Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Termene.ro: Masurile din starea de urgenta/ alerta au favorizat companiile corecte
Termene.ro: Masurile din starea de urgenta/ alerta au favorizat companiile corecte
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 07 Oct 2020 05:19
Daca in anii anteriori concluziile obtinute din analiza unui intreg exercitiu financiar erau concludente si puteau indica un trend cu un grad ridicat de acuratete, la momentul de fata situatia macro-economica provocata de pandemia Covid-19 face ca orice estimare referitoare la contractia economica sa fie extrem de dificil de realizat. La nivel national, companiile afectate de pandemie au putut solicita Certificate de situatie de urgenta (CSU). Potrivit unei analize realizate de Termene.ro, platforma care ofera informatii actualizate in timp real despre firmele din Romania. Pana la data de 15 septembrie (termenul limita pentru solicitarea certificatelor) au fost solicitate peste 60.000 de documente, solicitantii generand aproape o cincime din cifra de afaceri obtinuta la nivel national in anul 2019.
Astfel, cel putin o cincime din veniturile generate de companiile romanesti (319 miliarde lei obtinuti in anul 2019) a fost puternic afectata de situatia macro-economica din anul 2020 si exista riscul unor diminuari semnificative.
"Pe langa firmele direct afectate de starea de urgenta, ale caror venituri au scazut direct, intregul mediu de afaceri a avut si are in continuare de suferit, pe principiul pieselor de domino. Daca unul din cinci clienti de-ai mei isi diminueaza veniturile fie si pentru o perioada scurta de timp, este o chestiune de timp pana cand si eu, furnizorul, voi fi afectat indirect si voi incepe sa intampin scaderi de activitate", explica Adrian Dragomir, business consultant si co-fondator Termene.ro.
Cele peste 60.000 de firme care au solicitat CSU si-au platit datoriile la nivelul anului 2019 cu peste 50 de zile mai repede decat firmele care nu au solicitat certificat, dar, in acelasi timp, si-au recuperat creantele cu aproximativ 26 de zile mai repede. Acest lucru indica faptul ca masurile luate pe perioada starii de urgenta si a celei de alerta au afectat mai mult entitatile cu un comportament de plata mai corect si mai putin pe restul.
Din punctul de vedere al solvabilitatii, firmele care au solicitat un CSU au o solvabilitate cu peste 0,9 puncte mai mica decat cele care nu au solicitat acest document. Astfel, un solicitant de CSU avea, la finalul anului 2019, o solvabilitate de 1,44, pe cand o firma care nu a solicitat certificat (adica a fost mai putin sau deloc afectata) avea, la finalul anului 2019, o solvabilitate de peste 2,3, mai arata analistii.
"Cu cat mai mica este solvabilitatea, cu atat mai aproape este insolventa. Cu toate acestea, valorile inregistrate la finalul anului 2019 sunt unele ridicate, chiar si in cazul celor care au solicitat CSU existand toate premisele sa poata depasi cu bine actuala criza", este concluzia optimista la care a ajuns Adrian Dragomir.
 
Companiile vin dupa un an 2019 istoric pentru business
Veniturile obtinute de toate companiile care si-au depus situatiile financiare au depasit 1.600 de miliarde de lei in 2019, suma cu 10% mai mare fata de nivelul din 2018, arata studiul Termene.ro. Companiile romanesti au avut, in 2019, o crestere cu peste 20% fata de 2017 si cu aproximativ 50% fata de 2015 si 2016.
"Ultimul an in care am inregistrat o contractie economica, vizibila inclusiv prin scaderea veniturilor obtinute la nivel national, a fost 2009. Atunci, valoarea totala a veniturilor la nivel national a inregistrat o scadere de 10% fata de anul precedent, 2008. Asadar, veniturile obtinute in anul 2019, la nivelul intregii economii, continua trendul constant crescator inceput in anul 2010. Ne aflam, deci, in cel de-al zecelea an consecutiv la finalul caruia raportam crestere economica. Cresterea veniturilor obtinute de companiile romanesti se datoreaza mai multor factori, unora interni precum productivitatea muncii, calitatea managementului sau eficienta marketingului, dar si unora externi, cresterea cursului de schimb valutar si inflatia fiind cei mai relevanti din acest punct de vedere", explica co-fondatorul Termene.ro.
 
Profitul antreprenorilor a scazut fata de 2018
In 2019, antreprenorii romani au avut un profit propriu de 5,46 lei, in medie, la fiecare 100 de lei incasati, cu 0,05 lei mai mic decat in anul 2018, cand profitul era de 5,51 lei. Cu toate acestea, profitabilitatea medie din ultimul exercitiu financiar incheiat este net superioara celei din 2016, cand profitul a fost de 4,47 lei la fiecare 100 de lei incasati, si mai ales profitabilitatii medii din anul 2015, cand profitul a fost de doar 3,35 lei, mai arata analistii.
 
Antreprenorii si-au platit mai repede datoriile
Durata medie de plata a datoriilor este timpul in care un antreprenor isi onoreaza obligatiile de plata, iar durata medie de recuperare a creantelor este timpul in care spera sa-si incaseze facturile emise. In anul 2019, antreprenorii si-au platit datoriile cu aproximativ 6 zile mai repede decat in 2018 si in acelasi numar de zile raportat la anul 2017 (cel mai bun an din acest punct de vedere). Creantele, in schimb, si le-au putut recupera cam in acelasi interval de timp ca in anul 2018 (cel mai bun an din acest punct de vedere) si cu 1-4 zile mai rapid comparativ cu anii anteriori.
In cazul duratei medii de plata a datoriilor, valorile sunt mai ridicate deoarece formula corecta ia in calcul doar datoriile pe termen scurt, pe cand datele publice disponibile nu diferentiaza datoriile pe termen scurt de cele pe termen lung.
"Cursul pe care era inscrisa economia Romaniei era unul bun, principalii indicatori continuandu-si trendul ascendent. In contextul actual, este dificil de zis cat de mare va fi contractia, dar cel putin din punctul de vedere al stabilitatii, pandemia a lovit intr-un moment in care mediul economic era destul de consolidat", mai considera Adrian Dragomir.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
theda mar
quadratum
concelex
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
SSAB
viarom
BogArt
Arduro
AED
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
DRS
SIGM
MAKITA
strabag nivel 1
ness project
CONCEPT STRUCTURE
konsent
rigips
VEGO
CDS
Ubitech
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<