The BIM Challenge: Sapte zile dedicate inovarii in domeniul AEC, incheiate cu succes |
Expozitii & Conferinte Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Sep 2024 15:20 |
BIM Challenge a inceput ca o scoala de vara si a devenit, in timp, un eveniment de colaborare de top pentru studenti si profesionisti din domeniul arhitecturii si constructiilor (AEC). Editia 2024, derulata la Constanta in intervalul 1-7 septembrie a.c., a reunit 121 de participanti (68 de profesionisti din domeniu si 53 de studenti), unii dornici sa invete, altii sa-si impartaseasca experienta. Scopul final a fost insa identic - si anume acela de a gasi solutii pentru un mediu construit mai bun.
Conform opiniei organizatorilor de la Allbim Net, construirea este un efort de echipa si necesita o colaborare fara cusur. Acesta este criteriul pe baza caruia au fost selectati invitatii, scopul fiind de a face schimb de cunostinte si a stimula inovarea in domeniul AEC. Evenimentul a starnit interes la nivel national, toate marile universitati de arhitectura si inginerie din Romania fiind reprezentate de studenti si profesori, deopotriva. De asemenea, acestea au incheiat un parteneriat Allbim Net, recunoscand importanta colaborarii si a inovarii in anii de formare.
De asemenea, BIM Challenge a depasit granitele, la editia curenta participand experti din opt tari - Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania, Cehia, Romania, Republica Moldova si Ucraina - care s-au reunit pentru a impartasi perspective diferite cu privire la viitorul industriei. Participantii au dobandit experienta practica in gestionarea unui proiect BIM de la inceput pana la sfarsit, prin intermediul unor ateliere de lucru colaborative. Dincolo de instruirea propriu-zisa, evenimentul a inclus paneluri de discutii si prezentari privind viitorul industriei AEC, implementarea BIM in diferite tari si aderarea la standarde, la materiale si tehnici de constructie sustenabile, rolul universitatilor in promovarea digitalizarii, iar cei prezenti s-au bucurat de demonstratii de produse si oportunitati de networking.
"Succesul implementarii BIM depinde, in mare masura, de colaborarea eficienta a tuturor partilor implicate. De aceea, am creat un atelier pentru a simula un flux de lucru real al unui proiect BIM. Echipele multidisciplinare au primit sarcini de rezolvat contra cronometru, care le-au condus prin toate etapele unui proiect BIM, fiind concepute pentru a evidentia abilitatile lor individuale. Allplan a fost aplicatia folosita pentru a crea toate modelele: arhitectural, structural si MEP (instalatii sanitare si electrice). Membrii echipei au colaborat fara probleme prin Bluebeam si platforma CDE Bimplus, avand posibilitatea de a alege sa isi redea modelele si in Lumion", au mai subliniat oficialii Allbim Net, care au adaugat ca la BIM Challenge 2024, s-a adoptat o abordare atotcuprinzatoare a BIM, cu scopul de a acoperi subiectul din mai multe unghiuri.
Mai multe informatii despre editia The BIM Challenge recent incheiata, aici.
|