Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PWC: Companiile se asteapta la noi inspectii fiscale dupa facilitatile din 2020
PWC: Companiile se asteapta la noi inspectii fiscale dupa facilitatile din 2020
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 17 Mai 2021 12:11
Peste 40% dintre companiile din Romania se asteapta ca amanarile/scutirile la obligatiile fiscale, ajutorul pentru somaj tehnic sau subventiile acordate de stat in timpul crizei sanitare sa determine inspectii fiscale noi, in contextul in care doua treimi dintre respondenti (66%) au beneficiat de astfel de facilitati, potrivit unui sondaj realizat de PwC la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE). Comparativ, la nivelul ECE, 36% dintre companii au apelat la masuri de sprijin din partea guvernelor si, ca urmare, doar 14% considera ca vor fi inspectii fiscale in acest domeniu.
”Anul trecut, pe fondul restrictiilor impuse de starea de urgenta, am asistat la mai putine inspectii fiscale decat intr-un an obisnuit. Pe masura ce economia s-a redeschis, controalele s-au intensificat si contribuabilii se asteapta ca una dintre principalele teme de verificare sa il reprezinte modul in care au pus in aplicare facilitatile fiscale acordate pentru limitarea efectelor crizei sanitare”, a declarat Daniel Anghel (foto), Partener si Lider al Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
In anul 2020, autoritatile fiscale romane au efectuat mai putine inspectii fiscale in randul companiilor, decat in anii anteriori, doar 2% dintre respondenti mentionand ca au fost tinta unor inspectii fiscale, sub media din Europa Centrala si de Est (ECE) de 9%. Conform respondentilor, cele mai multe inspectii fiscale efectuate in Romania au avut loc, in anul 2016, cand 20% dintre respondenti au fost vizati de verificari.
”Sondajul arata ca in majoritatea statelor din regiune, zonele de interes ale inspectorilor fiscali sunt aceleasi, respectiv aspectele ce privesc impozitul pe profit. In schimb, observam o diferenta destul de mare in ceea ce priveste durata inspectiilor si sumele impuse. Astfel, atat in Romania, cat si in celelalte state din Europa Centrala si de Est, controalele fiscale au avut in vedere in special tranzactiile intragrup. Topul este completat de deductibilitatea serviciilor si ajustari ale preturilor de transfer”, a afirmat Dan Dascalu, Partener si Liderul Practicii de Litigii, D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania.
Cum afecteaza inspectiile fiscale activitatea companiilor
Doar 19% din companiile din Romania au aratat ca activitatea lor nu a fost afectata in niciun fel din cauza inspectiilor fiscale, fata de media regionala de 41%. Dintre cei care au resimtit un impact al inspectiei fiscale in activitate, 44% au mentionat volumul mare de informatii solicitate, iar 28% inspectia fiscala in sine.
Lipsa unui tratament fiscal uniform in privinta unor tranzactii similare este principala nemultumire privind activitatea autoritatilor fiscale, mentionata de companiile din Romania (15%), urmata de volumul mare de documente solicitate (13%) si durata prelungita a inspectiilor fiscale (13%). La nivel regional, topul este format din volumul mare de documente, lipsa unui tratament fiscal uniform in privinta unor tranzactii similare si durata prelungita a inspectiilor fiscale.
In Romania cele mai multe inspectii se intind pe o perioada 6 luni - 1 an (mentionata de 27% dintre respondenti), in timp ce la nivelul tarilor din Europa Centrala si de Est cele mai multe controale se desfasoara intr-un interval de 1-3 luni (30%).
Printre dificultatile intampinate de contribuabilii romani si care prelungesc nejustificat durata inspectiilor se numara lipsa timpului acordat pentru aducerea documentelor justificative de la arhiva externa, lipsa capacitatii decizionale a inspectorilor si necesitatea confirmarii deciziilor luate.
In ceea ce priveste sumele stabilite suplimentar, in Romania, in cele mai multe cazuri (22%) acestea s-au situat intre 1 si 5 milioane euro, in timp ce la nivelul ECE cele mai multe sume au fost de pana in 50.000 euro (31%).
La nivelul statelor din centrul si estul Europei, doar 7% dintre respondenti au avut stabilite in plus sume intre 1 si 5 milioane euro, iar pentru 28% nu au fost stabilite sume suplimentare.
Care este atitudinea inspectorilor fiscali?
Intrebati despre atitudinea autoritatilor fiscale in timpul inspectiilor fiscale in pandemie, atat in Romania (63%), cat si la nivelul ECE (65%), majoritatea respondentilor au descris-o ca fiind neutra. Contribuabilii care s-au lovit de o atitudine rigida a inspectorilor, 12% in cazul Romaniei si 14% in cazul ECE, au enumerat situatii in care inspectorii au refuzat intalniri video, au solicitat semnarea a peste 250 de pagini ale unui proces verbal din anexe sau au dat dovada de lipsa de intelegere fata de contribuabili.
Peste doua treimi dintre respondentii din Romania (67%) au contestat deciziile emise in urma inspectiilor fiscale si 42% la nivelul Europei Centrale si de Est. In timp ce doar 11% dintre contestatiile din Romania au fost admise, in regiune media a fost de 44%.
Sondajul a fost realizat in perioada ianuarie-martie 2021 in randul a peste 440 de companii din 17 tari. Peste 40% dintre respondenti au o cifra de afaceri de peste 100 de milioane euro si peste 500 de angajati.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
ELECTROGRUP
rigips
EURO BUILD
Acvatot 2019
strabag nivel 1
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
theda mar
DRS
SSAB
GEWISS
MAKITA
konsent
leviatan
AED
ERBASU CONSTRUCT
concelex
Ubitech
noark
EDIT-Structural
CDS
BogArt
SIGM

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<