Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - BOUYGUES: Toate tintele propuse au fost atinse
BOUYGUES: Toate tintele propuse au fost atinse
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 21 Iun 2017 09:27
Cu prilejul unei conferinte organizate la Paris, conducerea corporatiei Bouygues - Franta (reprezentand unul dintre cei mai importanti antreprenori de constructii pe plan global si un operator european semnificativ pe piata telecomunicatiilor, dar care integreaza si activitatea Colas) a anuntat rezultatele financiare ale anului 2016, semnaland faptul ca toate tintele propuse initial au fost atinse, intr-un mediu economic caracterizat de instabilitate. Astfel, incasarile s-au incadrat in estimarile de baza, fiind in scadere cu -2% in termeni reali fata de exercitiul fiscal precedent. Totodata, din punct de vedere al bazei de comparare like-for-like (LFL), care exclude impactul achizitiilor si fluctuatiilor de schimb valutar, vanzarile au fost stabile comparativ cu anul 2015, la rate constante de schimb intre euro si principalele monede specifice statelor unde se deruleaza operatiuni specifice. „Astfel, cifra de afaceri din intervalul analizat s-a situat la 31,768 miliarde euro, in comparatie cu 32,428 miliarde euro in 2015, insa rentabilitatea a sporit, fiind impulsionata de cererea pietei de comunicatii mobile, de afacerile optime din constructii si, in general, de mediul economic propice, la nivel generalizat. In acest context, profitul operational curent s-a cifrat la 1,12 miliarde euro, fiind mai mare cu 19%. Daca se includ si operatiunile legate de vanzarea cotelor ce apartin companiilor concesionare de autostrazi Adelac (autostrada A41) si Atlandes (A63), profitul net al holdingului s-a plasat la 762 milioane de euro, iar prin cuantificarea unor costuri exceptionale, s-a ajuns la un profit net atribuit grupului de 632 milioane de euro (+29%). Intr-un context economic ce ramane provocator, Bouygues a reusit sa obtina rezultate solide, demonstrand flexibilitate comerciala - ilustrata prin fructificarea tuturor oportunitatilor din sectorul de constructii -, astfel incat la 31 decembrie 2016 portofoliul de contracte si comenzi a insumat un nivel-record, de 30,2 miliarde euro, fiind cu 4% superior valorii din 2015 (sau cu +6% la rate constante de schimb valutar). De asemenea, structura financiara indica baze sustenabile de dezvoltare, avand ca premise fluxul optim de lichiditati si controlul strict al datoriei nete”, se precizeaza intr-un comunicat al grupului.
Noua strategie ce permite repozitionarea rapida pe pietele-tinta
Acomodarea la noile cerinte specifice pietelor vizate de Bouygues a reprezentat cuvantul de ordine al anului trecut pentru toate diviziile din subordine, iar masurile aplicate au fost incununate de succes, astfel incat - in pofida dimensiunii sale - corporatia a demonstrat ca este capabila sa dea dovada de flexibilitate in afaceri. Astfel, pentru 2017 se vor aplica diverse masuri ce vizeaza o repozitionare rapida pe toate pietele-tinta. Pentru afacerile din constructii, pe o piata mondiala ce denota un potential deosebit de crestere pe termen lung, sustinut de reluarea graduala a marilor lucrari de infrastructura in tarile dezvoltate,  Bouygues beneficiaza de un nivel inalt al portofoliului contractual si de o cota competitiva semnificativa, care distanteaza grupul fata de rivalii sai. In acest context, se va proceda la o abordare selectiva a proiectelor, cu o focalizare a atentiei asupra profitabilitatii, mai degraba decat asupra volumului lucrarilor (din punct de vedere dimensional sau cantitativ). „In acest sens, situatia anului trecut pentru afacerile din constructii (Bouygues Construction, Bouygues Immobilier si Colas) este mai mult decat relevanta. In consecinta, in Franta, portofoliul de comenzi a ajuns la 14,2 miliarde euro (+7%), iar pentru Bouygues Construction acesta s-a majorat cu +17% si include mai multe contracte substantiale, cum ar fi lucrarile de extindere din Portul Calais, turnul Alto in cartierul La Défense din Paris si modernizarea retelelor pe baza de fibra FTTH din departamentele Nord si Pas-de-Calais, in nordul Frantei. Momentul pozitiv al rezervarilor de proprietati rezidentiale a fost fructificat de Bouygues Immobilier (+18% in ceea ce priveste contractarea), iar portofoliul de comenzi al Colas a crescut cu +7% la 31 decembrie 2016, dupa trei ani consecutivi de scadere. Pe pietele internationale, corporatia si-a continuat strategia de crestere punctuala, in asa fel incat portofoliul contractual a sporit la 16 miliarde euro (+2% in termeni reali si +6% pe baze LFL). De aceea, comenzile internationale la Bouygues Construction si Colas au ajuns sa reprezinte 58% din portofoliul total al ambelor companii. Printre proiectele mai importante, adjudecate recent, se afla Hinkley Point - Marea Britanie (obiectiv in valoare de 1,7 miliarde euro) si linia a treia de metrou din Cairo - Egipt (in cuantum de 190 milioane de euro)”, au explicat managerii grupului.
