Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - Cluj: INCDTIM construieste primul parc de cercetare pentru energii alternative
Cluj: INCDTIM construieste primul parc de cercetare pentru energii alternative
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 19 Oct 2020 13:20
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, in parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, deruleaza o procedura de licitatie publica pentru construirea primului parc stiintific experimental mixt din zona de Nord-Vest a Romaniei, Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot in Energii Alternative - CITAT-E, proiect finantat din fonduri de coeziune UE. Anuntul a fost lansat in cadrul Saptamanii Europene a Regiunilor si Oraselor 2020 (12-15 octombrie 2020).
Parcul fotovoltaic si eolian, cu o capacitate totala instalata de minim 1.000 kW, va fi amplasat in cadrul Cluj Innovation Park, in zona Dealul Lomb din Cluj, si va avea rolul de a testa in conditii reale eficienta energetica a panourilor fotovoltaice si instalatiilor eoliene moderne si de a incuraja consumul descentralizat de energie produsa din surse regenerabile. Parcul va trebui sa fie finalizat in 31 august 2021.
Energia verde produsa va fi consumata experimental de parcul stiintific si tehnologic Cluj Innovation Park, iar rezultatele obtinute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel national. In viitor, beneficiile pot fi semnificative, mai ales in zonele unde exista deficit energetic, putand reprezenta o solutie de alimentare cu energie alternativa la nivel national. Cercetatorii din institut implicati in acest proiect vor monta recuperatoare de energie pentru testarea in timp real a eficientei energetice a panourilor fotovoltaice si a instalatiilor eoliene care vor functiona pe arealul parcului.
Principalele rezultate ale proiectului includ producerea de energie durabila curata pentru un parc stiintific de 2,2 ha, studiul stocarii energiei ecologice si regenerabile si realizarea de teste, masuratori, analize cantitative si calitative si monitorizarea rezultatelor cercetarii.
Acest laborator experimental va permite, de asemenea, cresterea capacitatii de cercetare-dezvoltare si inovare in domeniul energiilor alternative, eficienta energetica si tehnologii avansate de mediu a membrilor clusterului TREC-Transylvania Energy Cluster.
Infiintat in 2015, TREC reuneste in prezent 39 de entitati, inclusiv trei universitati, trei institute de cercetare, municipalitatea Cluj-Napoca, agentii de dezvoltare locala si companii private (atat multinationale, cat si IMM-uri).
Acest parc va da posibilitatea agentilor economici sa se convinga de faptul ca energia regenerabila, curata produsa cu echipamente adecvate si consumata in mod eficient, este o alternativa extrem de viabila la energia clasica, sporind astfel atractivitatea investitorilor in acest domeniu de viitor.
Valoarea totala a proiectului este de 13.097.616 lei (2,75 milioane de euro), fiind cofinantat de Uniunea Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritara 1: Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor. Proiectul are o durata de 52 de luni - 01.06.2016 - 31.08.2021.
Politica de coeziune - finantata de FEDR, FSE si Fondul de coeziune - este cea mai mare sursa de investitii din bugetul UE in perioada 2014-2020. Aceste trei fonduri vor permite o investitie totala de 485 miliarde EUR, cu o finantare din bugetul UE de 355 miliarde EUR in tarile din Uniune in perioada de programare 2014-2020. Politica de coeziune sprijina strategiile de dezvoltare din toate regiunile si orasele din UE, cresterea economica, crearea de locuri de munca, competitivitatea economica, dezvoltarea sustenabila si protectia mediului.
 
TotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
theda mar
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
BogArt
rigips
SIGM
SSAB
quadratum
DRS
ness project
ELECTROGRUP
viarom
konsent
AED
Ubitech
noark
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
CDS
MAKITA
concelex
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<