VITALIS mizeaza pe crestere in 2023, mai ales datorita proiectelor industriale |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 17 Mar 2023 06:25 |
Vitalis Consulting, companie ce asigura servicii de consultanta in constructii, coordoneaza un numar important de proiecte din sectoare variate, de la locuinte, la hoteluri, cladiri medicale si hale industriale si logistice. De asemenea, compania are in derulare si proiecte de instalare de parcuri fotovoltaice, cererea pentru aceste servicii fiind in crestere in contextul majorarilor de preturi la energie. Astfel, pe lista proiectelor majore aflate in lucru se afla constructia unui nou spital Medicover in Bucuresti, ansamblul rezidential Boreal Plus, in Constanta, constructia unei fabrici de medicamente in Turda, o fabrica de componente auto langa Timisoara, constructia primului Swissotel din Romania, in Bucuresti si dezvoltarea a doua hoteluri in Sibiu, sub brandurile Ibis si Mercur si multe altele. Majoritatea proiectelor sunt deja in faza de constructie, unele dintre acestea avand termene de livrare pe parcursul anului 2023, iar altele urmand a fi finalizate in anii urmatori, potrivit datelor Vitalis.
"2022 a fost un an al provocarilor si oportunitatilor pentru intreaga piata a constructiilor si imobiliarelor din Romania. In acest an am invatat, inca o data, sa ne adaptam si sa gasim solutii care sa ne ajute sa ne indeplinim obiectivele si sa ducem la bun sfarsit proiectele incepute, in ciuda provocarilor. A fost un an plin de oportunitati, care ne-a adus o crestere considerabila a portofoliului de proiecte, mai ales in ceea ce priveste sectorul industrial si cel logistic, in care avem incredere si in 2023. Pentru anul 2023 ne-am propus sa intarim parteneriatele de lunga durata pe care le avem in desfasurare, sa finalizam proiectele de constructii in derulare ale caror termene de livrare se indeplinesc pe parcursul acestui an si sa continuam sa exploram oportunitatile pietei atat in capitala, cat si in zonele regionale mari, in plina dezvoltare din punct de vedere imobiliar", a declarat Alexandru Samoila, Managing Director la Vitalis.
Piata rezidentiala - sectorul imobiliar cel mai imprevizibil, in acest moment
Potrivit datelor Vitalis, cererea de locuinte a fost ridicata in 2022, in ciuda provocarilor ce tin de cresterea dobanzilor, inflatie si altele care au afectat sectorul constructiilor. Acest lucru se reflecta foarte bine in numarul de proiecte rezidentiale nou incepute, peste tot in tara, multe dintre acestea fiind incluse in portofoliul nostru.
"Este dificil sa previzionam cu exactitate cum va evolua cererea de locuinte pe termen scurt si mediu, mai ales cand avem o multitudine de factori ce pot influenta deosebit de rapid aceasta evolutie, precum situatia economica, politica fiscala, nivelul de interes pentru creditele ipotecare si asa mai departe. Daca ne raportam la evolutia din ultimii ani si la nivelul de dezvoltare a pietei imobiliare din ultima perioada, ne putem astepta ca cererea de locuinte sa isi continue trendul ascendent si in urmatorii ani, mai ales in ceea ce priveste locuintele moderne, sustenabile si eficiente energetic si, mai ales in marile orase regionale. Dat fiind contextul, este posibil ca oamenii sa inceapa sa se indrepte spre locuinte cu un raport calitate-pret eficient, oferta fiind astfel nevoita sa se adapteze", a precizat Alexandru Samoila.
Noi preferinte: locuinte eficiente energetic, design flexibil si materiale de calitate
Pandemia si celelalte evenimente care au urmat au adus transformari importante in gusturile romanilor pentru locuinte, mai precizeaza managerul Vitalis. "Criza energetica si noile reglementari cu privire la diminuarea consumului de energie in sectorul constructiilor i-a facut pe oameni mai atenti la eficienta energetica a locuintelor pe care le achizitioneaza. Se opteaza tot mai mult pentru utilizarea de sisteme de incalzire si iluminat cu consum redus de energie, precum si pentru utilizarea de materiale izolatoare pentru a minimiza pierderile de caldura. In ceea ce priveste compartimentarea, designul functional si flexibil, cu spatii deschise si bine iluminate, este in topul preferintelor oamenilor. Aceste preferinte vin natural, dupa o pandemie in care am fost nevoiti sa petrecem majoritatea timpului acasa, nevoia de spatiu mai mult si mai bine delimitat fiind ridicata. Mai mult decat atat, munca in sistem remote sau hibrid a participat la nevoia de spatii mai deschise si mai eficient utilizate. Cat despre materialele de constructii utilizate, se observa preferinte pentru materiale durabile si de calitate, care sa permita realizarea de constructii sustenabile si prietenoase cu mediul. In contextul problemelor cu disponibilitatea materialelor de constructii si cu preturile ridicate ale acestora, aceasta cerinta poate reprezenta o adevarata provocare, atat pentru dezvoltatori, cat si pentru noi, cei ce oferim servicii de Construction Management", a explicat Alexandru Samoila.
Din punctul sau de vedere, realizarea de constructii eficiente energetic este noul "normal" in constructii.
"De la an la an devenim tot mai constienti de importanta reducerii consumului de energie si a emisiilor de gaze cu efect de sera, iar asta este foarte bine. Noile proiecte de constructii cu eficienta energetica ridicata sunt primite bine de catre clientii finali, asigurandu-le un confort termic si fonic mai ridicat, costuri mai mici de intretinere si durabilitate ridicata in timp. Pe de alta parte, costurile de constructie pentru aceste proiecte pot fi mai mari comparativ cu cele pentru cladirile conventionale, iar dezvoltatorii, proiectantii si managerii de proiect sunt nevoiti sa colaboreze pentru a identifica cele mai bune solutii la un raport cost-calitate eficient", a precizat managerul Vitalis.
Optimism pentru anii urmatori
In general, piata imobiliara din Romania a fost in crestere in ultimii ani, cu o cerere tot mai mare pentru locuintele moderne si sustenabile, mai ales in marile orase ale tarii. Preturile si-au mentinut un trend ascendent, ritmul cresterilor fiind influentat de factori variati, precum situatia economica, inflatia, oferta si cererea de locuinte, politica fiscala si altele. Fluctuatii ale preturilor au existat si in functie de zona geografica, de oras si de caracteristicile locuintelor.
"Desi este dificil de previzionat cum vor fluctua preturile locuintelor in urmatoarea perioada, data fiind multitudinea de factori care le pot influenta, putem estima ca piata imobiliara din Romania va continua sa se dezvolte frumos in anii ce urmeaza. In functie de evolutia situatiei economice si de alti factori, este posibil ca preturile sa creasca sau sa ramana constante, cu diferente semnificative in functie de zona geografica si tipul locuintei", a declarat Alexandru Samoila.
In ceea ce priveste preturile de proiectare, managerul spune ca acestea evolueaza in concordanta cu piata imobiliara si cu cererea de noi proiecte, fiind influentate in mod direct de inflatie si, mai ales, de volumul de lucru necesar pentru fiecare proiect in parte.
"Mai mult decat atat, date fiind cerintele nZEB, criza energetica, provocarile cu forta de munca si cu materialele de constructii, putem vedea cresteri in preturile de proiectare si constructie efectiva a proiectelor. Cresterile vor fluctua, cu siguranta, in functie de tipul proiectul, sector si zona geografica", a explicat Alexandru Samoila.
|