Totusi, activitatea din constructii a fost grevata de anumite probleme exogene. Practic, rulajul consemnat de Bouygues Construction, Bouygues Immobilier si Colas in 2016 s-a situat la 25 miliarde euro (-4% in termeni reali), pe fondul unor pierderi de 364 milioane de euro ca urmare a fluctuatiilor cursului de schimb valutar si din cauza unei ajustari negative de -283 milioane de euro, rezultate din vanzarea de catre Colas a afacerilor cu bitum din Asia catre subsidiara sa, Tipco Asphalt. De asemenea, renuntarea la afacerile ce presupun activitati de rafinare in Franta a avut, la randul sau, un impact negativ. In termeni LFL si la rate constante de schimb, diminuarea ar fi fost de -1%.
Crestere LFL de +5% in trimestrul intai din 2017
Rezultatele primului trimestru din 2017 confirma previziunile anterioare si justetea aplicarii noii strategii a grupului. Desigur ca, in contextul unui impact al factorului sezonier, cresterea pe baze LFL de +5% a rulajului consemnat de grup, de la 6,534 miliarde euro la 6,847 miliarde euro, s-a datorat mai mult activitatii Bouygues Telecom, dar portofoliul de comenzi din constructii s-a majorat din nou la un nivel-record de 31 miliarde euro (+4%), prin castigarea unor contracte majore in cadrul proiectului gigantic de infrastructura „Grand Paris Express” (linii de tren rapid suburban de suprafata RER si de metrou, cu o valoare de 731 milioane de euro). Astfel, inclusiv vanzarile din constructii s-au plasat la 5,1 miliarde euro (+4% in termeni reali sau +5% pe baze LFL), iar pierderea operationala (la Colas) de -134 milioane de euro este strict conjuncturala si nu indica performanta ce va fi consemnata in actualul exercitiu financiar. In Franta, Bouygues Construction isi mentine un portofoliu de contracte in valoare de 1,6 miliarde euro, rezervarile de proprietati pentru Bouygues Immobilier s-au majorat pentru al cincilea trimestru consecutiv (cu +30% fata de ianuarie-martie 2016), iar portofoliul de contracte al Colas s-a plasat la 3,3 miliarde euro (+9%), reflectand reluarea graduala a lucrarilor la marile proiecte de infrastructura rutiera. Si pe plan international, in afara granitelor Frantei, activitatea a fost buna, cu un portofoliu total de contracte evaluat la 16,1 miliarde euro (+2%), cele mai semnificative vizand constructia a cinci parcuri solare in Australia (261 milioane de euro), doua programe de edificare a locuintelor in Elvetia (190 milioane de euro) si largirea unei sectiuni a autostrazii D1 din Cehia (40 milioane de euro). Practic, afacerile internationale reprezinta 57% din portofoliul Bouygues Construction si Colas la data de 31 martie a.c.  In fine, dar nu in ultimul rand, s-a anuntat ca divizia Alstom a avut o contributie pozitiva de 45 milioane de euro la profitul net al grupului din primul trimestru al anului in curs, fata de o contributie nula in aceeasi perioada din 2016, in timp ce datoria totala neta a Bouygues s-a majorat la 3,3 miliarde euro, comparativ cu 1,9 miliarde euro in 2016, diferenta reflectand efectul sezonier al afacerilor Colas si nevoia de sustinere financiara a companiei respective.
***
Bouygues Groupe este prezent si pe piata din Romania, prin intermediul mai multor companii, dar in domeniul constructiilor sunt relevante datele oficiale anuntate de Colas Romania - Bucuresti, societate inregistrata la ONRC in decembrie 1994. Avand ca activitate, conform clasificarii CAEN, executia de lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor, Colas Romania lucra in 2011, in medie, cu 94 de salariati si era in masura sa raporteze o cifra neta de afaceri de circa 30,5 milioane de lei, dar cu un profit de 44,3 milioane de lei, deoarece veniturile totale au fost de 121,6 milioane de lei, iar cheltuielile - de 77,24 milioane de lei. In schimb, indicatorii din bilant, aferenti anului 2015, reflecta ca societatea mai avea trei angajati si, cu un rulaj net de cel mult 1,04 milioane de lei, a inregistrat o pierdere de aproape 3,25 milioane de lei, in contextul in care veniturile totale au fost de 1,48 milioane de lei, iar cheltuielile, de 4,73 milioane de lei. Insa, faptul ca firma este sustinuta de Colas - Franta se observa in momentul in care, intr-un an deloc propice pentru lucrarile de infrastructura, cum a fost 2016, Colas Romania a declarat oficial, tot cu trei angajati, o cifra de afaceri neta negativa (-9,32 milioane de lei) si un profit de circa 43,04 milioane de lei, deoarece veniturile au fost de 37,94 milioane de lei, iar cheltuielile s-au incadrat tot intr-o marja negativa, de -5,72 milioane de lei. Diversele ajustari din bilantul anului trecut au facut ca, la 31 decembrie 2016, Colas Romania sa raporteze creante in cuantum de peste 60,94 milioane de lei, dar si datorii totale ce au ajuns la 120,61 milioane de lei. Pentru informatii suplimentare, www.bouygues.com
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
GEWISS
ERBASU CONSTRUCT
rigips
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
MAKITA
Acvatot 2019
EDIT-Structural
Ubitech
BogArt
quadratum
konsent
strabag nivel 1
theda mar
noark
SSAB
VEGO
CDS
Arduro
EURO BUILD
concelex
DRS
AED

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<