Agenda Constructiilor
Vineri, 21 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - INDEX COMPANII - BILFINGER TEBODIN ROMANIA
PAGINA PERSONALIZATA


BILFINGER TEBODIN ROMANIA

BILFINGER TEBODIN ROMANIA

Adresa: Str. Mihail Eminescu nr. 108-112, Bucuresti, S2
Telefon: 0372-727.440
Fax: *
E-mail: info.tebodin.ro@bilfinger.com
Web site: www.tebodin.bilfinger.com
Domenii: Proiectare si inginerie | Management de proiect | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Servicii de consultanta, proiectare / inginerie si management al constructiei pentru investitii in industriile de petrol si gaze, chimica si petrochimica, auto, food & agro, energie & utilitati, pharma.
Prezentare companie/institutie
BILFINGER: Industria din Romania se pregateste pentru productia ecologica si atingerea obiectivelor NetZero
 
Moment crucial pentru companii, de a face pasi concreti catre decarbonizare
 
 
 
 
 
 
 
George Cursaru,
expert pe pietele industriale din Europa de Sud-Est in cadrul Bilfinger Tebodin CEE
 
Acordul ecologic european Green Deal a stabilit obiectivul de anulare a emisiilor nete de dioxid de carbon pana in 2050, pentru a combate in mod eficient efectele negative ale schimbarilor climatice. Sectoarele de productie industriala si energetica genereaza cel putin 40% din emisiile europene de CO2, cele doua fiind astfel esentiale in tranzitia catre o economie NetZero. Tintele stabilite sunt valabile si pentru companiile din Romania, unde se asteapta trecerea masiva catre resursele regenerabile si solutiile eficiente energetic/sustenabile. Bilfinger Tebodin CEE este o companie multidisciplinara de consultanta si inginerie cu 600 de specialisti activi in sase tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania. Expertii Bilfinger Tebodin ajuta companiile industriale importante in demersurile lor de tranzitie energetica catre obiectivele stabilite, oferind, de asemenea, inclusiv solutii eficiente din punct de vedere energetic pentru proiecte noi si instalatii existente.
 
