Alexandru Tanasa, ARGGO: Interes sporit pentru digitalizare, in zona constructiilor |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 04 Nov 2021 06:18 |
Sectorul constructiilor este foarte putin digitalizat, chiar si comparativ cu alte industrii la nivel national. Din studiile ARGGO Consulting, furnizor de software si consultanta in digitalizare – inclusiv pentru sectorul de constructii, principalele bariere sunt lipsa de competente digitale mai ales in zona operationala, dar si rezistenta in adoptarea tehnologiei pe o scala mai larga.
"Aceasta rezistenta vine atat din partea liderilor, dar si din partea celor care lucreaza la nivel operational. Coreland aceste doua bariere cu lipsa fortei de munca si cresterea generalizata a preturilor din constructii, avem un peisaj putin pesimist sau, mai degraba, provocator. Acest «tablou» ne arata ca trebuie sa devenim mai competitivi si mai eficienti operational", a declarat Alexandru Tanasa, Digital Business Advisor la ARGGO Consulting, cu prilejul participarii la EURO-Constructii, videoconferinta pe tema digitalizarii sectorului de constructii din Romania, ce a avut loc recent.
Potrivit studiilor Arggo, Romania este una dintre tarile cu cel mai mare potential din regiune cand vine vorba de capabilitati digitale. "Arggo Consulting, in calitate de furnizor de tehnologie, are solutiile potrivite pentru digitalizare. Ne propunem sa venim cu un raspuns la toate cele patru limitari pe care le-am mentionat. Mai mult decat atat, dorim sa oferim colaboratorilor nostri o calitate imbunatatita a timpului lor, pentru a diminua timpul irosit in zona operationala si pentru a-si putea canaliza eforturile catre zona strategica si de obiective ale companiei", a precizat reprezentantul Arggo Consulting.
Compania este furnizor complet de aplicatii si ofera solutii de business bazate pe consultanta si suport realizate in mod practic. Detine o platforma proprie de modelare a proceselor de business - TIMEQODE - prin care digitalizeaza foarte multe dintre procesele clientilor sai. Acopera si zona de cloud si productivitate, inclusiv partea de implementare si suport post implementare. Din punct de vedere al solutiilor, Arggo detine certificari Gold pe toate directiile majore pe care Microsoft le are in Romania si poate livra intreaga suita de licente, fiind desemnat Best Performing Partner - Business Solutions, la nivel national.
"In acest moment, deservim peste 200 de clienti, prin cele trei sedii din Bucuresti, Brasov si Timisoara, iar nucleul echipei are un background profesional foarte bun, lucrand de peste 15 ani impreuna, ceea ce ne da o valoare adaugata majora in acest context. Cei patru piloni principali pe care ne bazam sunt, astfel, zona de consultanta - unde remodelam, impreuna cu clientii nostri, procesele de business, in cadrul etapei de Business Process Reengineering (BPR). Peste aceste procese mapam solutiile de business potrivite care, din perspectiva Microsoft, sunt solutiile de ERP - Dynamics 365 Business Central si Dynamics 365 for Finance and Operations. Apoi avem solutiile de Cloud si Productivitate, aplicatii pe care le propunem si pot fi testate. Din punct de vedere al digitalizarii operationale a partenerilor nostri, avem la dispozitie platforma noastra proprie low-code - TIMEQODE - prin care reusim, alaturi de tehnologiile complementare (roboti software, IoT, semnatura digitala sau recunoasterea automata a datelor din facturi), sa oferim un pachet complet clientilor, dar si oricarei companii care doreste si are in plan digitalizarea", a mai spus Alexandru Tanasa, la EURO-Constructii.
Dintr-o perspectiva de bune practici, arhitectura pe care o recomanda specialistii Arggo Consulting este aceea ca in centrul sistemului informatic sa se regaseasca solutia software ERP, care sa uneasca toate departamentele si toti actorii din cadrul organizatiei, peste care, cu platforma TIMEQODE, pot fi construite aplicatii foarte specifice, care sa fie utilizate chiar de pe mobil, pentru a putea depasi acea bariera de competente digitale. Ambele solutii sunt gazduite in cloud-ul de la Microsoft, impreuna cu suita Office - Word, Excel, Powerpoint - foarte des utilizata, dar si partea de Business Intelligence, adica raportarea atat de necesara celor din top management. "In ceea ce priveste digitalizarea, cu ajutorul platformei noastre putem construi un proces care poate trece prin mai multe stari si actiuni, impreuna cu partea de flux de aprobare, prin care utilizatorii pot primi o notificare pe mail, pe telefon sau chiar pe WhatsApp. Cu platforma noastra, am mers pe orizontala oricarei organizatii si putem atinge zona de scanare si recunoastere automata a datelor din facturi, impreuna cu un proces de aprobare ulterior in care cei care au acces in platforma sa poata valida sau invalida anumite date, documente sau chiar facturi. Zona de achizitii o avem acoperita printr-o aplicatie dedicata de Procurement (PR-PO), comanda de cumparare care poate ajunge direct la furnizor, sau aplicatia de Avansuri si Deconturi, acolo unde exista un flux complet de gestiune a acestora", a explicat Alexandru Tanasa.
Ca exemple, in domeniul constructiilor, specialistii de la Arggo au asistat compania Viarom in implementarea solutiei Dynamics 365 Business Central, o aplicatie pentru digitalizarea completa a activitatii pe santiere, dar si cu automatizarea fluxurilor si a proceselor de business cu ajutorul platformei TIMEQODE. Pentru Baumit a lucrat la digitalizarea proceselor de afaceri cu Dynamics ERP si a contribuit la lansarea unui portal pentru comenzi si a unui sistem CRM construit cu ajutorul platformei TIMEQODE. "In ultima perioada a existat si exista, in continuare, un interes sporit pentru solutiile digitale. Chiar daca, in unele cazuri oferirea de solutii digitale este o tatonare foarte firava, perceptia noastra este ca atunci cand interactionam cu actorii din constructii acestia au, in continuare, sentimentul ca pot merge folosind metodele traditionale, refuzand schimbarea. Insa, sunt tot mai dese situatiile in care antreprenorii din constructii vin catre noi, ne intreaba si construim impreuna solutii. In concluzie, observam in ultima perioada o deschidere mai mare in domeniul constructiilor", a concluzionat Alexandru Tanasa, in finalul interventiei sale la EURO-Constructii.
***
Cea de-a cincea editie a seriei de videoconferinte EURO-Constructii, si a doua din 2021, organizata de publicatia Agenda Constructiilor, a avut loc pe 30 septembrie 2021 si a avut ca subiect de dezbatere "Transformare digitala, inovare si automatizare in sectorul de constructii si domeniile conexe". Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioada de trei ore, s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori, specialisti in arhitectura/ proiectare, constructii, dar si reprezentanti ai sectorului IT&C, atingand aproape 900 de vizualizari in mediul online (pe Facebook si Youtube).
|