GALATI: Investitie de circa 160 milioane euro intr-o statie de tratare a deseurilor |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 25 Oct 2022 10:52 |
Consiliul Judetean Galati si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Ecoserv Galati au demarat o licitatie pentru o statie de tratare a deseurilor biodegradabile si reziduale, unica in Romania, informeaza Biroul de presa al institutiei.
Potrivit sursei citate, au fost lansate si aprobate de catre Agentia Nationala de Achizitii Publice procedurile de licitatie pentru construirea in municipiul Galati a unei statii performante, singura de acest gen din Romania, de tratare a deseurilor biodegradabile si reziduale.
Aceasta statie de tratare mecano-biologica va fi dotata cu un digestor, un echipament industrial de ultima generatie, si o turbina cu ajutorul careia se va produce energie electrica din deseuri.
Valoarea estimata a acestei investitii este de 773.493.596 de lei, din care partea de proiectare si executie este de 180.657.193 lei, fonduri europene atrase de catre CJ Galati.
Restul sumei estimate reprezinta partea de operare, adica valoarea serviciilor realizate de catre firma care va gestiona functionarea acestei statii de tratare a deseurilor pentru o perioada de zece ani.
Valoarea finala a serviciilor de operare va depinde foarte mult si de cantitatea de deseuri care va fi tratata in aceasta statie, precum si de cantitatea de deseuri reciclabile colectate separat si valorificate.
„Este pentru prima oara in istoria achizitiilor publice din tara noastra cand o autoritate publica face o singura licitatie pentru proiectarea, executia, gestionarea si functionarea investitiei pe o perioada lunga de timp. Practic, castigam ani de zile, astfel ca, atunci cand lucrarile vor fi gata, sistemul va putea fi utilizat imediat. Sunt sisteme de management al deseurilor in tara care nu pot fi folosite pentru ca nu exista o firma specializata care sa gestioneze investitia respectiva, iar in alte cazuri au trecut ani de zile de la finalizarea lucrarilor pana a fost desemnat un operator. Asta vrem sa evitam, motiv pentru care facem o singura procedura. Mai este un avantaj, operatorul nu poate ulterior sa reclame diverse deficiente de constructie, avand in vedere ca este parte integranta a acestui proces inca de la inceputul procedurii„, a declarat presedintele CJ Galati, Costel Fotea.
Solutia tehnica de tratare a deseurilor biodegradabile si reziduale care vor ajunge din tot judetul in statia de tratare din municipiul Galati este complexa, se bazeaza pe tehnologie de ultima generatie si va fi implementata pentru prima oara in Romania.
„Practic, deseurile vor fi in prima faza sortate cu ajutorul unui sistem automatizat si dotat cu diversi senzori, dupa care deseurile biodegradabile vor fi supuse unui proces de fermentare fara oxigen, astfel ca la final va rezulta biogaz si o fractie de aproximativ 20% din masa initiala a deseurilor, un fertilizant steril care poate fi folosit ca ingrasamant. De asemenea, in cazul deseurilor reziduale, dupa operatiunea de tratare si extragere a biogazului, va rezulta un material asemanator unui strat de pamant, care va fi dus la depozitul ecologic de deseuri de la Valea Marului. Biogazul va fi transformat in energie electrica cu ajutorul unei turbine, energie care va fi folosita doar pentru functionarea statiei, deoarece atat permit normele in vigoare”, a precizat Costel Fotea.
Sistemul de management al deseurilor din judetul Galati este un proiect cu fonduri europene atrase de catre CJ Galati, care inseamna investitii ample in municipiul Galati (statie de tratare mecano-biologica), Valea Marului (depozit de deseuri si statie de sortare), Tecuci (inchiderea depozitului neconform de la Rates si statii de transfer si compostare) si Targu Bujor (statie de transfer si retehnologizarea statiei de compostare).
|