Angajamentele de decarbonizare primesc unda verde
"Vedem ca multi competitori industriali locali se afla deja in plin proces de adaptare la exigentele Green Deal. Cei care nu au inceput inca implementarea masurilor de decarbonizare vor avea dificultati sa atinga tinta ambitioasa stabilita la nivelul UE - si anume aceea de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% fata de nivelurile din 1990, pana in anul 2030", a declarat George Cursaru, expert pe pietele industriale din Europa de Sud-Est in cadrul Bilfinger Tebodin CEE. "In circumstante ideale, pentru o companie, procesul respectiv poate dura pana la 5-6 ani, de la momentul initial, pana la sfarsitul fazei de executie", a precizat George Cursaru.
Eforturile de decarbonizare sunt strans legate de procesele de adoptare a surselor energetice regenerabile. Prin programe sustinute de investitii, pana in 2030 Romania trebuie sa aiba capacitati instalate nete de 5,1 GWh pe segmentul fotovoltaic, respectiv 5,3 GWh pe cel eolian. In total, ar trebui realizate capacitati suplimentare de 6,9 GW de energie provenita din surse regenerabile in perioada 2021 - 2030. Investitiile in directia respectiva vor putea fi facute folosind surse europene prin PNRR (Planul National de Rezilienta si Redresare) si prin Fondul de Modernizare, sumele disponibile depasind 16 miliarde de euro in domenii precum energia regenerabila, inlocuirea carbunelui, energia nucleara, cogenerare, biocombustibil, modernizarea infrastructurii energetice etc. "Beneficiarii acestor investitii majore includ comunitatile locale, care vor putea accesa fonduri pentru modernizarea si extinderea retelelor termice", a explicat George Cursaru.
"Eficienta energetica si tranzitia la ea constituie unul dintre subiectele cheie cu care ne sprijinim clientii din Romania", a adaugat expertul Bilfinger Tebodin, care a continuat subliniind ca "unul dintre clientii nostri majori realizeaza un complex unic, care va include atat o constructie noua - cea mai sustenabila unitate de productie din industrie, cat si o renovare a facilitatii existente, declarand ca fabrica va avea cel mai scazut nivel de emisii de gaze cu efect de sera din industrie. Pentru a ajunge acolo, a fost implementat un plan detaliat in etapa initiala a constructiei, vizand inclusiv masuri de eficientizare a consumului si a productiei, prin folosirea de resursele regenerabile. In realitate, aceasta companie a inceput deja implementarea planului cu ceva timp in urma, Bilfinger Tebodin asigurand proiectarea inginereasca si asistenta la obtinerea autorizatiilor, inclusiv proiectarea solutiilor de management al apei. Toate lucrarile pun, intr-adevar, sustenabilitatea in prim-plan".
Sase pasi catre Planul de reducere a emisilor de CO2
"Asa cum am mentionat anterior, nu toate companiile au reusit sa treaca la faza de realizare. Concluzia unuia dintre cele mai importante evenimente europene legate de subiectul decarbonizarii - conferinta NetZero de la Berlin - a fost aceea ca multe companii incearca sa identifice o foaie de parcurs clara si actiuni/etape setate in directia obiectivelor de neutralitate a emisiilor de carbon sau a planurilor de tranzitie energetica", a mai afirmat reprezentantul companiei de inginerie si consultanta. Pentru a raspunde acestor nevoi, expertii Bilfinger Tebodin din domeniul tranzitiei energetice au dezvoltat o abordare in sase pasi a Planului de reducere a emisiilor de CO2, cu privire la modul de diminuare a celor aferente companiilor industriale. Acest lucru inseamna, in realitate, ca firma de consultanta analizeaza in detaliu fiecare domeniu de emisii pe care compania le produce si, ca rezultat, ofera o foaie de parcurs cuprinzatoare, incluzand masuri si actiuni clare ce trebuie intreprinse pentru a atinge obiectivele NetZero si pentru a indeplini ambitiile fiecarui client in parte. Cele sase etape constau in fazele de initiere, evaluare si planificare, respectiv analiza procesului (1), analiza cazului de baza (2), analiza mediului (3), evaluarea potentialului de economisire a energiei/CO2 (4), riscuri, oportunitati si costuri de planificare (5), foaia de parcurs NetZero (tranzitie energetica). Pe baza documentului respectiv, proiectul in sine poate trece la faza de inginerie si executie. De precizat ca fiecare pas necesita o perspectiva bazata pe know-how-ul existent pe piata, pe cele mai inovatoare experiente practice si pe numeroase implementari. De exemplu, in timpul analizei procesului sunt colectate datele disponibile despre instalatie, operatiuni sau tehnologie. Analiza cazului de baza implica formularea punctelor de plecare pentru foaia de parcurs, precum si inregistrarea initiala a emisiilor. Analiza de mediu ofera investitorului fundamentul legislativ al proiectului, potentiale subventii si programe de sponsorizare. "Nu exista nicio scurtatura in aceasta calatorie in sase pasi, fiecare dintre faze este importanta pentru calitatea rezultatului final", a explicat George Cursaru, care a mai aratat ca "acesta este reprezentat, in sine, de o foaie de parcurs de reducere a CO2 cu actiuni clare si masuri care duc la obiective de optimizare, eficienta si/sau de tranzitie".
Tintele NetZero necesita cooperare
O alta provocare majora, in afara de planificarea si executarea etapelor descrise anterior si care a fost evidenta la conferinta NetZero din capitala Germaniei, este aria emisiilor pe care companiile le produc. Studiul prezentat la conferinta s-a bazat pe sectorul de alimente si bauturi, dar constatarile se aplica si altor industrii. Exista trei domenii definite, fiecare coreland emisiile cu subiectul care le "detine" si cu nivelul de control aplicabil pentru modificarea acestor niveluri de emisie in fiecare etapa. In timp ce atentia companiilor este concentrata in principal pe emisiile din domeniile 1 si 2 de aplicare (aflate sub controlul direct al companiei, cum ar fi sistemele de incalzire si conditionare a aerului), in majoritatea cazurilor acestea reprezinta mai putin de 30% din total. Inseamna ca aproximativ 70% (sau mai mult) din toate emisiile de dioxid de carbon apartin domeniului 3, incluzand totalitatea emisiilor indirecte, care pana in prezent nu au facut obiectul strategiilor de decarbonizare implementate de companii. Este vorba despre emisiile indirecte care apar in lantul valoric al unei companii. "Este clar ca drumul catre NetZero ar trebui sa fie parcurs in urma unui efort comun. De asemenea, trebuie sa luam in considerare toate solutiile potentiale care duc la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, nu numai eficienta energetica si implementarea solutiilor de energie regenerabile, ci si schimbarea combustibilului, utilizarea surselor combinate de energie termica si electricitate, stabilirea unor strategii de captare si utilizare a carbonului (CCUS), eficientizarea proceselor de colectare a deseurilor energetice si reciclarea materialelor", a conchis George Cursaru.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2023)
 

