Wizrom Software: Transformarea digitala este vitala pentru industria de constructii |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 30 Oct 2020 12:10 |
Pandemia de coronavirus a afectat puternic economia globala, iar Romania nu a facut exceptie in acest sens. Viteza cu care virusul a lovit numeroase industrii a fost fara precedent, insa unele, precum industria constructiilor, au fost ferite de greul crizei. Totusi, contextul economic incert si modificarile legislative frecvente au crescut complexitatea activitatilor, iar digitalizarea s-a remarcat ca solutie imediata de adaptare. Transformarea digitala a devenit, azi, vitala pentru aproape toate afacerile, de la giganti industriali la mici intreprinderi antreprenoriale. Vorbim despre reasezarea radicala a modului in care folosim tehnologia, oamenii si procesele pentru a mentine si dezvolta business-urile, este de parere Wizrom Software, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori si integratori de software de business din Romania.
Conform informatiilor din acest moment, sectorul constructiilor va incheia anul cu un aport de peste 7,8% din PIB, ajungand astfel la o valoare de 20 miliarde euro. Rezultatele pe primele sase luni ale anului 2020 arata o crestere cu 18,9% a volumului lucrarilor de constructii fata de primul semestru din 2019. In ciuda pandemiei, proiectele nu s-au oprit, iar cele mai multe santiere si-au continuat activitatea fara intreruperi la nivel national, chiar daca in conditii si mai stricte de siguranta si sanatate a muncii.
“Industria constructiilor la nivel local a fost intotdeauna intrucatva mai conservatoare, iar faptul ca a fost mai ferita de efectele negative ale primelor luni din criza sanitara a facut ca nevoia de transformare digitala sa nu fie atat de adanc resimtita precum in alte sectoare ale economiei. Mediul de afaceri ramane, insa, marcat de incertitudini si de schimbari majore, iar managerii cauta constant raspunsuri la intrebarile de crestere a eficientei proceselor interne. Astazi, nici o companie din lume, nici chiar din constructii, nu isi mai permite sa refuze digitalizarea daca vrea sa isi asigure continuitatea operatiunilor si sa isi tina clientii si salariatii aproape”, explica specialistii Wizrom Software.
In 2019, sectorul constructiilor a beneficiat de o serie de facilitati de la stat care au contribuit semnificativ la consolidarea lui. Astfel, salariul minim in industrie a fost crescut la 3.000 de lei net, fata de doar 2230 lei in alte sectoare, in timp ce contributiile sociale pentru angajati au fost diminuate: angajatii care au salariul, conform orelor lucrate, cuprins intre 3.000 si 30.000 de lei net beneficiaza de scutirea de la plata contributiei la sanatate, in timp ce contributia de pensii a fost diminuata la 21.25% de la 25%, iar impozitul redus la zero. Aceste facilitati fiscale au fost unul dintre motivele pentru care, in momentul scaderii economice cauzate de pandemie, sectorul de constructii a fost suficient de puternic incat sa nu fie nevoie de miscari de reducere a salariilor angajatilor, in contrast puternic cu criza din 2008.
In acelasi timp, insa, existenta acelorasi facilitati a adus o serie de provocari noi pentru angajatorii din constructii, in conditiile in care primavara acestui an a fost marcata de un adevarat val de modificari legislative la nivelul calculului salarial. Rapiditatea cu care acestea s-au succedat, dar si aparitia unor situatii noi pentru calculul salarial, precum introducerea somajului tehnic sau a zilelor de supraveghere a copiilor, fiecare cu propriile formule de calcul, au dublat sau chiar triplat complexitatea activitatii pentru departamentele de HR ale companiilor din constructii. In plus, facilitatile fiscale de care se bucura industria au fost pastrate doar in unele cazuri, ceea ce a condus la aparitia a zeci de spete diferite posibile in cadrul aceleiasi companii.
Despre transformarea digitala si solutiile IT care o fac posibila
„In industria constructiilor, in mod traditional, digitalizarea era inteleasa ca un proces complex, de durata si costisitor. Situatiile limita, cum a fost cea din acest an, au avantajul de a sublinia, insa, ca transformarea digitala trebuie privita, mai degraba, din perspectiva beneficiilor pe care le poate aduce, unele chiar imediate, extrem de valoroase in momente dificile. Digitalizarea poate fi ceva atat de simplu precum implementarea unui soft de payroll, care sa degreveze departamentul de HR de calculul salarial si sa le ofere, astfel, mai mult timp, dar si posibilitatea de a fi mult mai eficienti”, au adaugat reprezentantii Wizrom Software.
Multitudinea de modificari legislative, care a dus la calcularea diferita a salariilor chiar si pentru oameni cu aceleasi pozitii, datorita facilitatilor diferite aplicabile, a transformat gestionarea manuala a salariilor intr-o misiune imposibila. Dincolo de riscul extrem de mare de aparitie a erorilor de calcul, a crescut si timpul necesar realizarii documentatiei pentru autoritati, de la declaratiile uzuale, precum D112, la dosarele pentru somaj tehnic sau zile de supraveghere a copiilor. Un soft de salarizare complet, precum WizSalary in cazul Wizrom Software, poate prelua si reduce aceasta complexitate pentru oamenii de HR. Solutia de software a fost si este in continuare actualizata rapid cu orice modificare legislativa realizata. Astfel, departamentul de HR nu mai este nevoit sa urmareasca si sa interpreze deciziile legale noi, ci poate calcula automat si 100% corect salariul pentru orice situatie sau combinatie de situatii in care se regaseste un salariat. In plus, WizSalary are si avantajul ca utilizeaza informatiile din baza de date si cele de calcul pentru a pregati automat si emite declaratii pentru Revisal sau pentru alte autoritati, garantand corectitudinea datelor.
|