CJ ARAD: Strategie integrata pentru dezvoltarea parcurilor industriale |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cornel Dinu 11 Dec 2012 11:08 |
![]() - Care sunt obiectivele stabilite pentru viitorul apropiat?
- Proiectele de anvergura preconizate pentru urmatoarea perioada cuprind domenii de interes major si cu o importanta sociala deosebita. Ma refer, in primul rand, la reducerea consumului de resurse energetice traditionale si inlocuirea acestora cu noi tehnologii ce presupun productia de energie regenerabila. Avem deja elaborata o strategie energetica a judetului pentru perioada 2010 - 2020, care se incadreaza perfect cerintelor UE si prinde contur in toata zona. Primele lucrari intreprinse in vederea economisirii resurselor traditionale si folosirii sistemelor “verzi” au vizat cladiri ale spitalelor si centrelor de copii si au constat in anvelopari si dotari cu instalatii fotovoltaice si panouri solare. In al doilea rand, avem in vedere atragerea investitorilor prin punerea la dispozitie a unor terenuri special destinate dezvoltarii de parcuri industriale. Continuam desigur, in toate localitatile judetului, constructia de drumuri si derularea lucrarilor edilitare.
- Cum credeti ca se va dezvolta, din punct de vedere arhitectural, judetul Arad in urmatorii ani?
- In tot judetul Arad, in ultimii ani, s-a inregistrat o dinamica deosebita a constructiilor de diverse tipuri, de la cladiri de locuit pana la hale de productie si parcuri industriale. Majoritatea localitatilor au reactualizat documentele PUG, cuprinzand in intravilan suprafete de teren cu destinatia constructii de locuinte sau zone industriale. Astfel, au fost realizate adevarate minicartiere care au adoptat solutii moderne de constructie, respectand o linie arhitecturala de bun simt. Pot afirma ca, prin grija Consiliului Judetean Arad, in aceste zone sunt extinse toate utilitatile, rezultand o infrastructura moderna, la nivel european. Daca ar fi sa ma refer doar la municipiul Arad sau la orasele judetului, cred ca dezvoltatorii locali au ales cele mai moderne solutii constructive si materiale de constructii, arhitectura armonioasa fiind total diferita de cea a vechilor imobile.
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii?
- In ceea ce priveste problemele intampinate in realizarea obiectivelor noastre, as mentiona, in principal, bugetele mereu de austeritate atat de stat, cat si cele locale. De asemenea, din pacate, inca se mai manifesta o oarecare birocratie, excesiva in unele cazuri, in ceea ce priveste obtinerea avizelor pentru inceperea lucrarilor. Nu pot sa nu mentionez faptul ca uneori mai apar situatii neprevazute la unele licitatii privind achizitia de lucrari sau servicii si recunosc ca exista si probleme determinate de carente organizatorice.
- Mentionati zona cu cel mai mare potential de dezvoltare din judetul Arad.
- Cel mai mare potential de dezvoltare exista, desigur, in zona municipiului Arad si a celorlalte orase din judet, dar nu este o regula. Multe comune au deja zone industriale, hale de productie si resurse umane calificate. Harta energetica a judetului Arad pune in evidenta zone in care implementarea noilor tehnologii privind energia eoliana, solara, geotermica sau constructia de microhidrocentrale constituie un serios potential de dezvoltare locala, la exploatarea caruia se va recurge cat de curand.
|