AFI EUROPE: Proiecte noi planificate de cel mai activ dezvoltator local |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 23 Apr 2014 08:01 |
AFI Europe Romania, parte a grupului Africa Israel, detinut de omul de afaceri israelian Lev Leviev si unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din tara noastra, isi va concentra activitatea din 2014 pe segmentul cladirilor de birouri, dupa ce anul trecut a vizat preponderent sectorul de retail. Astfel, dupa inaugurarea AFI Palace Ploiesti, cel de-al doilea mall dezvoltat de companie in Romania si primul in afara Capitalei, AFI Europe va continua, in acest an, constructia complexului de birouri AFI Park, care va avea cinci cladiri si o suprafata totala inchiriabila de 70.000 mp. Primul imobil, AFI Park 1, a fost finalizat in luna septembrie 2012 si este inchiriat in totalitate, iar cel de-al doilea, AFI Park 2, va fi inaugurat la jumatatea lunii aprilie 2014, fiind ocupat integral de compania Electronic Arts. Obiectivul AFI Park 3 se afla in constructie, urmand a fi definitivat la sfarsitul anului in curs si este inchiriat in proportie de 40% de catre firma britanica de IT Endava. Fiecare cladire are o suprafata inchiriabila de circa 12.200 mp.
Interviu cu David Hay, CEO al AFI Europe Romania.
- Cand veti incepe constructia celorlalte doua cladiri din cadrul AFI Park?
- Proiectul AFI Park a devenit un important hub de tehnologie a informatiei in Bucuresti, ca urmare a interesului aratat de companii multinationale din industria IT&C. Acest succes ne-a oferit increderea de a incepe constructia AFI Park 4 si 5 la nivelul anului in curs, iar cladirile respective vor avea o suprafata totala inchiriabila de 27.000 mp. AFI Park este situat langa mall-ul AFI Palace Cotroceni, un mare avantaj pentru angajatii din imobilele de birouri. AFI Park este usor accesibil prin sistemul de transport public, datorita statiei de metrou Politehnica (situata la numai 200 de metri de proiect) si celor 12 linii de autobuz si tramvai. O noua linie de metrou se afla, in prezent, in constructie (Drumul Taberei - Piata Universitatii - Pantelimon) si va oferi o statie suplimentara, «Orizont», care va fi amplasata la 200 de metri de AFI Park. Apropierea de Universitatea Politehnica este un avantaj pentru companiile de IT, putand astfel sa fie aproape de studentii din domeniu.
- Ce alte proiecte veti dezvolta in viitor?
- Intentionam sa incepem dezvoltarea AFI Business Park Bucuresti, cel de-al doilea proiect de birouri, complexul urmand a fi situat in apropierea hotelului J.W. Marriot si a Palatului Parlamentului. Va fi un obiectiv de mari dimensiuni, cu o suprafata inchiriabila de 50.000 mp, care include patru imobile de joasa inaltime si o cladire-turn de birouri emblematica. Ansamblul va dispune de spatii verzi extinse, intr-un centru urban cu o piata centrala si gradini. In ceea ce priveste segmentul retail, ne vom concentra pe dezvoltarea a doua proiecte: AFI Palace Bucurestii Noi (in Capitala) - un centru comercial de 36.000 mp si AFI Palace Arad, parc de retail ce va fi construit in centrul municipiului. De asemenea, luam in considerare investitii pe segmentul rezidential in viitorul apropiat, fiind o piata care credem ca se va imbunatati in urmatorii ani, facand loc unor noi proiecte de calitate.
- Cum a evoluat activitatea firmei in 2013 si ce estimari aveti pentru anul in curs?
- Suntem foarte multumiti de rezultatele pe care le-am avut in 2013. AFI Palace Cotroceni a inregistrat o crestere de 10% a incasarilor in al treilea trimestru al anului trecut, cu un venit net operational de 7,1 milioane de euro. In primele noua luni din 2013, mall-ul a raportat un venit net operational de 21,2 milioane de euro, inregistrand o majorare de 8% in comparatie cu aceeasi perioada din 2012. In plus, am inregistrat o majorare de 5,3% a cifrei de afaceri a chiriasilor, in intervalul ianuarie-septembrie 2013. AFI Palace Ploiesti si-a crescut valoarea cu 9 milioane de euro, pana la 58 milioane de euro anul trecut, in urma inaugurarii din data de 3 octombrie. De altfel, suntem multumiti de rezultatele centrului comercial si ne pregatim pentru deschiderea Cinema City si a unui centru unic de agrement si petrecere a timpului liber. Pe segmentul de birouri, am semnat cea mai mare si mai importanta tranzactie din 2013, prin inchirierea intregii cladiri de birouri AFI Park 2 catre Electronic Arts, companie ce se va muta in prima jumatate a acestui an. De asemenea, in 2013, AFI Park 1, cu o suprafata inchiriabila de 12.150 mp, a atins un grad de ocupare de 100%. Ca urmare a succesului acestor doua cladiri, am inceput constructia AFI Park 3, cu o suprafata inchiriabila de 12.150 mp, pe care o vom finaliza in decembrie 2014.
- Care sunt principalele diferente dintre proiectele solicitate in perioada de «boom» imobiliar si cele de dupa criza?
- Perioada de «boom» imobiliar a generat o crestere substantiala a cererii de cladiri noi intr-un timp scurt, iar dezvoltatorii, chiriasii si cumparatorii au actionat in consecinta. In urma crizei financiare, acestia au inceput sa acorde mai multa atentie fiecarui proiect, calitatea devenind un factor important pe piata. De exemplu, in urma recesiunii, bancile acorda imprumuturi pentru constructii doar marilor dezvoltatori sustenabili. In prezent, un investitor trebuie sa stie foarte bine carui tip de chiriasi i se adreseaza si sa isi dezvolte proiectul in acea directie pentru a avea succes. A reduce calitatea pentru diminuarea costurilor nu este o optiune in cazul AFI Europe. Printre contractorii cu care colaboram sunt Danya Cebus, Promtech, Maccon si Afcon-Electra.
- Cand estimati ca se va relua cresterea sustenabila pe piata constructiilor?
- Consideram ca piata imobiliara romaneasca este foarte atractiva in acest moment. Dupa Polonia si Cehia, Romania este urmatoarea piata pe care sa fii prezent. Totusi, in general, sectorul imobiliar este indiscutabil legat de cresterea economica, iar Romania nu reprezinta o exceptie. Asadar, putem spune ca acum ne aflam pe un trend pozitiv, care urmeaza sa se consolideze pe termen scurt si mediu.
- Cum va aliniati proiectele la noile exigente de eficienta energetica?
- Un aspect important pentru noi este ca spatiile pe care le oferim sa se alinieze la cele mai inalte standarde, dar sa respecte, in acelasi timp, principiile dezvoltarii durabile. De aceea, ne dorim ca fiecare dintre cladirile pe care le dezvoltam sa detina certificate «verzi». Cladirea AFI Park 1 este deja certificata LEED Gold, iar AFI Park 2 se afla in stadiul de precertificare LEED Gold. De asemenea, pentru imobilul de birouri AFI Park 3, care va fi definitivata la sfarsitul acestui an, au fost deja incepute demersurile pentru obtinerea certificarii LEED Gold. Cu aproape jumatate din proiect deja construit, precertificat si inchiriat, realizarile inregistrate pana acum confirma angajamentul nostru fata de dezvoltarea durabila in Romania si seteaza premise pozitive pentru certificarea urmatoarelor turnuri de birouri si centre comerciale care asteapta debutul constructiei.
|