D&B: Legea Semnaturii Electronice si a Serviciilor de Incredere a fost adoptata |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 11 Iul 2024 11:25 |
Legea Semnaturii Electronice si a Serviciilor de Incredere (nr. 214/2024), mult asteptata in special de catre mediul de afaceri, a fost publicata ieri in Monitorul Oficial si va intra in vigoare in 3 luni de la aceasta data, aducand mai multa claritate cu privire la efectele juridice ale diverselor categorii de semnaturi electronice, la tipul de semnatura electronica ce trebuie utilizata in scopul asigurarii validitatii unui document, dar si la efectele din perspectiva conditiilor de proba, asigurand cadrul juridic de aplicare a Regulamentului e-IDAS.
Una din modificarile cheie aduse de Legea Semnaturii Electronice si a Serviciilor de Incredere este reprezentata de definirea, pentru prima data la nivelul legislatiei nationale, a semnaturii electronice simple – concept nereglementat cu claritate prin vechea reglementare nationala privind semnatura electronica din 2001 (Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica), ce ridica numeroase probleme practice de interpretare si aplicare, in special in raporturile B2B.
De asemenea, se reglementeaza expres efectele juridice ale semnaturii electronice simple, stabilindu-se ca documentul electronic semnat cu semnatura electronica simpla va produce aceleasi efecte juridice ca un inscris semnat cu semnatura olografa in oricare dintre urmatoarele cazuri:
Mai mult, sunt reglementate efectele juridice ale semnaturii electronice avansate, stabilindu-se in mod expres ca documentul electronic semnat cu o semnatura electronica avansata produce aceleasi efecte juridice ca un inscris semnat cu o semnatura olografa in oricare dintre urmatoarele 3 scenarii:
In ceea ce priveste semnatura electronica calificata nu sunt modificari substantiale, sens in care aceasta va produce aceleasi efecte juridice ca semnatura olografa, iar documentul electronic semnat cu acest tip de semnatura este asimilat cu inscrisul sub semnatura privata, in conditiile Regulamentului e-IDAS.
In plus, se mentioneaza in mod expres ca actul juridic in format electronic, semnat cu tipul de semnatura electronica prevazut de lege sau cu semnatura electronica calificata, produce aceleasi efecte juridice ca acelasi act juridic in format letric (cu semnatura olografa).
In contextul intrarii in vigoare a Legii Semnaturii Electronice si a Serviciilor de Incredere, atat Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, cat si OUG nr. 38/2020 privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice se abroga.
*Autori: Catalina Nacev - Managing Associate at D&B David si Baias | Senior Manager at PwC si Roxana-Elena Bodeanu - Associate Lawyer at D&B David si Baias - connected law firm of PwC.
|