REI Finance: Noi oportunitati de finantare nerambursabila si de la bugetul de stat |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 21 Iul 2020 10:27 |
Comisia Europeana a propus un plan exceptional de redresare economica in valoare de 2,4 trilioane euro, suma ce va fi directionata catre toate statele comunitare si sectoarele afectate de criza COVID, scopul acestuia fiind de a combate si minimiza eventualele pagube materiale ce ar putea aparea in urma crizei generate de perioada pandemiei, care a afectat toata Uniunea Europeana.
La nivel local, asigurarea capitalului de lucru necesar pentru intreprinderile afectate de COVID-19 reprezinta principala prioritate pentru Guvernul Romaniei si Uniunea Europeana, ca urmare a inchiderii temporare a activitatilor, reducerii cererii de consum și intreruperilor din lantul de aprovizionare, bugetul total de investitii ridicandu-se la peste 1 miliard de euro .
„In cadrul planului de masuri de relansare economica sunt prevazute granturi si programe de sprijin cu finantare din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat, care au ca obiective acoperirea capitalului de lucru, finantarea nevoilor de investitii, scheme pentru digitalizarea companiilor, dar si masuri de sprijin pentru companiile si sectoarele ce au inregistrat o scadere a incasarilor in ultimele luni. Valoarea totala a bugetului pentru companiile afectate se ridica la peste 1 miliard de euro, iar vizate de acest ajutor sunt majoritatea sectoarelor economiei. Echipa noastra deja lucreaza pentru o serie de proiecte, focusul nostru fiind directionat in mod special pentru companiile cu afaceri de cel putin 1 milion de euro si profit de minimum 100.000 euro care vor apela in perioada urmatoare la schemele de ajutor, mai ales pentru investitii noi”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Finance Advisors.
Schema COVID: Principalele masuri de ajutor propuse de Guvernul Romaniei
Un numar de sase masuri au fost propuse de autoritati, ce vizeaza diferite paliere economice, pentru a spriini financiar companiile care vor solicita finantare pentru capitalul de lucru, investitii noi, sprijin pentru structurile sportive, companii fara angajati sau PFA ori companii afectate de plata chiriilor cat timp magazinele de mari dimensiuni au fost inchise.
1. Granturi pentru investitii si reconversia economica a IMM - buget de 550 mil. EUR
Obiectivul acestei Scheme consta in acordarea de granturi pentru reconversia activitatilor IMM, dar si pentru realizarea de investitii necesare in economie. Valoarea schemei este de 550 mil. euro, dintre care circa 415 mil. euro din fonduri externe nerambursabile, circa 62 mil. euro cofinantare de la bugetul de stat si aproximativ 72 mil. euro cofinantare proprie asigurata de beneficiarii finantarii.
Valoarea grantului variaza intre 50.000 euro si 200.000 euro. Firma beneficiara ar trebui sa contribuie la cheltuielile eligibile cu cel putin 15%. Acest aport este de 30% pentru firmele din Bucuresti si judetul Ilfov.
„Companiile eligibile trebuie sa fi inregistrat profit in unul din ultimii doi ani, sa aiba minimum un an de activitate operationala, sa isi asume ca vor mentine activitatea curenta timp de mai multi ani si ca vor realiza minimum 50% din veniturile prognozate. Pentru un punctaj maxim, recomandam companiilor sa solicite drept finantare nerambursabila dublul profitului din 2019 si sa asigure cofinantarea cu 36% a proiectelor din tara si cu 46% a celor din Bucuresti-Ilfov”, a punctat Roxana Mircea, managing partner REI Finance Advisors.
Printre domeniile de activitate eligibila finantarii se numara industria alimentara, industria auto, energie si echipamente de eficienta energetica, turism, constructii si materiale de constructii, servicii de transport, confectii metalice/lemn, confectii textile/pielarie; industria farmaceutica si echipamente medicale, servicii de educatie: crese, gradinite; servicii de sanatate: cabinete medicale, dispozitive medicale; industrii creative, achizitii de teren in limita a 10% din valoarea proiectului, dotari pentru organizarea de evenimente, tehnologia informatiei si inteligenta artificiala; nanotehnologii si tehnologii de varf sau echipamente, utilaje, tehnologii de productie.
2. Capital de lucru pentru repornirea activitatilor economice IMM - buget de 350 mil. EUR
Obiectivul schemei de finantare este acela de asigurare a capitalului de lucru necesar reluarii activitatii pentru IMM afectate de criza COVID-19 din domenii precum HORECA, turism, transport sau organizare de evenimente. Schema dispune de o valoare totala de finantare de 350 mil. euro - 265 mil. euro din fonduri externe nerambursabile, circa 40 mil. euro cofinantare de la bugetul de stat si aproximativ 46 mil. euro coparticipare proprie asigurata de beneficiar.
Granturile pentru capital de lucru se acorda beneficiarilor in cuantum de 15% din cifra de afaceri realizata in exercitiul financiar anterior depunerii cererii de finantare, insa nu mai mult de 150.000 euro.
„Pana la 3.500 de beneficiari se estimeaza ca ar putea intra in posesia finantarii pentru repornirea activitatilor economice destinate IMM, numai in cazul in care vom avea o medie de 100.000 euro/proiect. Solicitantii trebuie sa detina un certificat de situatii de urgenta, sa fi inregistrat profit in unul din ultimii doi ani, sa dispuna de o cofinantare in valoare de 15% si sa isi asume mentinerea activitatii curente timp de cel putin 6 luni”, a precizat Roxana Mircea.
3. Granturi pentru investitii in energie regenerabila destinate IMM - buget de 200 mil. EUR
Obiectivul acestei scheme este reprezentat de acordarea de granturi pentru instalarea de panouri fotovoltaice, maximum 27 KW, dar si pentru achizitionarea si montarea statiilor de incarcare electrice destinate autovehiculelor. Valoarea schemei este de 200 mil. euro, jumatate provenind de la Fondul de Mediu, cealalta jumatate de la bugetul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA).
Valoarea maxima a grantului este de 30.000 euro si poate fi accesat de companii cu activitate in industria hoteliera, respectiv industria auto.
4. Granturi de sprijin pentru structurile sportive - buget de 180 mil. EUR
Schema de sprijin pentru structurile sportive are ca obiectiv finantarea cluburilor sportive aflate in dificultate ca urmare a crizei COVID-19. Finantarea asigura investitii in infrastructura sportiva. Schema are o valoare totala de 180 milioane euro si este asigurata de la bugetul statului. Valoarea grantului se ridica pana la cel mult 200.000 euro, fiind acordata o singura data.
Aproximativ 1.500 de beneficiari vor putea accesa fondurile pentru investitii in terenuri de antrenament pentru copii si juniori, centre de recuperare pentru sportivi, cabinete medicale cu dotari aferente cu specializarea in medicina sportiva, noi tehnologii pentru introducerea de sisteme de evaluare si monitorizare a performantei sportive (hard si soft) sau echipament sportiv performant.
5. Granturi de sprijin pentru microintreprinderi - buget de 100 mil. EUR, cate 2.000 EUR pentru aproximativ 50.000 de firme
Schema de finantare are drept obiectiv ajutorarea microintreprinderilor aflate in dificultate ca urmare a crizei COVID-19, iar finantarea asigura capitalul de lucru pentru categoriile de cheltuieli necesare relansarii activitatii acestora. Schema are o valoare de 100 milioane euro - 85 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile si 15 milioane de euro cofinantare de la bugetul statului.
Valoarea micrograntului se ridica la 2.000 euro, poate fi accesat o singura data si va putea fi accesat de aproximativ 50.000 de firme.
Beneficiari ai schemei de finantare sunt IMM cu asociat/administrator unic, fara contract de individual de munca (IMM fara salariati), PFA care desfasoara activitati in domeniul artelor si spectacolului, PFA cu activitati in domeniul sanatatii sau care au fost implicate direct in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor diagnosticati cu COVID-19.
6. Schema de ajutor pentru activitati de comert si servicii afectate COVID-19 - buget de 160 mil. RON
Obiectivul schemei de ajutor il reprezinta acordarea de sprijin nerambursabil operatorilor economici a caror activitate a fost afectata de pandemia COVID-19, chiriasi ai marilor centre comerciale, pentru finantarea chiriilor pe perioada in care desfasurarea activitatii comerciale sau serviciilor prestate care a fost afectata pe perioada starii de urgenta sau alerta.
Valoarea grantului, in acest caz, este reprezentat de plata chiriei pentru o perioada de 3 luni, aproximativ 2.000 de comercianti fiind vizati de acest beneficiu.
Ordonanta pentru finantarea IMM in contextul COVID-19, publicata si supusa consultarii publice
Pe 9 iulie a fost publicata OUG pentru finantarea IMM in contextul COVID, fiind supusa consultarii publice.
„Dupa finalizarea perioadei in care se pot transmite observatii, ne asteptam sa fie publicata Ordonanta in forma finala pana cel tarziu la inceputul lunii august, urmand ca in cursul lunii viitoare sa se definitiveze ghidurile solicitantului, pentru ca in luna septembrie sa se deschida oficial si sesiunea. Recomandam companiilor sa isi intocmeasca un punctaj corect pe baza documentelor oficiale publicate pentru aceasta Schema si sa incerce sa aplice cu punctaj maxim, pe cat posibil sa opteze pentru o suma mai mica, dublul profitului din 2019 pentru aplicatiile prin Masura 3 pentru a se incadra la punctajul maxim. Invitam aplicantii sa semneze contracte de consultanta prin care sa solicite garantia unui proiect corect si complet, in caz contrar sa oblige consultantul sa ii restituie suma incasata sau chiar sa solicite penalitati. Totodata, trebuie tinut cont ca proiectele sa fie depuse in prima zi sau primele zile de la deschiderea sesiunii, in asa fel incat sansele de a beneficia de sprijin sa fie maximizate. O alta recomandare vizeaza pregatirea bugetului, asta dupa ce, in aceasta perioada, a fost calculata suma maxima ce poate fi accesata pe Masura 2, respectiv 15% din cifra de afaceri si pe Masura 3 - dublul profitului inregistrat in 2019. In acest fel, companiile ar trebui sa isi pregateasca bugetul si sa solicite minimum o oferta pentru fiecare echipament dorit, sa schiteze planul de afaceri, oferind o descriere amanuntita a companiei, cat si un raport estimat de venituri si cheltuieli pentrul noul proiect de investitii”, a mai precizat Roxana Mircea.
|