Agenda Constructiilor
Miercuri, 18 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - M. Stanciu, Search Corporation: Piata de constructii este mai efervescenta ca oricand
M. Stanciu, Search Corporation: Piata de constructii este mai efervescenta ca oricand
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 17 Dec 2024 06:15
Piata constructiilor este extraordinar de efervescenta in toata Europa. Vedem lucrul acesta si la noi in tara, spune Michael M. Stanciu, presedinte & CEO al companiei de proiectare si consultanta, SEARCH Corporation. Proiecte de infrastructura cu o valoare cumulata de peste 5 miliarde euro proiectate de SEARCH se afla in licitatie pentru faza de executie, oferind o perspectiva deosebit de favorabila in domeniu, in anii care urmeaza. Printre proiectele de anvergura in care compania este implicata in aceasta perioada, ca si proiectant regasim Autostrada Brasov - Fagaras si Drumurile Expres Constanta - Tulcea, respectiv Gaesti – Ploiesti, care au prezentat provocari de o anumita complexitate, gestionate cu profesionalism de catre inginerii proiectanti.
Cu o experienta de 34 de ani in Romania, SEARCH Corporation a contribuit la dezvoltarea unor proiecte importante de infrastructura in acest interval, la nivel national. Autostrazile Bucuresti - Constanta si Bucuresti - Pitesti, Centurile oraselor Pitesti si Brasov, aeroporturile Brasov, Suceava si Iasi, Podul de la Agigea, sunt numai cateva dintre realizarile SEARCH Corporation in Romania.
Despre activitatea companiei si perspectivele de dezvoltare pentru 2025 si in perspectiva relateaza, in continuare, Michael M. Stanciu, presedinte & CEO Search Corporation.

- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si ce se prefigureaza pentru anul care urmeaza?
- Acum, cand ne apropiem de sfarsitul de an, putem spune ca 2024, per ansamblu, a fost un an deosebit de bun pentru noi. Am avut proiecte complexe derulate in paralel, in aceeasi perioada de timp. Eforturile au fost distribuite echilibrat pentru a acoperi particularitatile fiecaruia dintre ele, astfel ca am reusit sa le ducem la bun sfarsit, dincolo de toate crizele pe care desigur ca si noi le-am resimtit. Acum aceste proiecte sunt in faza de licitatie pentru etapa de executie. Sunt proiecte cu valori de investitie de peste 5 miliarde de euro, iar faptul ca am fost parte din realizarea lor ne face foarte mandri. Apoi, lucram la o alta serie de proiecte care isi asteapta finalizarea. Piata este astazi mai efervescenta ca oricand, astfel ca asteptam anul 2025 cu mult entuziasm. 

- La ce proiecte lucrati in acest moment si ce caracteristici de proiectare distinctive au acestea?
- Asa cum spuneam, am avut si inca avem in lucru proiecte complexe, cu valori importante si particularitati deosebite. Autostrada Brasov - Fagaras, pentru care deja s-a depus documentatia pentru obtinerea acordului de mediu, se desfasoara pe alocuri pe un traseu cu provocari de relief, care au impus solutii deosebite. Autostrada Timisoara - Moravita beneficiaza de un punct de trecere a frontierei realizat ca urmare a multor intalniri cu toate partile implicate atat din Romania, cat si din Serbia (stat non-UE), cu mult brainstorming si multe solicitari din partea autoritatilor, care au dus la proiectarea unor facilitati speciale, intinse pe o suprafata similara unui orasel.
Ca si companie, cu o experienta de lucru de 34 de ani, detaliile particulare ale proiectelor pe care le abordam reprezinta provocari tot atat de interesante pentru specialistii nostri. 
Drumul Expres Constanta - Tulcea, un proiect in lucru, ne ofera alte elemente de proiectare, traseul acestuia traversand zone cu multe constructii si obiective de importanta nationala ce trebuie ocolite. Experienta si profesionalismul nostru isi spun cuvantul in oricare dintre aceste situatii.

- In ce directie considerati ca se indreapta piata de constructii, din punct de vedere al evolutiei, preturilor si fortei de munca?
- Piata constructiilor este extraordinar de efervescenta in toata Europa si, in egala masura, vedem lucrul acesta la noi in tara. Privind infrastructura rutiera, ne bucuram de accelerarea procesului de implementare pe care am vazut-o cu totii in ultima perioada si care suntem convinsi ca va continua si in perioada urmatoare. Potentialul este mare. Lucrurile abia acum incep sa se intample. In acest spirit, ne asteptam la un 2025 cel putin la fel de promitator.
Au sporit investitiile publice finantate atat din bugetul de stat, dar mai ales din fonduri europene, iar acest lucru mentine piata activa atat din punct de vedere al materialelor de constructii, cat si din punct de vedere al resurselor umane.
Tendinta preturilor va fi cu siguranta ascendenta, cel putin in prima parte a anului viitor. Speram, de asemenea, ca si conflictul de la granita se va incheia in curand, lucru care va ajuta la scaderea inflatiei si la reintrarea in normalitate. Cat despre forta de munca, SEARCH Corporation a investit in oameni in permanenta si va continua sa faca acest lucru pentru formarea de specialisti din randul generatiei tinere.

