reprezentam”, a concluzionat Gabriela Firea.
La randul sau, presedintele AMR, Robert Negoita, a declarat ca, in premiera, se lucreaza in prezent la elaborarea unui cod administrativ care sa constituie un instrument legislativ esential pentru administratiile publice locale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergieshiltiRAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
quadratum
konsent
leviatan
viarom
CDS
SSAB
concelex
AED
Arduro
rigips
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
MAKITA
VEGO
theda mar
noark
Acvatot 2019
EDIT-Structural
ness project
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
DRS
BogArt
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<