Agenda Constructiilor
Sambata, 26 Octombrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - HMS: Sectorul constructiilor industriale si logistice, pe un trend ascendent
HMS: Sectorul constructiilor industriale si logistice, pe un trend ascendent
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 21 Oct 2024 06:25
Compania HMS-Proiectare, fondata in 2016, are sediul central in Arad si este specializata in furnizarea de servicii de consultanta tehnica si proiectare. Compania a realizat pana in prezent 272 de proiecte, atat publice, cat si private, inregistrand o crestere constanta in ultimii ani. Firma se implica in elaborarea de strategii de sustenabilitate si dezvolta inclusiv concepte de arhitectura si design interior, la aceste activitati adaugandu-se intocmirea documentatiei, supravegherea lucrarilor de constructie si managementul de proiect. Pentru a afla mai multe detalii despre aceasta arie deosebit de extinsa de specializare si pentru a identifica problemele care apar pe fiecare segment, a fost solicitata opinia lui Marian Heredea, directorul general al HMS-Proiectare.
 
- La ce proiecte lucrati, in aceasta perioada?
- In momentul de fata avem in lucru cateva proiecte industriale, cladiri agricole, silozuri de cereale, hale depozitare utilaje agricole, precum si proiecte civile, extinderi si refunctionalizari de cladiri existente, blocuri de locuinte sociale, proiecte de infrastructura rutiera si edilitara. Pe langa cele enumerate mai sus lucram si la proiecte de finantare pe diferite axe, inclusiv la obiective care necesita expertiza noastra, in calitate de companie specializata atat pe partea de proiectare si studii fezabilitate, cat si pe cea de proiecte tehnice, avand o experienta de peste 8 ani pe palierul respectiv.
 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in primele 8 luni din 2024 si ce estimari aveti pentru ultimele luni ale acestui an, dar si in perspectiva anilor 2025-2030?
- In primele 8 luni ale anului lucrurile au evoluat putin mai bine incat decat in anii precedenti, dar acest lucru se datoreaza si faptului ca am fost implicati in terminarea si receptionarea proiectelor aflate in lucru din anul precedent. Un proiect, de multe ori, se intinde pe o perioada mai lunga de timp si de aceea nu evaluam lucrurile la inceputul anului, ci mai degraba la mijlocul sau sau in perioada de toamna. Totusi, ca o evaluare generala, anul acesta am finalizat un proiect major, demarat in 2023, cu o suprafata totala de peste 39.000 mp de hale productie, logistice, precum si infrastructura edilitara si rutiera a acestora. De asemenea, suntem aproape de finalizare a unei hale pentru depozitarea utilajelor agricole, a unei ferme de ovine/ bovine, precum si a unor hale dedicate procesarii laptelui. Tot in acest an, am reusit sa finantam impreuna cu colaboratorii nostri un proiect de hala de productie a materialelor lemnoase.
Pe termen mediu, este destul de greu sa previzionam modul in care va evolua piata, insa ce va pot spune este ca impreuna cu echipa noastra de colaboratori, formata din arhitecti si ingineri avand diferite specializari, suntem pregatiti sa facem fata la proiecte care, din diferite motive (externe sau interne) trebuie sa suporte modificari si reconfigurari functionale sau logistice. Pe termen lung, cred ca proiectele si investitiile vor continua intr-un ritm incurajat atat de situatia geopolitica, cat si de adaptabilitatea cadrului legislativ pentru atragerea si generarea investitiilor la scara macro si micro.
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii industriale si logistice in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu? Ce caracteristici specifice de constructie au aceste proiecte? 
- Evolutia activitatii din domeniul proiectarii si constructiilor industriale si logistice in 2024 se preconizeaza a fi influentata de mai multi factori, inclusiv necesitatea de eficienta energetica, sustenabilitate si integrarea tehnologiilor avansate. Pe termen scurt, este de asteptat ca cererea pentru cladiri industriale si logistice sa continue sa creasca, in special in contextul expansiunii comertului online si a nevoii de depozitare eficienta. Pe termen mediu, vom asista la o transformare a modului in care sunt concepute si realizate aceste proiecte, cu accent pe utilizarea materialelor ecologice si a solutiilor de automatizare. Proiectele din domeniul constructiilor industriale si logistice au anumite caracteristici specifice, cum ar fi dimensiuni mari, structuri modulare, cerinte stricte de rezistenta si durabilitate, dar si flexibilitate in organizarea spatiului, pentru a se adapta rapid la schimbarile de cerinta ale pietei. De asemenea, integrarea sistemelor inteligente pentru gestionarea energiei si a modalitatilor de interconectare si management ale acestora vor avea o importanta sporita in viitor. 
 
 
- Cum se desfasoara procesele de avizare, licitare, executie si plata a acestor lucrari?
- Procesele de avizare, licitare, executie si plata a acestor lucrari sunt adesea complexe si necesita o colaborare stransa intre diferite parti implicate, inclusiv autoritati locale, investitori, arhitecti si antreprenori. Avizarea presupune obtinerea tuturor autorizatiilor necesare, ceea ce poate dura, in functie de complexitatea proiectului si de reglementarile locale. Licitatiile sunt de obicei competitive, cu scopul de a asigura cea mai buna oferta in termeni de cost si calitate. Executia lucrarilor trebuie sa respecte termenele stabilite si standardele de calitate, iar implementarea se face de regula pe baza unor etape predefinite  care sunt verificate de catre autoritatile competente sau de catre beneficiari prin personalul de specialitate. In concluzie, putem afirma ca sectorul constructiilor industriale si logistice va continua sa evolueze, adaptandu-se la cerintele pietei si la inovatiile tehnologice, ceea ce va influenta toate etapele de la proiectare la executie. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
strabag nivel 1
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
concelex
CDS
Ubitech
rigips
ness project
quadratum
BogArt
MAKITA
ELECTROGRUP
noark
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
konsent
theda mar
Acvatot 2019
viarom
DRS
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<