EURO-Constructii: Din ianuarie 2021 va trebui sa construim cu adevarat sustenabil |
Expozitii & Conferinte Publicat de Elena Icleanu 23 Iul 2020 18:43 |
Despre nevoia de eficientizare a cladirilor se vorbeste de mult timp in Romania, dar iata ca se apropie momentul in care va trebui sa trecem cu adevarat la fapte. Conform legislatiei armonizate de eficienta energetica, de la 1 ianuarie 2021 toate cladirile noi ce vor fi construite vor trebui sa fie nZEB, adica sa aiba un consum de energie cat mai apropiat de zero.
Mai mult, pana in 2050, tot fondul de cladiri construite va trebui sa devina neutru din punct de vedere al emisiilor si sa utilizeze o pondere cat mai mare de energie din surse regenerabile.
De la inceputul lunii iulie 2020 au intrat in vigoare modificarile si completarile Legii nr. 372/2005 (Legea 101/2020). In cadrul Departamentului de Dezvoltare Durabila, aflat in subordinea primului ministru al Romaniei, se afla in implementare Strategia nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030. In noiembrie, Departamentul va lansa si un ghid pentru elaborarea Strategiilor de dezvoltare locala 2021-2027, care va fi in acord cu Strategia de Dezvoltare Durabila.
Un alt document important este reprezentat de Strategia de Renovare a Cladirilor pe Termen Lung, ce va impune inventarierea fondului de cladiri din intreaga tara si stabilirea unui plan concret de renovare, pe termen lung.
In ansamblu, participantii la ce-a de-a doua editie a videoconferintelor EURO-Constructii, ce a avut loc astazi de la orele 11:00, sunt optimisti privind evolutia constructiilor durabile in anii urmatori, chiar daca pasii sunt marunti si startul putin dificil.
- au prezentat, pe rand, diferite aspecte ale etapelor ce trebuie urmate pentru dezvoltarea durabila si constructia de cladiri nZEB.
Desi in acest moment realitatea este putin potrivnica demersurilor de constructii sustenabile, in sensul ca se eludeaza prevederi legale in proiectarea, constructia si certificarea cladirilor, la fel cum s-a intamplat si in cazul proiectelor de reabilitare termica, specialistii estimeaza ca lucrurile se vor indrepta pe parcurs, odata cu cresterea gradului de constientizare si educare a pietei in acest sens.
Toti participantii au fost de acord ca, in pofida tuturor impedimentelor intampinate in prezent, calea este una singura de urmat: dezvoltarea durabila.
Printre subiectele abordate in cea de-a doua editie a videoconferintelor EURO-Constructii s-au aflat:
Videoconferinta a fost moderata de Elena Mitea (Icleanu), Redactor-sef al revistei Agenda Constructiilor.
Urmatoarea editie a conferintei EURO-Constructii va avea loc la data de 27 august 2020 si va putea fi urmarita in direct pe www.agendaconstructiilor.ro, www.fereastra.ro si www.euroconferinte.ro, dar si pe paginile de Youtube si de Facebook ale revistei Agenda Constructiilor.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
|