BUCURESTI: S-a executat 70% din structura Catedralei Mantuirii Neamului |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 07 Iun 2016 15:22 |
Pana la finele lunii mai 2016, pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului, amplasat pe Dealul Arsenalului, la intersectia dintre Calea 13 Septembrie si strada Izvor, a fost executat circa 70% din volumul total al lucrarilor la structura edificiului. Conform datelor Patriarhiei, in prezent se lucreaza intre cotele +27 de metri si +40 de metri (arce si balcoane), pana la sfarsitul acestui an urmand a se finaliza lucrarile de zidire a navei principale si balcoanelor interioare, pana la cota +45 de metri. Potrivit graficului de executie, pana in aprilie 2017 este vizata finalizarea lucrarilor de zidire la turlele secundare (cota +62 m), pana in iulie 2017 vor fi definitivata si zidaria la turla clopotnitei (+75 m), iar pana la sfarsitul anului viitor vor fi definitivate si cele la zidaria turlei principale - Pantocrator (+106 m). Pentru anul 2018 sunt planificate montarea structurii metalice si invelirea acoperisului, precum si pictarea catepetesmei si sfintirea altarului. Pictarea integrala si finalizarea catedralei sunt stabilite in perioada 2019-2024.
Conform datelor Patriarhiei, dupa finalizarea cladirii catedralei, vor fi construite si alte cladiri anexe, de inaltime mult mai redusa, care vor oferi spatii pentru cazarea si hrana pelerinilor, pentru activitati pastorale, culturale, sociale si medicale ale bisericii. Alaturi de catedrala va fi amenajat un parc pe o suprafata de 5 hectare, care va cuprinde multe spatii verzi, unele fiind special amenajate pentru copii.
Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in octombrie 2010, valoarea investitiei fiind evaluata la aproximativ 200 milioane de euro. In prezent, lucrarile la suprastructura edificiului sunt executate de Strabag Romania, liderul pietei locale de constructii.
Principalele elemente conceptuale si de structura ale Catedralei
Catedrala (S+D+P) va avea o inaltime totala de 120 de metri pana la baza crucii de pe turla principala, fiind ridicata pe un teren cu o arie de 110.000 mp. Potrivit datelor disponibile, cladirea va avea o amprenta la sol de 13.668,5 mp si o suprafata desfasurata totala de 52.529,2 mp.
Cladirea catedralei adaposteste principalele spatii liturgice, dispuse succesiv, in conformitate cu cerintele liturgice ortodoxe. Pe laturile de nord si sud ale naosului sunt amplasate doua abside laterale, iar peste naos se inalta turla principala. Pe latura vestica, deasupra exonartexului se afla amplasat spatiul rezervat corului, iar deasupra acestuia se ridica turla-clopotnita. La nivelurile superioare ale pronaosului si naosului sunt dispuse galerii (balcoane) laterale interioare, precum si un circuit interior in jurul bazei turlei principale, la cota +56 m si unul exterior, la cota +91 m, in jurul cupolei turlei principale. Circulatia verticala se va realiza pe scari si prin intermediul a opt ascensoare care asigura accesul la toate nivelurile inferioare si superioare ale catedralei, mai ales pentru persoanele varstnice sau cu dizabilitati. La nivelurile inferioare ale cladirii (sub cota zero) sunt prevazute un paraclis, Muzeul Crestinismului romanesc, spatii pentru consilierea pastorala a pelerinilor, un magazin pentru carti si obiecte bisericesti, iar in exterior vor fi amenajate spatii pentru parcare subterana.
Arhitectura catedralei, realizata de compania Vanel Exim, din Bacau, reprezinta o sinteza intre traditie si contemporaneitate, armonizand elemente arhitecturale din diferite zone ale Romaniei (ocnite moldave, pridvoare brancovenesti si turnuri zvelte transilvane), precum si elemente de monumentalitate de la unele catedrale occidentale.
|