- Ce tendinte remarcati in arhitectura/ proiectare/ consultanta de profil, in contextul necesitatii de rezilienta a constructiilor si adaptare la schimbarile climatice?
- Experienta de 34 de ani ne-a invatat sa ne adaptam tuturor cerintelor generate de modificari legislative, de modificari sau actualizari de standarde si normative, cerintelor rezultate din implementarea directivelor europene. 
Adaptarea la schimbarile climatice este un subiect de mare interes, un pilon important in dezvoltarea proiectelor. Astfel, inca de la inceput, se analizeaza preliminar imunizarea infrastructurii la schimbarile climatice, aceasta analiza fiind detaliata ulterior in cadrul proiectului. Se analizeaza senzitivitatea si se evalueaza expunerea si vulnerabilitatea investitiei la schimbarile climatice, scopul fiind acela de a identifica contributia proiectului la atenuarea schimbarilor climatice, adaptarea si rezilienta acestuia, precum si evaluarea optiunilor de adaptare si masurile de imunizare asociate.
Prin urmare, cautam sa gasim solutii noi si sa adaptam masurile pe care le implementam astfel incat constructiile timpurilor noastre sa faca fata efectelor schimbarilor climatice. Ca si parte direct implicata in dezvoltarea unei investitii, suntem foarte constienti de aceasta provocare permanenta si cautam sa fim prudenti in a preveni potentialele pericole in viitor.

- Cum se vor transforma materialele si tehnologiile utilizate in industria constructiilor? Ce rol au arhitectii/ proiectantii/ consultantii din constructii in aceasta directie?
- Domeniul proiectarii/ constructiilor impune o pregatire continua, o actualizare a metodelor de lucru, a softurilor de proiectare folosite, abordarea de tehnologii noi, inovative. In ceea ce priveste materialele noi, in permanenta am fost deschisi in a identifica produse care sa ofere solutii mai eficiente din punct de vedere tehnic si la preturi competitive. In acest sens, noi colaboram cu firme specializate in certificarea acestor materiale. 
Avem, la acest moment, in stadiu de utilizare pe sectoare de drumuri secundare un material experimental - o enzima folosita pentru imbunatatirea terenului de fundare. In functie de rezultate, acest material va putea fi recomandat si pentru o categorie superioara de drumuri, nationale si autostrazi.
Noile tehnologii constituie un factor indispensabil in domeniul constructiilor. BIM (Building Information Modeling) este, de asemenea, un concept pe care il avem ca prioritate de implementare in cadrul proiectelor viitoare.

- Care sunt principalele dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada? Care credeti ca vor fi provocarile si oportunitatile anului 2025?
- O problema comuna a tuturor proiectelor ar fi asigurarea unui cash-flow rezonabil, prin decontarea de catre autoritatea contractanta a activitatilor finalizate. Un exemplu in acest sens este documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire, care, odata livrata si aprobata, nu se plateste decat dupa emiterea Hotararii de Guvern pentru exproprieri, proces care nu depinde de proiectant si care poate dura si un an de zile. Este inechitabil si in acest sens am facut deja demersuri. Avem speranta ca si aici in curand se vor misca lucrurile in directia corecta.
Apoi, mai exista o chestiune de care sufera toata bransa noastra, care ar putea fi reglementata mai bine la nivel institutional, respectiv, stabilirea cat mai realista a termenelor de pregatire si livrare a documentatiilor. Aceasta face adesea comunicarea dintre noi, ca si prestatori de servicii, si autoritati, destul de dificila. De pilda, pentru analiza multicriteriala de stabilire a traseului optim, este alocat de catre beneficiar un termen foarte scurt, de circa 3-4 luni. In realitate, aceasta etapa necesita mult mai mult timp, din experienta noastra putand spune ca se poate ajunge chiar si pana la 2 ani. Noi, SEARCH, incercam sa fim anticipativi, astfel incat sa minimizam timpii de asteptare in proiectele noastre. 
Cred ca provocarea noastra continua consta in a fi cat mai productivi in modul nostru de lucru, pentru a putea raspunde cu cat mai mult aplomb cerintelor beneficiarilor.
Intr-o piata efervescenta, asa cum spuneam mai sus, cu o gama diversa de optiuni, trebuie sa fim atenti ca implicarea noastra in orice proiect sa fie una de calitate si foarte eficienta. Iar in ceea ce priveste oportunitatile anului 2025, consideram ca una dintre cele mai mari si pe care ne bazam in proiectele viitoare este continuarea finantarii europene. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
concelex
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
SSAB
Arduro
EURO BUILD
VEGO
MAKITA
AED
rigips
BogArt
DRS
leviatan
SIGM
quadratum
noark
CDS
GEWISS
Ubitech
strabag nivel 1
EDIT-Structural
konsent
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<