Agenda Constructiilor
Miercuri, 08 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PWC (sondaj): Companiile considera inoportuna renuntarea la cota unica
PWC (sondaj): Companiile considera inoportuna renuntarea la cota unica
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 25 Feb 2022 10:40
Renuntarea la cota unica si introducerea unui sistem de impozitare progresiva sunt considerate inoportune de 90% dintre respondentii la un sondaj realizat de PwC Romania, in pregatirea Conferintei Anuale de Taxe. In schimb, opiniile sunt impartite atunci cand vine vorba de reducerea cotei de TVA la 0% la alimente, despre care 56% cred ca va avea un impact pozitiv sau despre modificarea sistemului de impozitare a proprietatilor, pe care 54% o considera necesara. Aceste subiecte, precum si masurile care se pregatesc pe termen scurt pentru digitalizarea administratiei fiscale si in zona legislatiei fiscale, au fost discutate in cadrul conferintei de catre reprezentantii PwC Romania cu Mirela Calugareanu, presedinte ANAF si Alin Chitu, secretar de stat Ministerul Finantelor Publice.
”Romania are nevoie de o reforma fiscala, dar care sa fie cu adevarat echitabila si fundamentata. Discutam de revenirea la impozitul progresiv de cativa ani, dar fara sa facem o analiza serioasa. Mediul de afaceri sustine in continuare cota unica care, inca de la implementare, a reprezentat un brand de atragere a investitiilor. La acest moment cred ca ANAF nu este pregatita sa schimbe paradigma pentru a raspunde unei impozitari progresive. Daca vrem sa facem acest lucru, trebuie sa avem o discutie asezata cu toti factorii de decizie la masa si, daca se ia decizia politica de modificare, sa avem la dispozitie o perioada rezonabila pentru pregatire”, a declarat Daniel Anghel, Partener si Liderul Serviciilor de Fiscale si Juridice PwC Romania.
Ministerul Finantelor are in plan realizarea acestei analize impreuna cu institutiile internationale, Banca Mondiala si Fondul Monetar International.
”Obiectivul nostru este sa avem un sistem eficient, un sistem echitabil din perspectiva impozitarii individului. In acest context ambele variante - cota unica sau cota progresiva - au meritele lor. Sa vorbim doar despre cota progresiva nu adreseaza principala problema si anume contributiile sociale. Pentru ca principala presiune pe salarii vine din zona de contributii sociale. Noi nu avem un obiectiv in PNRR de a schimba anumite lucruri in taxe, doar sunt mentionate impozitul pentru microintreprinderi si facilitatile fiscale din constructii. Ne-am ferit sa avem obiective in cadrul unui impozit. Am zis sa ne dam putin timp pentru a face o analiza. Primul pas este sa ne asumam ce vrem sa facem in urmatorii ani”, a explicat Alin Chitu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
Intrebata daca ANAF e pregatita pentru implementarea unui sistem progresiv de impozitare, presedintele institutiei a spus ca e nevoie de un termen rezonabil. ”Daca vorbim de predictibilitate, vorbim de predictibilitate nu numai din perspectiva mediului de afaceri, ci si a institutiei de administrare fiscala din Romania. Implementarea oricarei decizii care inseamna o modificare legislativa, ANAF trebuie sa o puna in aplicare dar are nevoie de un termen rezonabil”, a precizat Mirela Calugareanu.
 
ANAF demareaza controale impreuna cu Inspectia Muncii si isi propune finalizarea a trei mari proiecte de digitalizare in acest an
Presedintele ANAF a anuntat demararea unor controale privind munca de catre ANAF si Inspectia Muncii, precum si trei mari proiecte de digitalizare care vor finalizate in acest an, pentru a respecta prevederile PNRR, cu impact semnificativ pentru contribuabili, respectiv: sistemul Trafic Control, proiectul Sfera - interoperabilitatea cu sistemele informatice ale altor institutii ale statului si platforma Big data APIC - gestionarea unui volum masiv de date si analiza risc.
”Ne-am propus impreuna cu colegii de la Inspectia Muncii un plan comun pentru prevenirea muncii subdeclarate - este o tinta in PNRR -, care va deveni operational in partea a doua a lunii martie. Contribuabilii trebuie sa se astepte la verificari tematice din aceasta perspectiva. Aceasta activitate va avea un rol extrem de important, stiti ca an de an pe Semestrul European multe critici au venit in zona aceasta, cum ca institutiile cu atributii in domeniu nu au colaborat corespunzator astfel incat sa se inregistreze o diminuare semnificativa a fenomenului de nedeclarare si subdeclarare din aceasta perspectiva, desigur si cu consecinte in ceea ce priveste incasarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale. Trebuie sa recunoastem ca avem un decalaj fiscal si in zona colectarii impozitului pe venit si a contributiilor sociale, de aceea trebuie sa incercam sa-l reducem”, a declarat Mirela Calugareanu, presedintele ANAF.
PwC Romania organizeaza in perioada 23 - 24 februarie a 18-a editie a Conferintei Anuale de Taxe 2022: ”Afla acum. Afla ce urmeaza: Cum gestionam schimbarea continua?”. In cadrul acesteia, Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de consultanta fiscala si juridica, Ionut Simion, Andreea Mitirita, Ruxandra Tarlescu si Diana Coroaba, Parteneri PwC Romania si Dan Dascalu, Partener D&B David si Baias au dezbatut propunerile de schimbare a Codului fiscal si proiectele de modernizare a ANAF cu Mirela Calugareanu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Alin Chitu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. Puteti urmari inregistrarea evenimentului aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
MAKITA
siniat
EDIT-Structural
CDS
ness project
leviatan
Ubitech
rigips
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
quadratum
Acvatot 2019
viarom
concelex
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander