Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PwC: Segmentul de materiale de constructii, cel mai atractiv pentru firmele belgiene
PwC: Segmentul de materiale de constructii, cel mai atractiv pentru firmele belgiene
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 29 Mar 2021 08:32
Romania are multe avantaje in atragerea de investitii straine pentru o crestere mai accelerata a economiei, printre sectoarele cu potential numarandu-se constructiile, logistica sau tehnologia, este concluzia evenimentului online ”Calea Romaniei spre dezvoltare si competitivitate - Ce ar trebui sa stie investitorii belgieni despre Romania?”, organizat de Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei, cu sprijinul PwC Romania. Belgia este a 10-a tara de origine ca marime pentru investitorii straini din Romania, in functie de valoarea capitalului investit, cele mai atractive sectoare pentru companiile belgiene fiind materialele de constructii, transportul, logistica, externalizarea, industria, distributia si comertul cu amanuntul. Desi 2020 a fost un an cu multe provocari si incertitudini, economia Romaniei a performat mai bine decat se anticipa, contractia PIB de doar 3,9% fiind cea mai mica din UE. Astfel, in ciuda perioadei dificile actuale, economia romaneasca continua sa recupereze decalajele cu Europa de Vest si devine mai atractiva pentru investitori.
Oportunitati de investitii si puncte forte
Romania are la dispozitie un sprijin financiar de circa 80 miliarde de euro in fonduri europene, care va suplimenta fondurile nationale si va stimula economia in perioada 2021-2027. O mare parte din aceasta suma este alocata pentru investitii in infrastructura, regenerare urbana, energie, astfel incat este asteptat un nou val de proiecte de constructii. De altfel, unul dintre castigatorii anului 2020 a fost sectorul constructiilor, care a crescut cu aproape 16% comparativ cu 2019, contributia sa la PIB ajungand a 6,6% (fata de 6,1% in 2019).
Pentru companiile in crestere sau mature, piata M&A poate fi foarte interesanta, sectorul dezvoltarii constructiilor fiind inca foarte fragmentat, cu numeroase companii de constructii interne si cativa actori internationali majori, creand oportunitati mari pentru tranzactii. In 2020, dimensiunea medie a unei tranzactii in acest sector a fost de 32 milioane euro fata de 20 milioane euro la nivelul economiei.
O alta piata care a devenit foarte atractiva in ultima perioada este cea de logistica, Romania fiind una dintre cele mai dinamice piete pentru investitorii straini, care si-au consolidat afacerile si au facut investitii in noi centre logistice si depozite. Pe termen mai lung, nivelul inca redus al spatiului de depozitare din Romania pe cap de locuitor (jumatate din cel din Polonia si Slovacia) s-ar putea traduce intr-o crestere puternica in urmatorii ani.
Tehnologia este de asemenea un sector de mare interes in 2020. Romania are un ecosistem vibrant de companii in domeniul tehnologiei si forta de munca calificata, care s-a reflectat intr-un numar foarte mare de tranzactii in acest sector anul trecut, 87 de operatiuni, cu o valoare totala de 659 milioane euro.
De asemenea, o data cu introducerea factorilor de guvernanta de mediu, sociala si corporativa (ESG) in Romania companiile locale au creat astfel de politici pentru a crea valoare pe termen lung.
Fiscalitatea ramane o preocupare pentru mediul de afaceri si constituie un element cheie in decizia de a investi intr-o anumita tara sau sector. Prin comparatie cu alte tari din regiune, Romania are unul dintre cele mai scazute regimuri fiscale. In plus, Guvernul ofera o serie de stimulente fiscale pentru a incuraja investitorii.
Dezbaterea i-a avut ca invitati pe Valentina Saygo, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, pe Excelenta Sa, Andreea Pastarnac, Ambasadorul Romaniei in Regatul Belgiei si pe Dinu Bumbacea, Lider Consultanta pentru afaceri PwC Romania, fiind gazduit de Ruxandra Chirita, Director responsabil pentru consultanta in domeniul accesarii de fonduri europene PwC Romania. In cadrul evenimentului, au sustinut prezentari Monica Movileanu, Gabriel Voicila si Sorin Petre, Parteneri PwC Romania, Inge Abdulcair si George Ureche, Directori PwC Romania, Raluca Stoica si Mihai Brezeanu, Manageri PwC Romania.
 
TotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
EURO BUILD
konsent
noark
Ubitech
CDS
Arduro
theda mar
quadratum
DRS
rigips
strabag nivel 1
concelex
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
MAKITA
SIGM
BogArt
GEWISS
AED
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<