Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Dirigentie de santier - CTDS: Probleme in procesul de autorizare a dirigintilor de santier de catre ISC
CTDS: Probleme in procesul de autorizare a dirigintilor de santier de catre ISC
Dirigentie de santier Publicat de Cosmin Dincu 11 Ian 2019 07:24
Cu prilejul Adunarii Nationale a Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS), eveniment programat sa aiba loc la data de 26 ianuarie 2019, in Capitala, unul dintre subiectele ce sunt propuse pentru dezbatere, de catre presedintele organizatiei, ing. Cezar Petre, se refera la autorizarea dirigintilor de santier (procedura derulata de Inspectoratul de Stat in Constructii - ISC), prin care – asa cum opineaza presedintele CTDS – „nu se doreste sa se vada ceea ce cunoaste un viitor diriginte de santier, ci mai ales este o strategie despre cum sa nu se treaca acest examen”.
„Au trecut trei ani de la infiintarea CTDS, ca asociatie profesionala ce reuneste peste 1.500 de diriginti de santier, persoane responsabile cu asigurarea unor lucrari de executie de calitate, organizatia fiind reprezentativa pentru sectorul constructiilor. Astfel, a venit momentul unui bilant, cu atat mai mult cu cat din 2019 se vor face demersurile necesare pentru ca asociatia sa devina de utilitate publica. In aceasta perioada, am participat si am fost factori activi la modificarile de legislatie. Am avut puncte de vedere solide, de unele s-a tinut cont, dar de multe ori am avut impresia ca dezbaterea publica este fictiva, intrucat factorii de decizie deja au hotarat ce anume sa modifice. Unele cadre universitare au profitat de pozitia lor la un moment dat in structurile din ministerul de resort si au defavorizat asociatiile profesionale. Dar nu ne oprim si vom insista sa ne expunem punctele de vedere. Am reusit cu succes sa organizam cursuri de pregatire profesionala pentru dirigintii de santier, dar si pentru cei care au participat la examenele de autorizare. Sigur ca exista o minoritate care afirma: «Ce nevoie avem noi de asa ceva? La ce sunt bune aceste cursuri?». Cei care le-au absolvit pot sustine daca ele sunt utile sau nu, dar in plan general, putem spune ca am avut un relativ succes, in sensul in care procentul celor declarati admisi si prezenti la cursuri a fost de cel putin trei ori mai mare decat media generala. Avem reactia celor care au participat si au luat examenul: cursurile s-au dovedit utile. Aceasta arata ca specialistii aveau nevoie de ajutor si ca lectorii asociatiei au reusit sa il ofere”, a subliniat ing. Cezar Petre.
ISC nu organizeaza cele doua sesiuni anuale de examinare prevazute in lege
In opinia specialistului, exista si nemultumiri justificate ale celor care doresc sa devina diriginti de santier: ISC nu respecta legea si nu organizeaza cele doua sesiuni anuale prevazute in lege. De altfel, dupa cum afirma ing. Cezar Petre, autoritatea de control implicata in organizarea acestui examen pare a fi complet depasita de situatie.
„De cele mai multe ori, examenul este astfel facut incat sa nu il iei, sa ti se restrictioneze accesul la drepturile pe care le ai. Examenul nu verifica, de fapt, ce stii si daca esti pregatit pentru aceasta meserie. Consideram, in consecinta, ca partea scrisa trebuie eliminata, intrucat lasa loc de interpretari si il pune pe cel inscris la examen sa invete pe de rost fraze din normativ. Sunt ferm convins ca inspectorul general al ISC nu are nicio sansa sa ia acest examen si il invit sa participe. Daca el nu poate, fost cadru universitar, atunci cum de se poate cere o transcriere perfecta din partea unor ingineri care au trecut demult de facultate si care lucreaza cu normativele in mana? In plus, timpul de examinare este scurt pentru volumul de munca. Foarte putini sunt cei care reusesc. In acest sens, cursurile sunt utile, deoarece lectorii care au trecut prin acest examen pun informatii la dispozitia participantilor, le ofera ceva in plus. Este pacat ca se continua cu acest sistem ce aminteste de practici dinaintea anului 1989: hai sa vad ce nu stii, ca sa nu iei examenul... Ar trebui sa fie altfel: hai sa vad cum gandesti, ca sa iei examenul, caci inginerii stau cu normativele in fata si nu trebuie sa le memoreze precum fac actorii cu versurile unei poezii”, a adaugat ing. Cezar Petre.
„In ceea ce priveste modul in care se desfasoara examenul totul este opac... desigur ca ar trebui sa existe o transparenta publica. In comisii se afla doar inspectori, asociatiile profesionale ce ar putea asigura transparenta sunt total eliminate. In acest sens cred ca se impune o modificare prin lege, asa cum exista si la verificatorii de proiecte. Facand o paralela, MDRAP a solutionat mult mai bine aceasta problema: asigura secretariatul, dar membrii comisiei sunt specialisti in domeniu, verificatori de proiecte sau experti. Mai mult decat atat: examenul se da cu bibliografie pe masa. Dar nu e cazul la ISC, acolo au propriii lor experti ce probabil cu greu ar lua examenul pe care il propun. In opinia noastra, trebuie crescut numarul de teste grila, pentru a se acoperi mai bine domeniul, dar cu siguranta trebuie sa nu existe loc pentru interpretari, iar partea scrisa, daca nu se da cu bibliografia pe masa, trebuie eliminata. Mai sunt si alte probleme: prea mult domenii au fost inventate. Mai mult de doua, constructii si instalatii, nici nu ar trebui sa existe. Pentru cei atestati pe instalatii electrice si gaze se solicita si atestarea ANRE, desi acest lucru reprezinta un abuz si o suprareglementare. Atestarea dirigintilor se face potrivit Legii nr. 10/1995 si nu conform altei legi. Practic, acesti specialisti dau doua examene cu aceeasi tematica. Ramane sa vedem daca 2019 va aduce schimbari, dar este putin probabil, caci este vorba de mentalitati bine fixate si alimentate de la varf”, a concluzionat presedintele CTDS.
Dupa cum se arata anterior, problematica examinarii dirigintilor de santier, precum si propunerile privind activitatea CTDS in anul 2019 se vor discuta cu prilejul Adunarii Nationale din ianuarie a.c. Inscrierile la Adunarea Nationala a Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier se pot face si online, iar cu acest prilej, cei interesati pot transmite organizatorilor, optional, cateva informatii legate de subiectele pe care le doresc a fi dezbatute. Pentru informatii suplimentare si inscrieri, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
quadratum
rigips
SSAB
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
ness project
CDS
EDIT-Structural
concelex
strabag nivel 1
SIGM
noark
DRS
Arduro
leviatan
MAKITA
VEGO
konsent
AED
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
viarom
ELECTROGRUP

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<