 
BILFINGER TEBODIN: Digitalizarea in constructii ia amploare, in pandemie
 
 
 
 
 
 
Florin Prunaru (32 de ani)
Functia/Firma: Process Engineering Director in Romania & Hungary, Bilfinger Tebodin;
Experienta profesionala: 9 ani pe piata de constructii si inginerie.
 
Grupul Bilfinger Tebodin este, in mod traditional, foarte puternic in ingineria si managementul proiectelor de petrol si gaze, a celor din industriile auto si chimica, dar si de biocombustibili din Romania. In prezent, compania lucreaza la implementarea mai multor proiecte din aceste domenii, la nivel national, printre care se afla dezvoltarea unei noi fabrici de anvelope pentru un mare producator din industria auto, unde asigura proiectarea si supravegherea santierului. De asemenea, Bilfinger Tebodin administreaza cel mai mare santier al sau, pentru compania elvetiana cu specific chimic Clariant din Podari. In aprilie 2021, o echipa numeroasa de peste 700 de lucratori activi pe acest santier a atins un record de un milion de ore fara nicio accidentare grava.
Bilfinger Tebodin este o companie internationala de inginerie si consultanta, cu prezenta solida in Europa si reprezentante in Cehia, Romania, Polonia, Ungaria, Serbia, Rusia, Ucraina, Belgia si Olanda. In Romania, compania este activa din 1998, avand birouri in Bucuresti si Ploiesti si 70 de angajati.
 
