OAR, PMB AMCCRS: Primul mecanism de salvare a cladirilor istorice din Capitala |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 06 Apr 2021 08:51 |
Cu sprijinul primarului general Nicusor Dan, proiectul Programului Municipal de Restaurare devine realitate. Timp de 30 zile, Primaria Municipiului Bucuresti prin Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, lanseaza in dezbatere publica cel mai inovator si mai curajos Program pentru finantarea proiectarii, definitivarii cartilor funciare, inventarierii, consolidarii, restaurarii si punerii in valoare a imobilelor monumente istorice, imobilelor aflate in ansambluri de arhitectura clasate si in zone construite protejate de pe raza Municipiului Bucuresti.
Programul Municipal de Restaurare este un program multianual de sprijin financiar si consultanta de specialitate si se bazeaza pe intreaga legislatie in vigoare privind protejarea patrimoniului construit. Aceasta legislatie care a fost doar partial aplicata in ultimii 30 de ani, la nivelul orasului Bucuresti.
Beneficiarii programului sunt toti proprietarii de imobile monumente istorice, imobile aflate in ansambluri de arhitectura clasate si in zone construite protejate, persoane fizice sau juridice, de drept privat sau public, care indeplinesc criteriile stabilite conform Normelor Metodologice publicate astazi in dezbatere publica.
Finantarea se face pe baza unor principii si criterii si se acorda in baza unui apel anual organizat de Primaria Capitalei prin Administratia pentru Consolidari. Accesul la program este ierarhizat pe baza unui punctaj al unui consiliu tehnico-stiintific.
Un criteriu fundamental al Programului este stabilirea unor functiuni ale imobilelor finantate care sa asigure finantarea mentenantei imobilului, crearea de locuri de munca si sustinerea industriilor culturale si creative, ospitalitate, HORECA, antreprenoriatul local, educatia s.a. care asigura crestere economica si atractivitate turistica.
Programul Municipal de Restaurare rezolva problema punerilor in siguranta si a interventiilor in prima urgenta, cu respectarea valorii de patrimoniu in interventie si pune bazele unui inventar digital al studiilor istorice pentru monumentele istorice si imobilele din zonele construite protejate de la nivelul Municipiului Bucuresti.
Documentele pot fi accesate aici!
|