Agenda Constructiilor
Luni, 26 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - K-BOX: Anul 2023 in constructii - cladiri mai calitative si mai eficiente energetic
K-BOX: Anul 2023 in constructii - cladiri mai calitative si mai eficiente energetic
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 15 Dec 2022 06:25
In 2022, calitatea proiectelor rezidentiale a crescut comparativ cu anii anteriori, in special la nivelul materialelor utilizate in constructie, potrivit Marianei Carstoiu, Design Coordinator la K-Box Construction & Design, companie de arhitectura si proiectare. Dezvoltatorii au acordat o atentie mai mare amenajarii spatiilor exterioare, s-au orientat catre solutii mai eficiente energetic si au investit in facilitati complementare locuirii (gradinita/spatii pentru evenimente/sali de sport/zone pentru comunitate), toate acestea rezultand in proiecte mai bune calitativ, confortabile si adaptate standardelor cotidiene. Pentru 2023, arhitecta estimeaza o continuare si accentuare a acestei tendinte si se asteapta, totodata, la o crestere a numarului de proiecte publice implementate la nivel national, cu precadere in domeniul infrastructurilor de transport, medicale si educationale. K-Box Construction & Design lucreaza, in mare masura, la proiecte rezidentiale, respectiv locuinte colective in mediu urban, atat in Bucuresti, cat si in alte municipii din tara. Totodata, echipa K-Box face parte din asocierea de firme care proiecteaza Spitalul Regional de Urgenta din Iasi, alaturi de Studio Altieri SpA (lider), Steam, Italconsult SpA, Proiect Consulting si Rheinbrucke.
K-Box Construction Design si-a inceput activitatea la sfarsitul anului 2011 si a crescut rapid, devenind una dintre cele mai importante companii de servicii integrate de arhitectura, proiectare si management de proiect din Romania.
 
- La ce proiecte lucrati, in aceasta perioada?
- Continuam sa lucram, intr-o mare masura, la proiecte rezidentiale, respectiv locuinte colective in mediu urban, atat in Bucuresti, cat si in alte municipii din tara. Din zona proiectelor ce au ca beneficiar institutii publice, cu siguranta unul dintre proiectele actuale prioritare in cadrul biroului nostru este cel al Spitalului Regional de Urgenta Iasi, unde experienta colaborarii cu partenerii internationali este un prim castig pentru echipa noastra de proiectare, iar aportul pozitiv al implementarii proiectului reprezinta unul dintre principalii factori care ne motiveaza. O alta categorie de proiecte recente sau active la acest moment sunt: cladiri educationale si complementare unui campus educational, parcaje supraterane, precum si programe hoteliere, acestea din urma aflandu-se, insa, in stadii initiale ale parcursului de proiectare.
 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023?
- In contextul provocarilor determinate de mediul extern, ne-am concentrat mai curand pe eficientizare si organizare interna, astfel incat sa asiguram, pe cat posibil, stabilitatea necesara ca front de lucru/economica, dar mai ales sa evoluam la nivelul solutiilor propuse, coordonarii si utilizarii eficiente a programelor BIM, pe care le-am adoptat inca din 2014. Pentru anul urmator si noi urmarim cu atentie orice semnale care ne-ar putea determina sa facem ajustari in modul de abordare a proiectelor sau organizarii interne. Ca tendinte, consideram ca vor fi generalizate si amplificate cele din 2022, legate de cresterea calitatii, asigurarea de spatii pentru comunitate, functiuni si facilitati complementare celei de baza, orientarea catre solutii prietenoase cu mediul, iar la nivel de programe de arhitectura ne asteptam sa vedem implementate in tara noastra tot mai multe proiecte de infrastructura (de transport, medicala, educationala).
 
 
- Cum considerati ca se construieste in Romania, in 2022, din punct de vedere al calitatii constructiilor?
- Din perspectiva proiectantului, cel mai probabil principalele greutati sunt determinate, la baza, de lipsa fortei de munca si a personalului calificat in santiere; un al doilea factor ar putea fi modificarile de solutii tehnice, tardive, generate de fluctuatia preturilor la materialele de constructii sau disponibilitatea acestora, aspecte comerciale, inflatie si alte elemente de mediu extern asupra carora nu putem interveni. La nivel de "siguranta" a constructiilor, nu avem ingrijorari semnificative; pentru a avea constructii de calitate, insa, ar putea fi luate numeroase masuri, pe paliere variate, precum actualizari ale legislatiei si modului de interpretare adesea diferit de la o institutie la alta, dar si implicarea mai activa a proiectantului in faza de asistenta tehnica pe parcursul executiei lucrarilor, adesea mentinuta la un nivel minim atat de catre proiectant, care isi considera insuficient remunerat acest efort, cat si din partea beneficiarului.
 
 
- In ce directie considerati ca se indreapta piata de constructii si proiectare?
- In acest moment nu putem decat sa constatam impredictibilitatea generala si sa urmarim extrem de atent, reactionand rapid la orice fel de schimbari ne-ar putea afecta activitatea. Ne asteptam la un sector privat poate mai retinut si, pe de alta parte, la un sector public mai activ in ceea ce priveste noile investitii. Credem ca, raportat la contextul actual si multiplele consecinte ale acestuia, nu putem fi decat moderat optimisti, pentru a ne continua activitatea si a incerca o dezvoltare profesionala continua atat la nivel de companie, cat si la nivel individual, pentru fiecare dintre membrii colectivului K-Box. La nivelul organizatiei noastre, am trecut deja, in timpul pandemiei, printr-un proces de adaptare intens a modului de lucru si suntem pregatiti pentru un sector al constructiilor in care credem ca vor fi tot mai multe proiecte ample, cu complexitate ridicata, acele proiecte de importanta eventual nationala, avand in vedere disponibilitatea fondurilor europene si intentiile declarate ale factorilor decizionali publici de a aduce la standarde contemporane scoli, spitale, aeroporturi, stadioane, cai de circulatie supra sau subterane.
 
 
- Ce obiective aveti stabilite, la nivelul companiei, in 2022 si in anii urmatori?
- Obiectivele K-Box sunt de consolidare si eficientizare a formulei si pozitiei actuale, dar si de abordare a unor programe de arhitectura complexe, in care sa putem pune in valoare modul de lucru bine structurat si coordonat de care suntem capabili. Directiile deja accentuate spre digitalizare si uniformizarea unui mod de lucru comun in programe BIM pentru toate disciplinele de proiectare, dar si in sensul cresterii eficientei energetice credem ca se vor mentine si vor constitui standarde necesare in proiectare. Functionam in acesti parametri deja de mai multi ani si incercam sa imbunatatim si sa omogenizam acest mod de lucru in cadrul echipei de proiectare.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 179 (Noiembrie-Decembrie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
quadratum
viarom
top 500
strabag nivel 1
concelex
MAKITA
Ubitech
CDS
theda mar
top 500
leviatan
noark
top 500
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu