Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ADENBECK va investi prioritar in dezvoltarea departamentului de proiectare
ADENBECK va investi prioritar in dezvoltarea departamentului de proiectare
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 16 Dec 2022 06:25
Adenbeck Cluj-Napoca, companie de proiectare, inginerie si consultanta in domeniul instalatiilor pentru constructii, va investi, pe termen scurt si mediu, in cresterea si dezvoltarea departamentului de proiectare. Compania traverseaza o perioada favorabila, confirmata de un avans anual al cifrei de afaceri atat in 2022 (rulajul din primele noua luni deja a atins nivelul realizat integral in 2021), cat si in 2023. Printre proiectele majore la care inginerii Adenbeck au lucrat in ultima perioada se afla constructia centrelor logistice si pentru depozitare dezvoltate de Puma si Levi Strauss in Germania, dar si noul sediu Adenbeck din Austria.
Compania face parte din grupul austriac Adenbeck GmbH, un furnizor de servicii de inginerie in domeniul instalatiilor pentru constructii fondat in anul 1996 in Wels, cu peste 2.000 de proiecte finalizate cu succes. In Romania, grupul este activ de 5 ani, fiind un furnizor de servicii in domeniul instalatiilor pentru constructii ce ofera solutii complete dintr-o singura sursa, incepand de la consultanta tehnica si servicii de proiectare, pana la supervizarea santierelor.
Interviu cu M.Sc.Eng. Bogdan Porumb (34 de ani), CEO Adenbeck si specialist cu o experienta profesionala de 14 ani in domeniul instalatiilor pentru constructii.
 
- Care sunt principalele tendinte pe piata instalatiilor, avand in vedere contextul actual ce impune eficienta energetica si consumuri scazute?
- In contextul actual, in noile proiecte utilizarea energiei regenerabile, independenta fata de furnizorii de energie si realizarea de cladiri neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2 si concepute conform standardelor nZEB reprezinta noile exigente in proiectare si constructii. De asemenea, in tendinte se afla economisirea aprovizionarii cu energie si utilizarea de biomasa, energie termica solara si eoliana, dar si hidroenergie. Noile cladiri vor trebui, astfel, sa fie neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2 si sa aiba performante energetice foarte ridicate, reducerea emisiilor fiind posibila numai prin planificarea corespunzatoare a utilizarii resurselor. Nu in ultimul rand, certificarile de tipul BREEAM si LEED ale cladirilor devin tot mai importante, ca garantii ale faptului ca noile constructii respecta standardele privind performantele energetice si calitatea constructiilor.
 
 
- Care sunt cele mai importante proiecte la care lucrati in aceasta perioada si ce solutii inovatoare ati propus?
- Unul dintre proiectele de referinta la care am participat in ultima perioada a vizat constructia noului centru logistic si pentru depozitare Puma Storage & Logistic Center, dezvoltat in Geiselwind, Germania. Noile constructii au o suprafata desfasurata bruta de aproximativ 70.000 mp, proiectul incluzand o hala pentru depozitare si un centru logistic multi-channel. In proiectare si constructie s-a pus accent pe sustenabilitate si neutralitate a emisiilor de CO2 prin implementarea de solutii inovative bazate pe utilizarea pompelor de caldura si reducerea consumului de apa. Am realizat acest proiect integral in BIM.
O alta investitie majora la realizarea careia am participat ca proiectanti de instalatii este si noul centru de distributie Levi Strauss & Co Distribution Center, din Dorsten, Germania, unitate cu o suprafata bruta de aproximativ 155.000 mp. Acesta este unul dintre cele mai mari centre logistice pentru articole si accesorii de moda din Europa si primul in zona logistica din Germania care indeplineste standardul de sustenabilitate C2C (Cradle-to-Cradle) - "Positive Footprint Warehouse", bazat pe principiile de reciclare, conservarea resurselor si reducerea deseurilor. Acoperisul verde serveste ca statie de tratare a apelor uzate pentru ciclul intern de apa al cladirii.
 
 
Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam participarea noastra la realizarea noului sediu Adenbeck din Wels, Austria. Cladirea, cu o suprafata bruta de 2.200 mp, are implementate diferite solutii de incalzire si de racire (tavane de incalzire/racire, temperarea miezului de beton, incalzire prin intermediul pompei de caldura apa-apa, apa din put folosita ca agent de racire, ventilatie cu recuperare de caldura etc.). Insasi forma compacta a cladirii a fost aleasa pentru ca imobilul sa respecte cele mai ridicate exigente de incalzire si racire. Printre solutiile inovatoare implementate de Adenbeck aici se afla sisteme de automatizare a incaperilor pentru controlul individual in functie de utilizarea acestora, control dependent de lumina naturala pentru iluminat si umbrire, jaluzele cu deflexie in functie de lumina naturala, control in functie de prognoza meteo, sali de sedinte cu tehnologii media inovatoare, panouri fotovoltaice si iluminat cu tehnologie LED, precum si statii de incarcare electrice pentru autovehicule.
 
 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le aveti in prezent?
- Exista un deficit de competente in multe sectoare in acest moment, inclusiv in domeniul nostru de activitate, acestea fiind cele mai mari provocari pe care le avem in prezent. Este destul de dificil sa gasim oamenii potriviti, care sa aiba pregatirea necesara mai ales in proiectarea de tehnologii noi, folosind instrumente inovatoare. In ceea ce priveste cresterile de preturi si incertitudinea ce domina economia si mediul de afaceri la nivel global, celelalte mari provocari ale momentului, fiind o companie de proiectare de instalatii pentru constructii, aceste majorari au un impact direct asupra investitiilor aflate in derulare, respectiv asupra celor planificate a se realiza.
Cu toate acestea, partenerii nostri considera ca suntem printre cei mai buni pe domeniul nostru. De aceea, punem accent pe cel mai ridicat nivel de calitate, tehnologie si eficienta energetica. In postura de furnizor competent de servicii in domeniul instalatiilor pentru constructii, oferim solutii complete dintr-o singura sursa, incepand de la consultanta tehnica si servicii de proiectare, pana la supervizarea santierelor. De asemenea, suntem in top si cu utilizarea tehnologiilor BIM. Progresul tehnologic avanseaza extrem de rapid, iar noi suntem acolo, in prim-plan.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
CDS
VEGO
concelex
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
rigips
MAKITA
Arduro
leviatan
Acvatot 2019
DRS
EURO BUILD
BogArt
theda mar
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
konsent
GEWISS
MCA
Ubitech
AED
noark
SSAB
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<