ANALIZA: Circa 100 milioane de euro pe piata locala de constructii geotehnice |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 27 Nov 2012 13:03 |
Sectorul autohton al constructiilor geotehnice si de fundatii se inscrie, in acest an, pe un trend usor ascendent fata de nivelul din 2011 potrivit opiniilor companiilor reprezentative pentru domeniu, care au anuntat majorari ale cifrelor de afaceri pe fondul unei evolutii moderate a volumului investitiilor private. Totusi, majorarile din acest an pot fi puse si pe seama unui nivel minim al activitatii in 2011. Pe piata de profil din Romania sunt active aproximativ 25 de companii, ce au raportat afaceri totale de circa 100 milioane de euro anul trecut. Pe fondul evolutiei din 2012 a investitiilor in economia autohtona, managerii acestora sunt, in ansamblu, optimisti, asteptandu-se la o majorare a investitiilor in sectorul privat, concomitent cu o sporire a volumului de proiecte. In perioada recesiunii s-a remarcat o reducere a nivelului de activitate in sector, veniturile totale ale societatilor specializate diminuandu-se de la aproximativ 160 milioane de euro in 2008, la 100 milioane de euro anul trecut. Piata constructiilor geotehnice si de fundatii urmeaza indeaproape evolutia generala a industriei constructiilor, pentru urmatoarele trei luni (decembrie 2012 - februarie 2013) urmand a fi inregistrata o scadere semnificativa a activitatii din domeniu fata de cele trei luni anterioare, avand in vedere atat mediul economic nefavorabil afacerilor, cat si intrarea in sezonul rece. Din punct de vedere al obiectului lucrarilor specializate executate, in ultimii doi ani a putut fi remarcata o schimbare semnificativa, de la constructia de imobile rezidentiale la proiectele dezvoltate de institutiile publice, preponderent in domeniile infrastructurii si reabilitarilor. Tendinta se va accentua si in perioada urmatoare, avand in vedere faptul ca numarul autorizatiilor de construire emise pentru cladiri rezidentiale in primele noua luni ale acestui an a scazut cu 4,6% fata de perioada similara din 2011, pana la 29.587 de documente, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), iar acestea reprezinta lucrarile de vor fi initiate pe piata locuintelor cel mai probabil incepand din primavara anului viitor. Revenind la sectorul constructiilor geotehnice, operatorii din piata de profil se arata deschisi catre utilizarea de tehnologii noi. Astfel, in contextul recesiunii economice din ultimii ani si al necesitatii de mentinere pe piata prin adaptarea la noile conditii, companiile au fost, practic, obligate sa investeasca in retehnologizare si in achizitia de utilaje moderne, pentru a face fata concurentei firmelor consacrate la nivel international ce au accesat piata interna in acest timp.
Primii cinci competitori detin peste 77% din afacerile pietei de profil
In domeniul antreprenoriatului de constructii geotehnice, de fundatii, piloti forati si foraje sunt active 25 de companii locale sau reprezentante ale unor mari grupuri internationale ce deruleaza lucrari specifice in toata tara. Potrivit informatiilor disponibile pe portalul Ministerului Finantelor Publice, veniturile celor 25 de societati au crescut cu peste 10% in anul 2011 (pana la 100 milioane de euro), fata de nivelul din 2010, cand acestea au inregistrat o cifra totala de afaceri de 87 milioane de euro. Sporirea incasarilor este consecutiva, insa, unor diminuari de -30,4% in 2010 si de -21% in 2009 (la 124,5 milioane de euro), pornind de la veniturile ce au totalizat circa 160 milioane de euro in 2008, ceea ce inseamna ca atingerea pragului de referinta de dinaintea recesiunii va fi posibila numai pe termen mediu sau lung. Trebuie precizat, insa, faptul ca nivelul total al cifrei de afaceri a firmelor analizate include si veniturile obtinute ca urmare a derularii altor activitati complementare, unii operatori economici fiind implicati pe diverse alte segmente ale pietei, cum ar fi, de exemplu, executia lucrarilor de antrepriza generala. Daca se ia in considerare faptul ca sporirea medie a volumului lucrarilor pe piata nationala de constructii a fost mai putin semnificativa anul trecut (+1,1%, potrivit datelor anuntate ca serie ajustata de INS, comparativ cu 2010), rezulta ca pentru societatile incluse in analiza s-a consemnat o perioada de recuperare accentuata a pierderilor induse de efectele crizei economice. Ar mai fi de remarcat faptul ca, potrivit datelor disponibile pentru anul fiscal 2011, primii cinci operatori de pe piata (Apolodor, Octagon, Züblin, Keller Geotehnica si Terratest) detin peste 77% din totalul pietei de profil, acestea raportand pentru anul trecut afaceri totale de 77,4 milioane de euro. In cele ce urmeaza sunt prezentate opiniile unor importanti competitori specializati referitoare la perspectivele de dezvoltare pentru anul 2013.
***
O analiza completa a pietei locale de constructii geotehnice, fundatii si executie de piloti forati, precum si opiniile celor mai importante companii din domeniu, poate fi lecturata in editia Noiembrie-Decembrie a revistei Agenda Constructiilor.
|