- Cum a evoluat activitatea Bilfinger Tebodin in 2020 si ce estimati pentru 2021?
- In pofida situatiei generate de pandemie, 2020 a fost un an de succes pentru noi. Bilfinger Tebodin a reusit sa se mentina pe un trend crescator si sa livreze proiectele clientilor. Suntem, de asemenea, optimisti si pentru 2021, chiar daca avem si clienti care si-au amanat investitiile si startul proiectelor. In ansamblu, suntem in linie cu planurile de dezvoltare stabilite la nivel de grup.
- Ce impact a avut pandemia asupra activitatii companiei, in Romania?
- Activitatile noastre pe santier nu au fost influentate de situatia pandemica. Echipele au reusit sa creeze proceduri independente personalizate pentru fiecare santier, astfel incat sa functioneze in siguranta, pastrand acelasi ritm ca inainte, cu un impact minim asupra termenelor limita ale proiectelor. Clariant, impreuna cu supervizorul sau de santier Bilfinger Tebodin, conduce coordonarea activitatii diferitilor contractori (pe constructii civile, solutii mecanice, instalatii electrice si instrumentare). Aceasta include, de asemenea, controlul calitatii lucrarilor, precum si implementarea si supravegherea regulilor de siguranta. Probabil ca nimeni nu poate fi 100% pregatit sa faca fata unei astfel de urgente pe care Covid-19 a generat-o brusc in 2020. Important este cat de repede si profesional reactionezi la acest lucru. Pe 16 martie 2020, exact in aceeasi zi in care starea de urgenta a fost instituita in Romania, Clariant a initiat dezvoltarea a doua scenarii posibile, alaturi de Bilfinger Tebodin, pentru a putea gestiona situatia si a fi pregatiti sa actionam rapid indiferent de evolutia acesteia. Din fericire, constructia nu a fost oprita deloc. Pe langa mentinerea masurilor generale de precautie, cum ar fi purtarea mastilor, disponibilitatea solutiilor dezinfectante si pastrarea distantei de 2 metri, au existat si alti pasi intreprinsi de responsabilul HSE (Health and Safety Executive) pentru a mentine santierul in siguranta. Acestia au inclus masuri in activitatea logistica, legate de manipularea marfurilor primite din tari din afara Romaniei si carantina marfurilor, politica de calatorie si accesul la santier. Lucratorii sunt impartiti in echipe si spatiile pentru luarea pauzelor de pranz au fost marite pentru a pastra distanta de siguranta. HSE gestioneaza situatia amplasamentului de la proceduri speciale de acces (cum ar fi masurarea temperaturii vizitatorilor si a lucratorilor) pana la crearea conditiilor de cazare a muncitorilor in apropierea santierului.
- Care credeti ca vor fi tendintele in constructii in urmatorii ani, ca efect al pandemiei, dar nu numai?
- In ceea ce priveste dezvoltarea lucrului pe santiere, nu vedem foarte multe schimbari in anii urmatori. In etapa de proiectare am observat o crestere a gradului de digitalizare si, in continuare, atat contractorii, cat si beneficiarul vor trebui sa integreze utilizarea tehnologiei in activitatea lor zilnica, astfel incat operatiunile lor sa nu mai fie perturbate de o alta situatie similara. Pentru a urmari schimbarile ce au loc in aceasta perioada, expertii nostri in costuri din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) analizeaza anual piata. Noua carte alba Bilfinger Tebodin referitoare la costuri - White paper for Central & Eastern Europe - a fost publicata recent, indicand, printre tendintele remarcate la nivel european, o crestere de preturi cu peste 10% pentru o gama diversa de servicii si materiale in 2020, precum si lacune de livrare a materialelor si echipamentelor din martie pana in mai 2020, cauzate de blocaje si intarzieri in productie.
- Cum influenteaza digitalizarea activitatea pe santierele din Romania?
- In toate proiectele sale, Bilfinger Tebodin a prezentat beneficiarilor, treptat, mici pasi catre digitalizare, sfatuindu-i cum sa creasca eficienta productiei. Cu toate acestea, pana acum, doar putini au acceptat digitalizarea ca o investitie viitoare. In prezent, observam un interes mai mare in randul clientilor nostri pentru adaugarea tehnologiilor digitale in domeniul de aplicare, trend care ar putea fi cauzat si de situatia pandemica. Exista mai multe domenii diferite in care digitalizarea ia amploare in prezent si avem expertiza in fiecare dintre acestea. Fara indoiala, investitiile in noile tehnologii aduc imbunatatiri semnificative proiectarii, constructiei sau productivitatii muncii. De exemplu, folosind realitatea virtuala si modelul BIM, efectuam audituri de siguranta la distanta. Tehnologiile VR ne permit sa experimentam vizitarea facilitatii in faza de proiectare, ca si cum ar fi deja construita. Specialistii isi pot vedea proiectele la scara larga, pot simti spatialitatea volumelor, iar orice neconformitate este marcata imediat in model, astfel incat solutia de proiectare poate fi reconsiderata pentru a atenua riscurile. Una dintre cele mai solicitate caracteristici VR este posibilitatea de a organiza intalniri in interiorul modelului. Participantii la astfel de intalniri se vad si se aud intre ei, pot arata obiecte din interiorul modelului si pot discuta solutii de proiectare. In cele din urma, economisim costuri pentru un client in ceea ce priveste timpul si calatoriile, si perfectionam proiectele din timp, eliminand erori care ar fi remediate in timpul sau dupa finalizarea constructiei.
Solutiile digitale devin, cu siguranta, o modalitate tot mai des intalnita pentru gestionarea santierelor de la distanta. Cu toate acestea, pana acum pasii reali de pe piata sunt inca mici in aceasta directie.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2021)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
concelex
theda mar
ness project
EDIT-Structural
CDS
leviatan
rigips
strabag nivel 1
quadratum
Acvatot 2019
konsent
noark
Ubitech
MAKITA
viarom
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
siniat

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander