INNOCONSTRUCT 2023: Digitalizarea constructiilor, cat de mult si cat de repede? |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 22 Mai 2023 16:15 |
![]() In cuvantul sau de deschidere, Cristian Erbasu, presedinte al clusterului TEC (Technology Enabled Construction) care este organizatorul evenimentului, s-a referit pe scurt la stadiul actual al digitalizarii si la importanta accelerarii acestui proces, considerat a fi vital pentru viitorul constructiilor. „Este o cerere in continua crestere pentru automatizare, robotica si inovare. Din fericire, in Romania beneficiem de o dezvoltare destul de puternica pe toate componentele industriei – autostrazi, drumuri, cladiri, reabilitari etc. O serie de proiecte sustinute de investitii solide sunt in plina desfasurare si de aceea este necesara demararea unei campanii de constientizare si de educare a publicului si a societatii, urmata de o serioasa specializare a personalului, absolut necesara pentru implementarea sistemelor digitale. Revolutia tehnica a constructiilor are capacitatea de a oferi o solutie actualei probleme a lipsei fortei de munca, pentru a facilita realizarea lucrarilor in timp util si la cea mai inalta calitate, de asemenea asigurand majorarea productivitatii si profitabilitatii santierelor”.
![]() Rodica Lupu, director al clusterului TEC a subliniat ca ”dialogul deschis este primul pas in procesul de incurajare a transformarii digitale. Segmentul constructiilor, unul dintre cele mai slab digitalizate din Europa, se afla la un punct de cotitura a caii catre eficientizare energetica, crestere a sustenabilitatii cladirilor si infrastructurii, dezvoltare a conceptului oraselor inteligente si, mai mult decat orice, catre actualizarea modului de actiune in vederea atingerii obiectivelor de transformare a mediului construit ... Nu este numai necesara, ci si obligatorie utilizarea tuturor resurselor disponibile pentru a face pasi inainte pe acest drum”.
![]() De asemenea, editia a treia Inno Construct s-a bucurat de prezenta ministrului Sebastian Buduruja, detinatorul portofoliului Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, care la randul sau a salutat initiativa organizarii unei astfel de reuniuni profesionale. In continuare, cei prezenti au asistat la prezentari interesante sustinute de o serie de profesionisti, cum ar fi Octavian Georgescu – partener la Voicu, Georgescu si Asociatii, Cristian Onofrei – membru Cluster TEC si specialist Saidel Engineering, Paul Swaddle – sef al departamentului de solutii tehnice din cadrul NBS, Robert Podaru – CEO Leviatan Design si Ubitech Constructii, Calin Gruia – Autodesk, Luminita Popescu – director general Man & Machine Romania, Tiberiu Visan – director general Popp & Asociatii, Suzanne Schachinger – AllPlanl, Zoltan Plosz – Reflex Software, Romina Posea – Leviatan Design, Radu Zamfir – Total Soft, Daniel Ungureanu – Eurosurvey, Adil Chbabi – Sixense, Catalin Lungu – presedinte OAER, Stefan Constantinescu – BIMTech etc. In cea de-a doua zi a evenimentului au fost organizate patru mese rotunde, unde au fost dezbatute subiecte precum: digitalizarea companiilor de constructii, clasificarea sistemelor si standardizarea, economia circulara si viitorul profesiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |