Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PWC: Preturile de transfer in contextul incertitudinii aduse de COVID-19
PWC: Preturile de transfer in contextul incertitudinii aduse de COVID-19
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 27 Mar 2020 18:19
Pe fondul incertitudinii aduse de criza COVID-19 si a tuturor influentelor sociale si economice implicite, dar si in functie de durata acestei situatii incerte, este de asteptat ca baza impozabila a companiilor din intreaga lume, inclusiv din Romania, sa se reduca considerabil. Cu precadere in acele industrii puternic afectate, reducerea profiturilor raportate de companiile romanesti angajate in tranzactii intra-grup va ridica o serie de provocari in zona preturilor de transfer, care vor trebui atent gestionate in perioada imediat urmatoare.
 
Fara a face o analiza exhaustiva a acestora, prezentam in continuare principalele arii de impact si aspectele cheie ce trebuie avute in vedere pentru fiecare dintre ele, cu mentiunea ca acestea trebuie analizate in dinamica evolutiei situatiei de ansamblu din viitorul apropiat.
 
Documentarea preturilor de transfer
Este bine-cunoscut faptul ca dosarele preturilor de transfer sunt intocmite in mod uzual prin raportare la date financiare istorice. Avand in vedere faptul ca multe dintre sectoarele de activitate afectate de criza COVID-19 au inregistrat in perioadele anterioare evolutii economice stabile sau chiar salturi economice, argumentarea preturilor de transfer utilizate in tranzactiile intra-grup derulate in cursul anului 2020 va reprezenta, cu siguranta, o provocare. Strategiile de documentare abordate pana la acest moment vor trebui reconfigurate, astfel incat sa tina cont de recentele consecinte economice ale crizei COVID-19.
 
Acest impact se va resimti cu precadere in cazul marilor contribuabili angajati in tranzactii intra-grup, dat fiind ca incepand cu anul 2016 (odata cu intrarea in vigoare a Ordinului nr. 442/2016), termenul de intocmire a dosarului pentru aceasta categorie de contribuabili o reprezinta data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit. Cum la nivelul bazelor de date utilizate in cadrul analizelor de preturi de transfer exista un decalaj de timp al gradului de colectare a acestor informatii, datele financiare aferente anului 2020 nu vor putea fi disponibile pana la acel moment. In acest context, pregatirea analizelor de comparabilitate menite sa testeze valoarea de piata a tranzactiilor intra-grup va necesita o revizuire atenta a strategiilor de cautare utilizate, dar si potentiale modelari ale influentelor economice survenite spre exemplu la nivelul creantelor, al indatorarilor, etc.
 
De asemenea, ultimele saptamani au fost marcate si de o serie de propuneri legislative menite sa ajute companiile din Romania in a-si asigura lichiditatile necesare in aceasta perioada. Una dintre propunerile aduse a vizat prorogarea termenului de depunere a declaratiilor fiscale, masura care insa nu a mai fost adoptata. Astfel, s-a mentinut implicit si obligatia de pregatire a documentatiei preturilor de transfer pentru anii anteriori, cu respectarea termenelor si conditiilor prevazute de legislatia in vigoare.
 
In plus, nevoia sporita de atragere de venituri la bugetul de stat, ca urmare a deficitelor inregistrate in aceasta perioada, va conduce, cel mai probabil, la o intensificare a actiunilor de control fiscal in perioada urmatoare. Astfel, va fi important ca atat contribuabilii afectati, dar si autoritatile fiscale sa tina cont de toate aceste conditii neprevazute pana la acest moment si sa existe o abordare adecvata si totodata echilibrata in gestionarea inspectiilor fiscale.
 
Politicile de preturi de transfer
Politicile de preturi de transfer deja configurate pentru tranzactiile intra-grup in derulare vor necesita potentiale revizuiri la nivelul anului 2020, iar cele utilizate in perioada urmatoare vor trebui si ele sa tina cont de noile conditii economice in care relatiile comerciale se vor desfasura. In cazurile in care politicile de preturi de transfer sunt stabilite cu referinta la anumite intervale de piata, devine relevant a fi analizat in ce masura este oportuna o raportare la nivelul inferior al respectivului interval.
 
In plus, o componenta importanta a tranzactiilor realizate intre societati afiliate o reprezinta contractele care guverneaza relatia comerciala dintre acestea. Cu toate ca economicul prevaleaza juridicului, clauzele contractuale trebuie actualizate conform noii realitati economice, pentru a reflecta si la nivel contractual modificarile aduse metodologiei de stabilire a preturilor de transfer.
 
Mai mult, o alta masura pe care societatile o pot avea in vedere in aceasta perioada o reprezinta acordarea unor termene de plata mai mari, menite sa atenueze presiunea pe care societatile o au in ceea ce priveste fluxul de numerar disponibil. 
 
Finantarile intra-grup
Optimizarea fluxului de numerar devine o necesitate stringenta in cadrul grupurilor de companii multinationale puternic afectate de aceasta criza. In acelasi timp, cum conditiile de accesare a fondurilor din surse externe vor deveni tot mai dificile, dar si mai oneroase, accesarea surselor interne de finantare intra-grup in cadrul companiilor multinationale va reprezenta o alternativa cu potential de a fi utilizata pe scara mai larga fata de perioadele precedente.
 
Fie ca vorbim despre acordarea de imprumuturi, implementarea unor structuri de tipul cash-pooling sau alte forme de suport financiar, finantarea intra-grup este cea mai directa forma de obtinere a unui sprijin financiar pentru desfasurarea activitatilor. Avand in vedere conditiile economice actuale, se poate discuta despre o nevoie a companiilor de sustinere a afacerilor si chiar de impiedicare a inchiderii lor, de aceea entitatile afiliate trebuie sa aiba in vedere reevaluarea acestor mijloace de finantare in functie de nevoile curente ale beneficiarilor afiliati.
 
Astfel, societatile din Romania vor trebui sa aiba in vedere atat respectarea conditiilor de deductibilitate fiscala prevazute de legislatia nationala in vigoare, cat si asigurarea unui nivel la valoare de piata a remuneratiilor aplicate acestor noi finantari intra-grup (e.g. ratelor de dobanda).
 
Revizuirea modelelor de afacere
Pe fondul reducerii profiturilor la nivelul grupurilor multinationale de companii generate de schimbarile operationale dramatice aduse de criza COVID-19, situatie in care societatile intampina dificultati ale fluxului de numerar disponibil, este recomandabil ca entitatile care fac parte din grupuri de societati sa comunice permanent intre ele pentru a intelege corect fluctuatiile din industrie, precum si dezechilibrul dintre cerere si oferta existent in piata, respectiv sa evalueze constant fluxul de numerar de care dispun si sa ofere sprijin, in timp util, celor care inregistreaza deficit de lichiditate.
 
Societatile care fac parte din grupuri pot proceda si la reevaluarea modelelor de afacere, fie prin reconsiderarea profilului functional (e.g. dintr-o societate cu functii si riscuri depline intr-o societate cu functii si riscuri limitate), fie prin initierea unor proceduri de restructurare in cadrul grupului. Ambele modalitati implica transferul, in totalitate sau in parte, al unor functii si riscuri de la o entitate din grup la o alta entitate afiliata, cu potentiale consolidari sau centralizari ale activitatilor derulate la nivel de grup. Astfel de realocari de functii si riscuri, dar si potentiale solutii tehnologice necesare a fi implementate in anumite zone vor avea impact inclusiv la nivelul Romaniei.
 
Acordurile de pret in avans
Un alt aspect important il reprezinta acordurile de pret in avans. Mai precis, noul context economic aduce nevoia de a evalua in ce masura acordurile de pret in avans in vigoare in anul 2020 si/sau in anii urmatori sunt influentate de conditiile economice actuale si ce potentiale actiuni sunt necesare a fi luate in acest sens. Cu alte cuvinte, in ce masura prezumtiile critice acoperite de acestea ofera flexibilitate pentru a sustine conditiile economice actuale? Similar, acordurile de pret in avans care se afla in curs de negociere vor necesita posibile revizuiri ale termenilor si conditiilor acoperite, pentru a reflecta impactul generat de actuala criza economica.
 
In concluzie, criza COVID-19 aduce o serie de implicatii critice in tranzactiile intra-grup, cu impact semnificativ in modul de adresare a problematicilor din sfera preturilor de transfer, chestiuni deja complexe prin prisma caracterului interpretabil si a atentiei din partea autoritatilor fiscale din intreaga lume, inclusiv din Romania. Asadar este extrem de important ca toate aceste implicatii sa fie riguros analizate de catre factorii de decizie, astfel incat pozitiile adoptate pe diversele paliere sa fie gestionate strategic cat mai adecvat.

*** Articol semnat de Daniela Dinu - Director (foto), Livia Teodoru - Senior Manager Transfer Pricing, Ana Maria Staicu - Tax Consultant, la PwC Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
viarom
quadratum
rigips
siniat
concelex
EDIT-Structural
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
ness project
Ubitech
noark
leviatan
CDS
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander