Agenda Constructiilor
Duminica, 25 August 2024
 
Home - Stiri - Hale & Structuri metalice - SKELA Industries estimeaza o crestere de pana la 20% a afacerilor, in acest an
SKELA Industries estimeaza o crestere de pana la 20% a afacerilor, in acest an
Hale & Structuri metalice Publicat de Elena Icleanu 08 Aug 2024 06:25
Skela Industries, producator de structuri metalice pentru constructii industriale, cladiri civile si infrastructura rutiera si feroviara, a incheiat anul 2023 cu o cifra de afaceri de 46,12 milioane de lei, in crestere cu 57,5% fata de nivelul de 29,28 milioane de lei realizat in 2022. Pentru 2024, conducerea companiei estimeaza o evolutie de 15%-20%, avand in vedere evolutia buna a cererii, mai ales a celei provenite din domeniul infrastructurii de transporturi. In primele 6 luni ale acestui an, afacerile companiei sunt cu 10% mai mari decat in aceeasi perioada din 2023. Circa 60% din vanzari sunt realizate in Romania, iar 40% pe pietele externe, atat in Uniunea Europeana, cat si in afara acesteia.
Skela Industries are o capacitate de productie de 6.000 de tone structuri metalice grele, pe an. 
"In Romania, in 2023, dezvoltarile din industria constructiilor au fost sustinute de absorbtia fondurilor europene, in special pentru componenta lucrarilor ingineresti (infrastructura si constructii industriale). Prognoza de crestere a fost de circa 7%, conform CNSP. In UE, pe tot parcursul anului 2023, perspectivele economice si industriale s-au deteriorat, in special din cauza preturilor energiei, cererii reduse, inflatiei si a cresterii ratei dobanzii de catre Banca Centrala Europeana (BCE). Aceste conditii au afectat productia in sectoarele care utilizeaza otel. Segmentul constructiilor, care reprezinta 35% din consumul de otel in UE, a fost singura exceptie semnificativa, pe fondul contractarii consumului in 2023, cu o rata accentuata de declin de 3%", a explicat Daniel Dragosin, Sales Manager la Skela Industries.

Cinema Favorit
Cererea in 2024 va fi sustinuta de piata interna
In ceea ce priveste estimarile pentru perioada urmatoare, evolutia interna a pietei de constructii si structuri metalice va fi sprijinita cu precadere de investitiile in infrastructura de transport.
"Asa cum a comunicat Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Romania a devenit cel mai mare dezvoltator din UE in domeniul infrastructurii mari de transport rutier, cu 780 km contractati si cu alti peste 240 km aflati acum in licitatie, ceea ce va conduce la o continuitate in domeniul lucrarilor de structuri metalice necesare. Aceeasi tendinta se regaseste si in lucrarile de modernizare a infrastructurilor de cai ferate si portuare, unde, de asemenea, va fi un volum important de lucrari de structuri metalice. Si in zona constructiilor de cladiri civile, prin programele de modernizare incluse in PNRR, lucrarile de constructii metalice vor avea o crestere constanta. Sectorul industrial poate avea ca motor segmentul energiei, prin dezvoltarea de capacitati de productie a energiei in cogenerare si nucleare, care vor include lucrari de structuri metalice semnificative", a precizat Daniel Dragosin.
 
Centrala de la Iernut
 
Pe plan extern, pentru 2024 este preconizata o scadere continua a productiei din sectoarele constructii, inginerie mecanica, produse electrocasnice, echipamente de productie si metalurgie. Declinul poate fi compensat, partial, de o crestere continua in industria auto, de aparare si energie verde.
"Aceasta tendinta se va reflecta in cererea redusa de otel, dar si a lucrarilor de structuri metalice. Conform EUROFER, se preconizeaza ca o revenire va incepe moderat abia in 2025. In sectorul industrial si al energiei, modernizarile unitatilor de productie pentru reducerea emisiilor de carbon crearea de produse «verzi» si obligativitatea de a construi cladiri certificate NZEB va genera o crestere a proiectelor si a lucrarilor de structuri metalice necesare", a adaugat reprezentantul Skela Industries.

Investitii in digitalizare si majorarea capacitatii de productie
In acest context, planurile managementului Skela Industries vizeaza investitii in digitalizare, precum si in tehnologii, dispozitive si echipamente moderne pentru fabricarea structurilor metalice, care sa duca la cresterea cu 50% a capacitatilor si ridicarea nivelului de calitate a produsului final.
 
 
Totodata, in contextul preocuparilor tot mai mari ale industriei otelului pentru reducerea emisiilor si o productie "verde", care vor genera schimbari in lantul de aprovizionare, cresteri de preturi, modificari si adaptari ale proceselor si procedurilor, cresterea eficientei materialelor si reducerea consumului de energie, conducerea Skela Industries are in plan adaptarea productiei prin modificarea procedurilor de selectie a furnizorilor, digitalizarea proceselor, adaptarea tehnologiilor de executie la noile exigente din domeniu, precum si gestionarea si reciclarea deseurilor.
In ceea ce priveste provocarile din industria constructiilor metalice, Daniel Dragosin indica disponibilitatea fortei de munca specializata in productie si inginerie, cresterea continua a preturilor materiilor prime, asigurarea lantului de aprovizionare si reducerea vulnerabilitatii acestuia, modificarile legislative si fiscale cu impact direct in activitate, recesiunea si inflatia, dar si integrarea noilor tehnologii, digitalizarea si AI.
 
 
De asemenea, o provocare majora este reprezentata de lipsa reglementarilor, care permite accesul pe piata al companiilor fara certificari sau insuficient calificate in sectorul constructiilor metalice. "Problema este ca aceste firme pot concura doar la preturi mici, fara demonstrarea respectarii standardelor de calitate si a cerintelor complete din standarde, normative si reglementarii sectoriale. In acest context, consideram necesara crearea unui registru cu companiile certificate si selectia producatorilor de incredere de catre dezvoltatori, consultanti si antreprenori potriviti pentru lucrarile lor structurale din otel", a precizat Daniel Dragosin, directorul de vanzari al Skela Industries.
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
ELECTROGRUP
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
quadratum
rigips
theda mar
SSAB
EDIT-Structural
noark
MAKITA
concelex
konsent
viarom
Ubitech
Acvatot 2019
CDS
ness project
Arduro
BogArt
siniat

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander