SSAB: Crestere de peste 62% a afacerilor, datorita integrarii grupului Rautaruukki |
Hale & Structuri metalice Publicat de Elena Icleanu 08 Mai 2015 15:11 |
Afacerile raportate pentru primele trei luni ale anului in curs de producatorul suedez de otel si componente metalice pentru constructii SSAB s-au majorat cu 62,4% fata de nivelul consemnat in trimestrul intai din 2014, in special ca urmare a impactului integrarii in structura grupului a companiei finlandeze Rautaruukki, preluata anul trecut. Incasarile totale ale SSAB s-au situat, astfel, la 15,46 miliarde coroane suedeze - SEK (echivalentul a circa 1,66 miliarde euro) la finele lunii martie 2015, fata de nivelul de 9,52 miliarde SEK (un miliard de euro) inregistrat in intervalul ianuarie - martie 2014. "Profitul operational aferent primului trimestru s-a situat la 564 milioane SEK (n.r. 60,7 milioane de euro), in crestere cu 446 milioane SEK fata de nivelul din ultimul trimestru al anului trecut si cu 530 milioane SEK comparativ cu primele trei luni din 2014. Aceasta evolutie s-a datorat, preponderent, scaderii costurilor cu materiile prime, implicatiilor integrarii afacerilor Rautaruukki in structura grupului, precum si impactului pozitiv al ratei cursului de schimb valutar", a declarat Martin Lindqvist, presedinte si CEO al grupului suedez.
Din punct de vedere al structurii afacerilor, incasarile diviziei de oteluri speciale (SSAB Special Steels) s-au situat la 3,62 miliarde SEK (390 milioane de euro), vanzarile SSAB Europe au insumat 6,83 miliarde SEK (735,7 milioane de euro), cele ale SSAB Americas au cumulat 3,5 miliarde SEK (377 milioane de euro), in timp ce subsidiarele Tibnor si Ruukki Construction au avut contributii de 2,07 miliarde SEK (223 milioane de euro), respectiv 1,14 miliarde SEK (122,8 milioane de euro) la veniturile totale din primul trimestru.
Potrivit datelor Asociatiei Mondiale a Otelului (World Steel Association - WSA), productia globala de otel din primele trei luni ale anului in curs s-a situat la 400 milioane de tone, cu 1,7% sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea a fost cauzata de contractia cererii din China (piata ce a generat cresterea productiei mondiale in ultimii ani) cu 1% fata de trimestrul intai din 2014. Productia de otel din Uniunea Europeana a scazut, de asemenea, cu aproape 1%, in timp ce in America de Nord s-a consemnat o crestere semnificativa, de 6%.
|