URBAN SCOPE vrea sa atraga proiecte de peste un miliard de euro in 2021-2027 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 26 Apr 2021 06:55 |
In urma celor 10 ani de experienta, Urban Scope a devenit un integrator de servicii de consultanta dedicate dezvoltarii durabile a localitatilor din Romania. Compania detine o echipa de profesionisti formata din experti permanenti si asociati pentru dezvoltarea de proiecte in domenii-cheie precum mobilitate/ regenerare urbana si eficienta energetica. Proiectele dezvoltate de companie includ concepte precum: sisteme inteligente de management al traficului si transportului public, solutii de sistematizare rutiera cu introducerea benzilor unice de transport, centre de comanda si control si platforme de Smart City, sisteme inteligente de iluminat ecologice cu tele-management, crearea de hub-uri de transport, solutii alternative de mobilitate, regenerare urbana care include elemente dedicate extinderii spatiilor verzi si economiei circulare, dar si alte solutii complementare care au ca rol cresterea standardului de viata al cetatenilor in comunitatile din Romania.
Urban Scope a reusit sa atraga, prin intermediul proiectelor dezvoltate pana in prezent, finantari nerambursabile in valoare 350 de milioane de euro.
Interviu cu Radu Dragomir, CEO Urban Scope.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2020 si ce estimari aveti pentru 2021?
- In 2020 s-a incheiat perioada de programare 2014-2020 (n+3), iar in acest an compania noastra s-a axat pe finalizarea proiectelor tehnice aferente investitiilor din acest exercitiu financiar. Incepand cu anul trecut au fost publicate drafturile programelor de finantare pentru perioada de programare 2021-2027, prin urmare analiza acestora a fost o prioritate pentru noi pentru a pregati proiecte viitoare. Anul 2021 a debutat in forta, in sensul in care pregatim documentele de planificare strategica (Strategiile de Dezvoltare Urbana Durabila, Planuri de Mobilitate Urbana Durabila, Planuri de Actiune pentru Eficienta Energetica si Mediu etc.) in vederea pregatirii municipalitatilor pentru a fi apte sa atraga fonduri nerambursabile incepand cu anul 2022.
In acest context, speram sa se finalizeze si sa se lanseze cat mai rapid ghidurile finale si metodologiile de implementare, astfel incat sa ne putem continua misiunea de dezvoltare urbana durabila a Romaniei.
- Ce v-ati propus pentru urmatoarea perioada de programare a fondurilor europene?
- Pentru perioada urmatoare de programare, 2021-2027, ne propunem sa atragem finantari nerambursabile din fonduri europene pentru proiecte dedicate municipalitatilor in valoare totala de peste un miliard de euro. O alta oportunitate extraordinara atat pentru Romania, cat si pentru noi este Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), program de finantare prin care ne dorim sa atragem cat mai multe finantari pentru municipalitatile din tara noastra.
- Cum vedeti implementarea PNRR? Sunt perspective pentru accesarea fondurilor?
- Anul anterior a marcat istoria prin situatia extraordinara care a impactat atat vietile, cat si activitatile tuturor oamenilor. Pandemia a adus insa si oportunitati, o sursa de finantare istorica, PNRR, un fond de aproximativ 30 miliarde euro. Asteptarile societatii sunt imense, astfel ca avem in fata o oportunitate de a implementa proiecte majore, care sa schimbe din temelii societatea actuala, si daca nu vom reusi sa producem acest fenomen de restart la nivel national vom plati pretul de a mari decalajele dintre noi si Europa dezvoltata, fapt ce va crea dezechilibre majore in societate. Sa speram ca PNRR va deveni "Planul Marshall" al Romaniei si nu va ramane "O fata Morgana".
- Care a fost impactul pandemiei asupra activitatii Urban Scope?
- Activitatea noastra in anul precedent a fost destul de liniara, cu provocari in ceea ce priveste adaptabilitatea la comutarea catre munca de tip hibrid casa/ birou. Contextul a fost neobisnuit pentru toate sectoarele de activitate, insa sunt de parere ca organizatia noastra s-a adaptat intr-un ritm rapid. Am respectat toate recomandarile de siguranta si ne-am derulat activitatea cu acelasi nivel de profesionalism cu care ne-am obisnuit clientii.
- Care considerati ca sunt primele lectii pe care ar trebui sa le invatam dupa experienta inedita a anului 2020?
- Cred ca ar trebui sa pornim discutia pe acest subiect de la o valoare fundamentala a Uniunii Europene, solidaritatea, valoarea centrala care si-a demonstrat in aceasta perioada eficienta in situatiile de criza. In acest context, sustinem performanta si confirmam ca fondurile europene/ PNRR vor reprezenta pentru Romania motorul dezvoltarii pentru perioada 2021-2027. Nu trebuie sa neglijam faptul ca trebuie sa ne adaptam din mers oricaror provocari care apar sub forma unui soc, iar noi, cei de la Urban Scope, avem capacitatea, competentele si determinarea sa sprijinim municipalitatile sa-si demonstreze capacitatea de rezilienta, dar si sa continuam dezvoltarea urbana durabila a comunitatilor din Romania!
|