BILFINGER va furniza servicii de mentenanta si scaffolding pe piata din Romania |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 12 Dec 2024 06:15 |
Instabilitatea la nivel global, coroborata cu precautiile suplimentare ale investitorilor, care amana tot mai multe din proiectele avute in plan, dar si perioada electorala, in care investitorii asteapta clarificarea situatiei politice, ce este in stransa legatura cu stabilitatea legislativa si a mediului de afaceri, a schemelor de ajutor, reprezinta provocarile momentului in domeniul constructiilor, in opinia lui George Cursaru, Business Development Manager al Bilfinger Tebodin Romania. In acest context, compania a urmareste cu prioritate derularea proiectelor cu care a fost incredintata in termenele si bugetele asumate, si are in plan sa-si mentina strategia de a deveni lider in implementarea de proiecte eficiente si sustenabile. De asemenea, dupa aproape doi ani de la integrarea companiilor BIS Polska si Multiserwis si extinderea pe piata de mentenanta si scaffolding, compania anunta ca are planuri de a incepe furnizarea acestor servicii si catre clientii din Romania.
Bilfinger Tebodin lucreaza, in aceasta perioada, la o serie de proiecte energetice, de infrastructura si industriale. Activitatile curente includ atat solutii energetice traditionale, cat si proiecte de dezvoltare durabila. Pe langa proiectele din sectorul energetic, compania ofera o gama variata de servicii de consultanta si inginerie, inclusiv studii de fezabilitate, planificare a investitiilor si inginerie detaliata. Despre operatiunile curente desfasurate pe plan local, precum si despre perspectivele de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung, ofera in continuare detalii George Cursaru, Business Development Manager al Bilfinger Tebodin Romania.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si ce se prefigureaza pentru 2025?
- Consideram si observam din piata faptul ca anul 2024 a fost mai anevoios in ceea ce priveste investitiile majore facute in tara noastra. Din considerente de razboi, pret al energiei, dar mai ales impredictibilitate, constatam faptul ca tot mai multi investitori amana sau chiar opresc investitiile pe care le aveau in plan. Pe de alta parte, suntem mandri ca flexibilitatea noastra ne ajuta in a mentine relatii pe termen lung cu clientii, care continua sa investeasca in aceste vremuri dificile. Pentru ceea ce a mai ramas din anul 2024, ne propunem sa finalizam proiectele aflate in derulare si, totodata, sa continuam sa crestem in directia strategica a companiei - si anume aceea de a deveni numarul unu in proiecte eficiente si sustenabile.
- La ce proiecte lucrati, in acest moment, si ce caracteristici de proiectare distinctive au acestea?
- In acest moment, compania noastra este implicata in multe proiecte atat in tara, cat si peste hotare, aferente in principal unor sectoare precum cel de energie, produse chimice, petroliere, farmaceutice etc. In regiunea din care facem parte (Europa de Est) industriile de materiale de constructii si alimentara sunt, de asemenea, foarte importante pentru noi. Fiind in diverse stadii de dezvoltare diferite, acestea au termene de finalizare diferite (2024, 2025, 2026). Dupa cum foarte bine se stie, Bilfinger in regiune este un furnizor de servicii industriale, putand asigura pentru clientii sai servicii de consultanta, proiectare si management al constructiei - dar nu numai. In cadrul proiectelor pe care le avem in desfasurare, putem furniza toata gama de servicii multidisciplinare, plecand de la faza de prefezabilitate/ concept pana la cea de inginerie de detaliu (inclusiv suport in partea de autorizare si achizitii), ajungand pana la faza de management al constructiei (abordare EPCm). Fiind o companie flexibila, putem aborda intregul scop EPCm sau parti din acesta (inginerie, suport pe partea de procurare management al constructiei sau combinatii ale acestora). Impreuna cu alte companii din grupul Bilfinger, evaluam posibilitatea de a oferii servicii EPC si mentenanta, aceste servicii fiind un pilon important in Europa de Vest si America de Nord.
- In ce directie considerati ca se indreapta piata de constructii? Ce estimari aveti privind piata in 2025, din punct de vedere al evolutiei, preturilor si fortei de munca?
- Studiile de efectuate de catre noi certifica faptul ca piata de materiale de constructii este pe un accentuat trend crescator, mai ales in contextul in care razboiul din Ucraina se va incheia, iar reconstructia tarii vecine va necesita un volum imens de resurse. Observam deja o intensificare a investitiilor in aceasta zona, incluzand aici producatori de caramida, din industria de ciment si metalurgie etc. Chiar daca inceputul lui 2024 a fost anevoios in alte sectoare, remarcam o crestere a volumului de investitii pentru piata de materiale de constructii, anul 2025 fiind promitator in acest sens. Este important de mentionat faptul ca toti acesti investitori incearca sa profite de diferitele scheme de ajutor financiar disponibile la nivel national, precum si european. Concurenta dintre companii pentru atragerea de suport financiar este binevenita, in masura in care planurile propuse de catre dumnealor sunt fezabile si sustenabile.
- Ce tendinte remarcati in inginerie/ proiectare/ consultanta de profil, in contextul necesitatii de rezilienta a constructiilor si adaptare la schimbarile climatice?
- In conditiile prognozate pentru urmatoarea perioada (amanarea incheierii razboiului din Ucraina plus instabilitatea globala accentuata, schimbarile climatice care se manifesta din ce in ce mai agresiv), Bilfinger actioneaza in mod activ cautand permanent solutii in care sa incercam sa ne ajutam clientii in depasirea problemelor mentionate anterior. Intalnim deja situatii, din ce in ce mai frecvente, in care acestia cauta solutii de eficientizare a costurilor prin efectuarea de audituri energetice ale facilitatilor existente, prin implementarea de solutii "verzi" in proiecte existente si noi cu scopul de a scadea amprenta de carbon (montarea de panouri fotovoltaice, trecerea de la combustibili fosili la combustibili verzi, frecventa accentuata a proiectelor de tip "wind-farm", folosirea pompelor de caldura etc.).
In acest sens, venim in intampinare cu un nou serviciu numit "NetZero", prin care dorim sa ii ajutam in atingerea dezideratului "Net Zero Operations". Aceasta este o solutie dezvoltata pentru a aborda provocarile complexe asociate cu atingerea operatiunilor Net Zero si consta in trei faze principale. Prima este legata de dezvoltarea unui traseu pentru atingerea Net Zero. Lucram indeaproape cu clientii pentru a dezvolta o foaie de parcurs personalizata, care sa contureze pasii necesari pentru a atinge operatiunile Net Zero. Aceasta etapa implica evaluarea operatiunilor curente, stabilirea obiectivelor de sustenabilitate si identificarea masurilor cheie care trebuie implementate. Masurile sunt proiectate la nivel de fezabilitate (±40%) si prioritizate intr-un calendar, rezultand in produsul final: foaia de parcurs catre Net Zero. Cea de-a doua etapa este de proiectare si construire. Odata ce traseul este stabilit, echipa noastra de experti proiecteaza masuri personalizate pentru a aborda eficienta energetica, integrarea energiei regenerabile si optimizarea operationala. Aceste masuri sunt apoi implementate in teren. In fine, procesul de incheie cu operarea si mentenanta. Serviciile noastre de mentenanta si management al activelor asigura eficienta optima a sistemelor implementate in timpul operarii. Aceasta include monitorizarea masurilor in timpul operarii. Pentru a oferi mai multe detalii legate de acest serviciu oferit de catre Bilfinger, suntem la dispozitia tuturor celor interesati.
- Cum se vor transforma materialele si tehnologiile utilizate in industria constructiilor? Ce rol au proiectantii/ consultantii din constructii in aceasta directie?
- Materialele si tehnologiile sunt intr-o continua evolutie, prin urmare este de inteles faptul ca pentru viitor se estimeaza o utilizare din ce in ce mai frecventa a produselor reciclabile si ecologice, care ar trebui sa ajute la scaderea impactului asupra mediului inconjurator, precum si la imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor. Noile tehnologii de constructie ar trebui sa fie acelea care contribuie la eficienta energetica, iar metodele preferate ar putea fi tot mai mult acelea care implica o cantitate redusa de deseuri si care sunt prietenoase cu mediul inconjurator. Observam, de asemenea, o tendinta in ceea ce priveste crearea de noi linii de productie, in care obiectivul principal este producerea de materiale de constructii sau materii prime cu eticheta "verde", ceea ce inseamna ca, inca de la faza de proiectare, este necesara implementarea energiilor regenerabile.
- Care sunt principalele dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada? Care credeti ca vor fi provocarile anului 2025? Dar oportunitatile?
- Cel mai mare impediment, in opinia noastra, il reprezinta instabilitatea la nivel global, coroborat cu precautiile suplimentare ale investitorilor, care amana tot mai multe din proiectele avute in plan. Totodata, fiind si un an electoral, investitorii vor astepta cu siguranta clarificarea situatiei politice, ce este in stransa legatura cu stabilitatea legislativa si a mediului de afaceri, a schemelor de ajutor etc. In ciuda acestor probleme, Bilfinger a actionat in mod activ, gasind solutii care sa ii permita depasirea dificultatilor.
- Ce obiective aveti stabilite, la nivelul companiei, in anii urmatori (2025-2030)?
- Ne plasam printre cele mai mari companii de inginerie si consultanta din regiune, avand un total de peste 600 de angajati. Intrucat regiunea Europei de Est actioneaza sub management unic, aceasta permite schimbul de cunostinte si personal oricand este necesar. Incepand cu luna martie 2023, avem alaturi de noi in regiune doua companii Bilfinger specializate pe partea de mentenanta si scaffolding (BIS Polska si Multiserwis), existand planuri de a incepe furnizarea acestor servicii si catre clientii din Romania. Din calculele noastre, peste 75% din proiecte este asigurata de catre clientii existenti, pe care dorim sa ii ajutam in continuare, dar totodata suntem permanent deschisi in a ne diversifica portofoliul. Impreuna cu divizia interna de consultanta, analizam atent evolutia pietelor cu potential interes pentru noi si incercam sa mentinem trendul bun in care ne aflam pe pietele de energie, alimentara, materiale de constructii (ciment, metalurgie), auto, dar sa ramanem activi inclusiv in zona pietelor de petrol si gaze, produse chimice & petrochimice, precum si in zona de industrie militara.
|