Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - LEVIATAN & UBITECH: Tehnologiile digitale sustin tintele de sustenabilitate
LEVIATAN & UBITECH: Tehnologiile digitale sustin tintele de sustenabilitate
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 31 Aug 2023 06:25
Grupul de firme Leviatan Design & Ubitech Constructii este un important promotor al digitalizarii pietei de profil in Romania. Leviatan Design - firma de proiectare al carei motto este "Mind Matter" - a reusit sa se distinga pe plan local prin inalta sa capacitate de adaptare, sustinuta ferm de digitalizarea si de automatizarea proceselor interne, precum si de metodele de lucru inovatoare, cum ar fi BIM. In ceea ce priveste Ubitech Constructii, aceasta reprezinta una dintre cele mai tehnologizate companii active in prezent in Romania, care a reusit sa implementeze metodologia BIM la nivelul intregului proces de lucru, in cele mai importante proiecte derulate la nivel national. Firma cu capital 100% romanesc, aceasta ofera servicii complete in domeniu, precum antreprenoriat general, proiectare si executie, management si implementarea proiectului, fiind specializata in proiecte de tip design & build cu un grad ridicat de complexitate. La nivel de management, preocuparea centrala vizeaza implementarea si promovarea tehnologiilor noi pe piata din Romania, in toate etapele proiectului, precum si realizarea de constructii sustenabile, care sa permita utilizarea intuitiva si facila a solutiilor de Facility Management si Smart Buildings. In cele ce urmeaza, Catalin Podaru - CEO al celor doua companii - se refera la piata de profil, la performantele financiare si la solutiile identificate pentru asigurarea celor mai bune conditii in scopul atingerii obiectivelor strategice.
 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de Leviatan Design si Ubitech Constructii in 2022 si in primele sase luni din 2023 si estimati evolutia acesteia in 2023.
- In anul 2022, grupul nostru de companii a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de peste 300 de milioane de lei, iar la jumatatea anului 2023, cifra de afaceri a fost de 160 de milioane de lei. Totodata, estimam ca pana la finalul acestui an vom depasi cu cel putin 25% cifra de afaceri inregistrata anul trecut.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in primele sase luni din 2023 si in ce maniera considerati ca se va dezvolta aceasta pana la finalul anului, precum si in perspectiva apropiata?
- Piata constructiilor a avut o evolutie pozitiva in primele sase luni ale acestui an si estimam ca va urma acest trend pana la finalul lui 2023. Apreciem ca piata constructiilor din Romania are in prezent cele mai mari sanse de dezvoltare sustenabila, datorita fondurilor europene, inclusiv a celor din PNRR, iar in perspectiva anilor 2024 - 2025, ne asteptam sa vedem investitii majore in domeniul public. Totodata, dupa stabilizarea economiei si a preturilor, anticipam o crestere a investitiilor private, nu doar in zona rezidentiala, ca pana acum, ci si in zona facilitatilor de productie si a proiectelor privind productia de energie. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca intentia Executivului de a elimina facilitatile fiscale din domeniul constructiilor ar putea genera o serie de probleme pentru multe companii din acest sector.
 
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii celor doua companii (investitii in echipamente, digitalizare, noi tehnologii, pregatirea de specialisti etc.)? Vizati extinderea si in alte sectoare de activitate?
- Companiile noastre sunt profund angrenate in procesele de dezvoltare tehnologica pentru optimizarea fluxurilor de proiectare si executie si cresterea productivitatii si a nivelului de calitate in proiectele realizate. In plus, specialistii nostri urmaresc sa integreze componenta de inteligenta artificiala in cadrul fluxurilor de lucru, pentru a imbunatati toate procesele si pentru a multiplica valoarea datelor generate si a usura activitatea oamenilor. Aceasta transformare fundamentala este realizata cu sprijinul firmei eConfaire, care este parte a grupului nostru de companii. Totodata, lucram la integrarea echipamentelor de ultima generatie, atat in procesul de proiectare, cat si in cel de executie, pentru crearea unui Digital Twin care sa cuprinda informatii precise si complete despre proiectele pe care le realizam. Astfel, obtinem valoare adaugata tangibila pentru echipele de lucru, dar mai ales pentru clientii care isi doresc o calitate ridicata a proiectelor intr-un timp scurt.
 
- Cum a evoluat activitatea in 2022 si in prima jumatate a acestui an si ce estimari aveti pentru 2023 si in perspectiva?
- Cresterea companiilor noastre a fost una reala, datorita unui leadership transformational. Astfel, am pastrat echilibrul unei dezvoltari organice, in paralel cu realizarea de proiecte cu un grad ridicat de complexitate, atat in faza de proiectare, cat si in cea de executie, in comparatie cu proiectele realizate anterior. In mod normal, acest progres vine cu o presiune foarte mare asupra organizatiei, insa, prin dezvoltarea si optimizarea continua a proceselor, am reusit sa o transformam intr-o energie benefica. Aceasta ne-a permis gestionarea de informatii si resurse intr-un mod eficient, pastrand acelasi ritm si calitate a proiectelor realizate, fara intarzieri sau alte compromisuri, asa cum se intampla de obicei in astfel de situatii.
 
 
In perioada urmatoare, ne asteptam ca trendul ascendent sa continue, avand in vedere multiplele oportunitati din piata, dar si consolidarea brandului nostru in perceptia clientilor si a colaboratorilor. Asadar, ne asteptam ca nivelul de calitate a proiectelor noastre si rapiditatea cu care acestea vor fi realizate sa creasca, avand in vedere ca infuzia tehnologica de care a beneficiat grupul nostru de companii are un caracter profund transformational. Consideram ca transformarile profunde din domeniul inteligentei artificiale si cele din domeniul roboticii, utilizate corect, produc azi schimbari de 10 ori mai rapid decat inainte. Asteptarile noastre iau in calcul toate provocarile actuale generate de impredictibilitate, lipsa resursei umane, inflatia, precum si modificarile legislative care influenteaza direct domeniul in care activam.
 
- Comentati nivelul preturilor serviciilor de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru. Cum estimati ca vor evolua acestea pe termen scurt?
- Preturile de proiectare au crescut si ele datorita cererii foarte mari, intrucat in aceasta zona se resimte cel mai pregnant lipsa specialistilor si a organizatiilor structurate pentru proiecte complexe si de anvergura, intr-un context cu o cerere foarte mare in piata. Cu toate acestea, consideram ca piata de proiectare din Romania trebuie sa se calibreze prin structurarea organizatiilor si a companiilor de proiectare, pentru a livra studii de fezabilitate si proiecte de calitate ridicata, care sa permita constructorilor planificarea si executia rapida, precum si coordonarea proiectelor complexe. In acest fel, valoarea si preturile de proiectare vor fi evaluate, cu certitudine, la un nivel similar cu preturile din Occident, iar contextul actual permite aceasta dezvoltare. Aceasta este insa o conditie primordiala pentru realizarea investitiilor din Romania, iar companiile de proiectare trebuie sa faca primul pas pentru a demonstra calitatea serviciilor lor, fara a se astepta ca valoarea acestora sa fie apreciata din oficiu de catre clienti sau de catre companiile de executie. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
CDS
rigips
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
konsent
Acvatot 2019
VEGO
quadratum
concelex
EDIT-Structural
noark
BogArt
ness project
DRS
leviatan
viarom
MAKITA
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<