Agenda Constructiilor
Sambata, 29 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ANIS: Speram ca ritmul in care Romania se va moderniza sa fie mai alert pe viitor
ANIS: Speram ca ritmul in care Romania se va moderniza sa fie mai alert pe viitor
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 19 Iun 2024 09:38
La mai bine de 10 ani de la adoptarea de catre Uniunea Europeana a Regulamentului European 910/2014 care reglementeaza "identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactiile electronice", Romania legifereaza utilizarea acesteia pe scara larga, dupa ce Camera Deputatilor, camera decizionala, a adoptat ieri Legea privind utilizarea si prestarea serviciilor de incredere, cunoscuta in mod popular ca semnatura electronica. Astfel, cetatenii romani si companiile vor avea acces mai facil la servicii si produse digitale, atat in interactiunea cu institutiile statului, cat si in mediul privat.
"Rezultatul final al votului, faptul ca cetatenii romani si companiile vor putea utiliza semnatura electronica in orice situatie, fie in relatie cu statul roman, fie pentru relatiile comerciale private, este crucial pentru dezvoltarea Romaniei. Dar modalitatea in care am ajuns aici, la 10 ani de la adoptarea legislatiei europene si dupa intense eforturi depuse de noi si de celelalte organizatii patronale pentru adaptarea legislatiei locale, efort ce dureaza mai bine de 7 ani, demonstreaza faptul ca avem inca un aparat de stat deloc agil si ne exprimam speranta ca, la urmatoarele reforme legislative de care Romania va mai avea nevoie pentru a face definitiv pasul catre o Romanie moderna, digitala si sigura, vom fi mai rapizi. Salutam inca o data votul, dupa un efort sustinut de-a lungul mai multor ani, pentru ca este o incununare a eforturilor societatii civile si organizatiilor patronale in dialogul cu Guvernul Romaniei", a declarat Edward Cretescu, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
ANIS, alaturi de Confederatia Patronala Concordia, a sustinut permanent nevoia de digitalizare pentru o Romanie mai moderna, mai aliniata la standardele europene si a solicitat, de-a lungul ultimilor ani, in timpul procesului de adaptare a legislatiei UE:
● Modernizarea cadrului legislativ privind utilizarea semnaturilor electronice si armonizarea legislatiei nationale cu Regulamentul European nr. 910/2014 privind identificarea electronica si serviciile de incredere („Regulamentul eIDAS”) pentru alinierea la standardele europene.
● Clarificarea diferentierii intre tipurile de semnaturi electronice (calificata, avansata sau simpla) raportat la clasificarea actelor juridice, dupa continutul si dupa importanta acestora.  Democratizarea utilizarii semnaturilor electronice este unul din punctele importante in orice inseamna accesul la servicii digitale.
● Debirocratizare si digitalizare prin facilitarea accesului cetatenilor la servicii digitale furnizate atat de mediul public cat si de mediul privat. 
Demersurile intreprinse de ANIS au avut ca scop alinierea cu legislatia europeana in materie de semnaturi electronice care ar trebui sa asigure o interactiune electronica mai sigura, mai rapida si mai eficienta.
"In multe situatii folosirea unei semnaturi electronice simple (de exemplu, scanarea unei semnaturi si atasarea imaginii rezultate pe un document electronic) este cea mai la indemana modalitate de a semna electronic; in situatia in care verificarea identitatii semnatarului si a continutului informational al documentului electronic este importanta, atunci se pot folosi semnaturile electronice avansate", au precizat reprezentantii ANIS.
Semnatura electronica calificata indeplineste aceleasi cerinte ca semnatura electronica avansata („(a) face trimitere exclusiva la semnatar, (b) permite identificarea semnatarului, (c) este creata utilizand date de creare a semnaturilor electronice pe care semnatarul le poate utiliza, cu un nivel ridicat de incredere, exclusiv sub controlul sau si (d) este legata de datele utilizate la semnare astfel incat orice modificare ulterioara a datelor poate fi detectata”) dar, suplimentar, este creata de un dispozitiv calificat de creare a semnaturilor si se bazeaza pe un certificat calificat pentru semnaturi electronice emis de un prestator calificat de servicii de incredere.  
***
Infiintata in anul 1998, ANIS reprezinta interesele companiilor IT romanesti si sprijina dezvoltarea industriei locale de software si servicii, cresterea atat a companiilor implicate in proiecte de externalizare, cat si a celor care genereaza proprietate intelectuala, prin crearea de produse. Organizatia are peste 150 de membri, fiind reprezentate atat companii cu capital romanesc sau strain, mici sau multinationale, cu sedii in toate marile centre IT din tara, ceea ce asigura asociatiei reprezentativitate la nivel national. Membrii ANIS genereaza un numar semnificativ de locuri de munca inalt calificata in societate.
Cu o reprezentare de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel national si aproximativ 42% din totalul angajatilor industriei IT din Romania, ANIS isi mareste an de an amprenta economica in plan local.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
Acvatot 2019
EDIT-Structural
viarom
ness project
strabag nivel 1
rigips
Ubitech
quadratum
konsent
MAKITA
CDS
leviatan
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
noark
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
siniat

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander