Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR solicita continuare procedura de inscriere Sit Rosia Montana in Lista UNESCO
OAR solicita continuare procedura de inscriere Sit Rosia Montana in Lista UNESCO
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 05 Iul 2021 07:30
Situl Minier Istoric de la Rosia Montana urmeaza sa intre in dezbaterile Comitetului Patrimoniului Mondial in luna iulie 2021, ca urmare a reluarii procedurii de inscriere in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO la inceputul anului 2020. Cu toate acestea, in spatiul public au aparut semnale ingrijoratoare care confirma faptul ca aceasta revenire in fata Comitetului este din nou in pericol.
In consecinta, Ordinul Arhitectilor din Romania, care a propus Ministrului Culturii inca din anul 2007 inscrierea sitului in Lista Patrimoniului Mondial si sustine progresul responsabil si valorificarea patrimoniului cultural si natural exceptional de la Rosia Montana, solicita Guvernului sa nu repete greselile Statului Roman din 2018 cand procedura de inscriere in Lista Patrimoniului Mondial si in Lista Patrimoniului Mondial in Pericol a fost oprita in mod nedemn si nejustificat.
Posibile consecinte ale retragerii dosarului
Rosia Montana si Romania au pierdut deja timp pretios prin amanarile cauzate de actiunile iresponsabile ale Guvernului, care in 2018 a solicitat Comitetului intrunit la Manama, in Bahrain, sa returneze nominalizarea Romaniei.
Am primit cu speranta, in ianuarie 2020, vestea reluarii procedurilor.
Constatam insa cu ingrijorare ca actualul Guvern este pe punctul de a repeta greselile anterioare. Spre deosebire insa de momentul 2018, este posibil ca Romania sa nu mai primeasca din partea Comitetului o solutie de „revenire”, ci una de retragere.
Este cu atat mai grav cu cat in spatiul public este vehiculat chiar termenul de „retragere”, care in termenii Conventiei echivaleaza cu renuntarea la nominalizare. O noua nominalizare a Rosiei Montane pentru includerea in Patrimoniul Mondial, daca aceasta va mai ajunge vreodata in atentia Comitetului, va trebui sa fie supusa unei noi evaluari.
In conditiile tergiversarilor cauzate deja de Guvern in 2018 si in contextul in care se ia in discutie o noua retragere / amanare, la care se adauga lipsa de interventie si actiuni de conservare a sitului, Ordinul Arhitectilor din Romania atrage atentia ca Situl Rosia Montana este in pericol sa isi piarda tocmai caracteristicile care au determinat ICOMOS sa formuleze o recomandare de inscriere.
Subliniem, asadar, ca pericolul nu este doar acela de a pierde ani, ci de a rata complet sansa la o astfel de recunoastere si la beneficiile care decurg din ea. Solicitam Guvernului sa cantareasca cu mare atentie si responsabilitate acest pericol.
Pozitia oficiala a Ordinului Arhitectilor din Romania
Din punctul de vedere al Ordinului, argumentul potrivit caruia inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Rosiei Montane va conduce la periclitarea castigarii de catre Romania in dosarul de arbitraj international nr. ARB/15/31 aflat pe rolul ICSID din Washington, argument invocat de tara noastra si in 2018 pentru a solicita Comitetului Patrimoniului Mondial amanarea analizei dosarului, nu este unul intemeiat.
Recunoasterea internationala a valorii culturale deosebite a sitului, propusa de ICOMOS, organismul stiintific de specialitate consultat de catre UNESCO in vederea inscrierii in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, demonteaza acuzatiile companiei miniere, formulate inclusiv in cadrul procesului ICSID, acuzatii potrivit carora regimul de protectie de monument istoric, potrivit legislatiei nationale, a fost mentinut de Romania pentru a bloca proiectul minier.
Recunoasterea valorii sitului de catre Comitetul Patrimoniului Mondial, organism colectiv international, va dovedi, fara echivoc, ca acuzele Gabriel Resources LTD si Gabriel Resources (Jersey) LTD de incalcare arbitrara de catre Romania a drepturilor lor, prin protejarea sitului de la Rosia Montana, sunt nefondate.
Inainte de suspendarea procesului de inscriere, Comitetul Patrimoniului Mondial urma sa analizeze nu doar inscrierea Rosiei Montane in Lista Patrimoniului Mondial, ci si inscrierea sa in Lista Patrimoniului Mondial in Pericol, statut care ar conduce la cresterea posibilitatilor ca monumentul istoric sa obtina finantare internationala pentru protejare.
Suspendarea procesului de inscriere de catre Romania nu a facut decat sa mentina riscul de disparitie fizica a patrimoniului de la Rosia Montana, iar o noua tergiversare adanceste acest pericol.
Beneficii ale inscrierii sitului Rosia Montana in lista patrimoniului mondial UNESCO
Inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO va avea un impact major socio-economic. Potrivit unuia dintre cele zece rezultate esentiale ale raportului Cultural Heritage Counts for Europe* publicat de Europa Nostra, „in timp ce scopul principal al Listei Patrimoniului Mondial UNESCO este de a promova aprecierea si buna gestionare a siturilor cu valori universale exceptionale de patrimoniu, includerea in lista este larg recunoscuta ca un brand ce actioneaza ca un puternic instrument de marketing. Cercetarea desfasurata pe un esantion compus din 878 de Situri de Patrimoniu Mondial a identificat 12 domenii cheie in care acele situri exercita influenta socio-economica, cu dovezi ale impactului incluzand dezvoltarea turismului si atragerea investitiilor.”
Inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial poate atrage finantare internationala directa pentru lucrari de conservare - restaurare. De exemplu, in perioada 1996 - 2001 s-a desfasurat in Romania, sub egida UNESCO si cu finantarea Japan Trust Fund for World Heritage, un amplu proces de cercetare, restaurare si punere in valoare a Bisericii Manastirii Probota, inscrisa in Lista Patrimoniului Mondial in anul 1993.
Ordinul Arhitectilor din Romania sustine inscrierea sitului Rosia Montana in lista patrimoniului cultural
Ordinul Arhitectilor din Romania a propus Ministrului Culturii, inca din anul 2007, inscrierea sitului de la Rosia Montana in Lista Patrimoniului Mondial, reafirmand in repetate randuri aceasta necesitate in scopul protejarii sitului.
OAR este, in continuare, ferm angajat in sustinerea Statului Roman pentru finalizarea procesului de inscriere in Lista Patrimoniului Mondial si in Lista Patrimoniului Mondial in Pericol a sitului de la Rosia Montana, conform recomandarilor ICOMOS si a rezolutiei Comitetului Patrimoniului Mondial. OAR, prin specialistii pe care ii coaguleaza in tara, dar si prin relatiile internationale cu organizatiile europene si mondiale ale arhitectilor, sustine progresul responsabil si valorificarea patrimoniului cultural si natural exceptional de la Rosia Montana.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergieshiltiABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
AED
BogArt
Acvatot 2019
Ubitech
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
noark
CDS
konsent
GEWISS
DRS
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
leviatan
ELECTROGRUP
SIGM
MAKITA
EURO BUILD
EDIT-Structural
concelex
theda mar
quadratum
Arduro
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<