Agenda Constructiilor
Luni, 27 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Deloitte: Veniturile companiilor din sectorul imobiliar comercial vor creste in acest an
Deloitte: Veniturile companiilor din sectorul imobiliar comercial vor creste in acest an
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 01 Feb 2023 13:30
Veniturile companiilor din sectorul imobiliar comercial (spatii comerciale, centre de afaceri si birouri, spatii logistice) vor fi influentate, anul acesta, in principal de persistenta inflatiei, de provocarile legate de forta de munca, de riscurile cibernetice si de reglementarile legate de schimbarile climatice, conform studiului global Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook. Insa, in ciuda unor rezerve privind evolutia pietei pe termen scurt, 66% dintre participanti se asteapta la imbunatatire sau stabilitate in privinta elementelor fundamentale specifice pietei imobiliare - activitate de leasing (78%), reducerea volumului de spatii vacante (71%), nivelul chiriilor (70%), pretul proprietatilor (65%), activitatea de tranzactionare (63%), costul finantarii (63%) si disponibilitatea capitalului (60%).
Spatiile de birouri din centrele oraselor sau din zonele sub-urbane (36%, respectiv 35%), cladirile asociate economiei digitale (35%) si proprietatile cu functii logistice (34%) sunt considerate cele mai atractive de catre proprietari si investitori in aceasta perioada. Preferinta difera insa in functie de regiunea analizata: europenii considera ca birourile din zonele periferice prezinta cel mai mare potential de crestere (35% dintre participanti), companiile asiatice prefera proprietatile asociate economiei digitale (43%), iar jucatorii din America de Nord mizeaza pe spatiile cu functii logistice si de depozitare (43%).
„Piata imobiliara globala este direct conectata la evolutiile din economie, astfel ca prudenta jucatorilor din domeniu este justificata in actualul context inca incert. Exista momentan o deconectare temporara intre asteptarile investitorilor si cele ale dezvoltatorilor, insa cred ca acestea se vor armoniza in scurt timp. Accesul la finantare ramane un element-cheie in domeniul imobiliar, fiind posibil sa vedem mai multe parteneriate si surse alternative de finantare, precum fonduri de investitii sau chiar «family offices». In Romania, piata a evoluat pozitiv in 2022. Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, volumul investitiilor pe piata comerciala a crescut cu 16% in primele noua luni din 2022, fata de aceeasi perioada din anul anterior, dar majoritatea tranzactiilor au vizat proprietati din Bucuresti (55%), cu un interes in crestere pentru spatiile de birouri. Petru acest an ne asteptam la cresteri si pe sectorul de spatii comerciale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Imobiliar.
Actiunile legate de ESG (environmental, social, governance - protectia mediului, impact social, guvernanta) se afla pe lista prioritatilor companiilor din domeniul imobiliar, insa, conform studiului, doar 12% dintre acestea spun ca sunt pregatite pentru implementarea schimbarilor necesare pentru indeplinirea cerintelor de conformare la reglementarile in vigoare. In plus, numai 7% iau in considerare date si analize din zona de ESG in stabilirea strategiei de investitii. Majoritatea planuiesc sa inceapa sa utilizeze astfel de date in luarea deciziilor in urmatorii trei ani.
Totodata, din studiu mai reiese faptul ca scade interesul companiilor pentru investitiile in tehnologie, pe termen scurt, din cauza contextului economic incert, generat de inflatie, costul cu forta de munca sau incertitudinile din lanturile de aprovizionare. Aproximativ 30% dintre ele intentioneaza sa reduca investitiile de acest tip, procent in crestere de la doar 7% anul trecut.
Studiul Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat in randul a 450 de companii cu active de peste 100 de milioane de dolari fiecare, din trei regiuni: America de Nord, Europa si Asia-Pacific.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiman and machineTERAPLASTALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
viarom
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
rigips
MAKITA
theda mar
CELCO 2020
strabag nivel 1
BALTIC
BMI_Icopal
Acvatot 2019
CDS
FRONTALE
Ubitech
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023