STC Partners: Planuri de dezvoltare in Capitala si extindere in marile orase |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 02 Aug 2023 06:25 |
STC Partners, dezvoltatorul ansamblului Quartier Gramont - unul dintre proiectele cu valoare arhitecturala recunoscuta realizate in ultimii ani in Bucuresti, se concentreaza pe constructia noului sau complex rezidential, Quartier Azuga, in zona Doamna Ghica din Capitala. Acesta va include peste 200 de apartamente, ridicate in doua faze, si implica un buget de dezvoltare de aproximativ 25 de milioane de euro. La finalul lunii iunie 2023, lucrarile au ajuns la suprastructura pentru prima faza (cladirile A si B), ambele urmand sa fie ridicate complet la inceputul lunii septembrie 2023. Dezvoltatorul estimeaza finalizarea lucrarilor pana la mijlocul anului 2024, cu predarea primelor unitati catre viitori rezidenti in cursul trimestrului al III-lea din 2024, in timp ce constructia fazei a doua va porni, in paralel, in prima jumatate a lui 2024. "Ne dorim sa dezvoltam brandul STC Partners intr-unul din cele mai performante marci de rezidential din Romania, din punct de vedere al calitatii constructiei, durabilitatii, sustenabilitatii si beneficiilor superioare raportate la costurile achizitiei, pe care clientii le primesc in comparatie cu restul proiectelor din piata", este dezideratul exprimat de unul dintre fondatorii companiei, Adi Steiner. Ca parte a acestui obiectiv, dezvoltatorii cauta noi oportunitati de investitii in Bucuresti, dar si in orasele regionale.
Interviu cu ing. Adi Steiner, Partener, STC Partners si manager cu o experienta profesionala de 20 de ani pe piata de constructii si dezvoltare imobiliara.
- Care sunt obiectivele pe care le aveti, la nivel de companie, pe piata din Romania?
- Cautam noi oportunitati de investitii in Bucuresti, dar si in orasele regionale. Am construit o retea de incredere de colaboratori care ne ofera oportunitati interesante de dezvoltare rezidentiala, precum si investitori dornici sa participam impreuna la noi proiecte. Ne intereseaza sa ne extindem si sa dezvoltam proiecte noi, dar nu vrem sa realizam acest lucru prea repede, cu riscul de a intra in oportunitati care nu sunt 100% clare. Urmarim sa construim capacitatea de a gestiona mai multe proiecte, dar va fi o abordare etapizata, in functie de oportunitatile prezente.
- Cum vedeti dezvoltarea de proiecte rezidentiale premium, in 2023?
- Noile dezvoltari rezidentiale, cel putin in zona premium, incep sa se alinieze cu standardul NZEB, o reglementare obligatorie, de altfel, din anul 2021, pentru orice cladire rezidentiala nou autorizata, si sa devina din ce in ce mai eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, conceptele propuse sunt mai atent gandite si vin, in principal, cu o serie de facilitati integrate pentru viitorii rezidenti. Cererea este mai temperata, clientii sunt mai informati cu privire la achizitiile pe care doresc sa le realizeze, iar produsele rezidentiale superioare ca raport calitate-pret continua sa performeze. De exemplu, in cadrul proiectul nostru actual, Quartier Azuga, am reusit sa atingem pragul de 50% apartamente pre-contractate din prima faza, cu aproximativ 12 luni inainte de termenul de finalizare a constructiei, un rezultat foarte bun. Preturile generale in piata au ramas stabile in ultimele 6 luni si asteptarea este sa se mentina acest trend pana la finalul anului 2023. Scaderea cererii este balansata si de o oferta noua mai mica, in acest timp. Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca bancile au devenit mai reticente cu privire la finantarea dezvoltarilor rezidentiale. Nu a fost o sarcina usoara accesarea facilitatilor de credit necesare pentru dezvoltarea proiectului nostru, dar am reusit sa realizam acest lucru cu Banca Transilvania. Experienta noastra profesionala si viziunea clara asupra proiectului Quartier Azuga au facut diferenta in a reusi sa atragem finantare bancara si, de asemenea, finantare din partea investitorilor.
- Cum sunt primite proiectele eficiente energetic, NZEB, de catre clienti?
- Cladirile NZEB majoreaza costurile de constructie, ca rezultat a solutiilor tehnice superioare aplicate, dar reprezinta o masura necesara pentru sectorul imobiliar, ce o sa contribuie semnificativ la realizarea obiectivului pe termen lung setat de Uniunea Europeana, o economie cu impact zero asupra climei pana in 2050. In acest context, piata nu poate decat sa se adapteze spre livrarea de locuinte mult mai eficiente energetic. Clientii, dar si piata, in general, se afla intr-un proces de invatare cu privire la ce inseamna exact cladirile NZEB. Dupa cum am mentionat anterior, clientii sunt din ce in ce mai informati si se intereseaza despre beneficiile dezvoltarilor NZEB, dar din pacate acest standard nu este bine implementat in multe noi constructii rezidentiale si exista proiecte care ating standardul NZEB doar pe hartie. Aceasta nerespectarea a standardelor minime obligatorii scade increderea in randul consumatorilor cu privire la calitatea unei cladiri NZEB, dar o sa ofere oportunitati bune pentru dezvoltarea unor branduri de rezidential responsabile.
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata de dezvoltare imobiliara pe termen scurt, mediu si lung?
- Scaderea ratei de inflatie, gasirea unui nou echilibru sustenabil al politicilor monetare si fiscale si noile relatii politico-economice in urma efectelor cauzate de pandemia de Covid-19 si continuarea razboiului din Ucraina reprezinta provocarile principale in perioada urmatoare. In acest context, zona imobiliara este afectata negativ la nivel global, in special in economiile dezvoltate, dar fundamentele pietei din Romania sunt favorabile pentru dezvoltarea si absorbtia de noi proiecte rezidentiale moderne. Pe termen scurt, nu o sa mai asistam la noi recorduri ca numar de tranzactii sau livrari de noi locuinte anuale inregistrate prin comparatie cu anii precedenti, dar estimam ca piata va evolua relativ bine, normal pentru conditiile actuale, similar cu perioada de dinaintea pandemiei. Pe termen mediu si lung, perspectivele pietelor regionale dinamice, cu o economie activa, sunt incurajatoare si o sa observam noi recorduri atinse, produse rezidentiale superioare si o continua maturizare a pietei.
- In ce fel v-au afectat scumpirile si problemele de aprovizionare de pe piata materialelor de constructii activitatea de dezvoltare?
- Exista diferite strategii pe care un manager de constructii le poate folosi pentru a atenua riscurile legate de constructii, ce adreseaza inclusiv pretul sau aprovizionarea de materiale care au trecut prin perioade de instabilitate de la inceputul pandemiei, dar in ultimele 6 luni lucrurile s-au imbunatatit din acest punct de vedere si ne indreptam spre o perioada cu mai multa predictibilitate. Am invatat sa actionam si sa ne planificam mai bine pasii in ultimii 3 ani de zile, perioada in care am fost nevoiti sa gestionam diverse etape de incertitudine pe termen scurt. Planurile de investitii in zona de dezvoltare rezidentiala se incadreaza pe un orizont de timp indelungat, ce se intinde pe cativa ani de zile, si este cumva de asteptat sa apara evenimente neasteptate. Este esential sa te organizezi din timp si sa aplici strategii de gestionare a riscurilor, pentru a putea duce la bun sfarsit planurile de investitii.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat, preconizata pentru restul anului 2023, o sa continue sa reduca din cererea clientilor care intentioneaza sa achizitioneze un imobil cu suportul unui credit ipotecar. De asemenea, o inflatie moderata pare ca o sa persiste o perioada mai indelungata, fiind dificil de a aduce indicatorii de inflatie in proximitatea tintelor de 2%-3% vizate de catre bancile centrale. Acesti factori vor pune o presiune suplimentara asupra cererii de produse rezidentiale noi si asupra costului de constructie, dar nu anticipam riscuri pe care nu le vom putea gestiona, din acest punct de vedere, sau care sa ne puna in dificultatea de a nu ne duce planurile la bun sfarsit.
|