Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - The Concept: Cum a evoluat creditarea in contextul crizei COVID-19
The Concept: Cum a evoluat creditarea in contextul crizei COVID-19
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 13 Apr 2020 07:00
Criza sanitara a dus la o serie de reactii negative, dar si pozitive din partea bancilor si a altor parti terte in lantul de achizitie de proprietati imobiliare in Romania. Din datele pe care le avem pana acum, impreuna cu partenerul nostru, Kiwi Finance, le-am strans in cele ce urmeaza pe cele mai importante:
Persoane Fizice
Negative (-):
- Bancile nu mai iau in calcul la analiza de risc veniturile din dividende (exceptand industriile care opereaza bine in aceasta perioada, cum ar fi IT, Farma, Transportatori alimentari si medicali, Curierat etc.)
- Nu sunt acceptate veniturile provenite din industriile blocate: Horeca, Beauty, Entertainment
- Daca apelezi la personalul din sucursale, acesta are de multe ori program redus si evita contactul fizic, de aici impresia generala a oamenilor ca bancile nu mai dau credit.
- Majoritatea bancilor si-au impartit programul personalului din sucursale in schimburi alternative la doua saptamani (poti ajunge sa discuti deci cu persoane diferite)
Neschimbate (=)
- Bancile nu au marit marjele de dobanzi.
- Calitatea garantiei, avansurile, structura de debitori - elementele care dau factorul de risc in calculele bancilor se balanseaza, deci noul context nu a adus schimbari negative
- Majoritatea bancilor pastreaza avansul la 15% (doua banci au anuntat ca va creste avansul la 25%, cu posibilitate 15% in functie de calitatea garantiei)
- Gradul de indatorare nu s-a redus. Ramane 40% cu exceptie pana la 56-58% maxim in functie de clasa de risc a clientului si de cota de 15% trimestriala de exceptii pe care o are fiecare banca
- Rapoartele de evaluare nu au fost ajustate in cota mai mare decat inainte de criza sanitara (in continuare doar 8-9% din total rapoarte sunt ajustate intern de banci)
- Bancile iau 100% din valoarea de evaluare si finanteaza in continuare 85%.
- Bancile sunt deschise la comunicare prin brokeri si accepta si negocieri in functie de caz
Pozitive (+)
- BNR a scazut dobanda de politica monetara de la 2.5% la 2%. Mai departe IRCC a scazut.
- Notarii scot certificatul fiscal online
- Bancii accepta rapoarte de evaluare cu fotografii trimise de debitor, avand atasata o declaratie pe propria raspundere ca pozele sunt verdice (evaluatorul nu se mai deplaseaza)
- Bancile accepta semnatura electronica
- S-au potolit retragerile de cash de la ATM-uri, care prezentau un potential risc de lichiditate.
- BNR a scazut politica de provizioane, eliberand lichiditate bancilor.
- BNR dispusa sa injecteze lichiditate suplimentara in piata prin operatiuni Repo.
Concluzii
- Exista lichiditate suficienta pe piata bancara.
- Toata lumea conlucreaza ca lucrurile sa mearga inainte. Situatia este incomparabila cu criza din 2008, cand dintr-o data totul s-a blocat. Astazi majoritatea celor implicati sunt proactivi.
- Poti balansa comunicarea greoaie cu bancile, lucrand printr-un broker de credite. Vei interactiona astfel cu o singura persoana. Interactiunea se poate face exclusiv online.
- Bancile trebuie sa isi plaseze cash-ul. Cash-ul costa. Prin urmare, vor continua sa crediteze, uitandu-se, intr-adevar, mai atent la analiza de risc.
- Se fac demersuri inclusiv pentru a nu considera somajul tehnic o intrerupere in contractul de munca, intrerupere care altminteri ar putea afecta eligibilitatea clientului in aceasta situatie
- Cu sprijinul BNR, al statului si al oamenilor buni in control, lucrurile merg inainte
Persoane Juridice
- Analiza de risc se face ca si pana acum, exceptand domeniile blocate de situatia de urgenta.
- Se pregatesc pachete de finantare in schema de ajutor de stat pentru companii. Finantarile vor fi de pana la 10 milioane lei pentru investitii si 5 milioane lei pentru capital de lucru, cu garantare de pana la 90% din partea FNGCIMM.
- Companiile din constructii pot beneficia de forta de munca suplimentara prin convertirea certificatelor de munca a muncitorilor asiatici prezenti in Romania din HORECA in constructii.
 
Acest material a fost realizat de compania de vanzari si consultanta imobiliara, The Concept, impreuna cu cel mai mare broker de credite din Romania, Kiwi Finance
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
EDIT-Structural
MAKITA
strabag nivel 1
Ubitech
viarom
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
rigips
siniat
CDS
ness project
theda mar
concelex
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander