GreenGroup: Finantare de 127 milioane euro pentru cresterea capacitatii de reciclare |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 02 Mai 2022 09:04 |
Sustinut de Abris, cel mai mare grup integrat de reciclare din Europa Centrala obtine 127 de milioane de euro pentru a-si accelera expansiunea regionala
Abris Capital Partners („Abris”), investitorul de top de private equity din Europa Centrala, a sprijinit GreenGroup, cel mai mare grup integrat de reciclare din Europa Centrala, cu obtinerea de fonduri in valoare de 127 de milioane de euro, pentru a-si accelera cresterea si pentru a sustine cererea tot mai mare din regiune pentru produse reciclabile si sustenabile.
Finantarea va permite GreenGroup sa valorifice dezvoltarea de succes obtinuta deja de la intrarea Abris in companie si sa-si accelereze planurile de extindere a operatiunilor sale in intreaga regiune, dezvoltand solutii unice pentru a recicla materialele aruncate anterior si pentru a intra pe noi segmente. Fondurile obtinute vor permite grupului sa isi cvadrupleze capacitatea de rPET pana la 28.000 de tone si aproape sa isi dubleze capacitatile de reciclare a sticlei si a DEEE, pentru a ajunge la 150.000 de tone si, respectiv, 73.000 de tone. In plus, GreenGroup se va extinde in domeniul reciclarii motoarelor electrice si al productiei de combustibil derivat din deseuri, investind, de asemenea, in diverse programe ESG, inclusiv in mai multe proiecte fotovoltaice.
Finantarea a fost obtinuta printr-un sindicat de banci, dintre care UniCredit Bank si Raiffeisen Bank au actionat in calitate de Coordonator, Bookrunner si Aranjor Principal Mandatat, iar Banca Comerciala Romana, ING Bank si OTP Bank Romania, in calitate de Aranjor Principal Mandatat. Coordonatorii de sustenabilitate pentru aceasta tranzactie au fost ING Bank si Raiffeisen Bank, in timp ce Banca Comerciala Romana a fost Agent de Facilitate si Garantii. Aceasta sindicalizare subliniaza increderea partenerilor GreenGroup si sprijinul lor ferm acordat grupului si tranzitiei acestuia catre economia circulara.
Adrian Stanculescu, Partener si Head of Abris Romania, a comentat:
„Aceasta finantare reprezinta o etapa importanta pentru GreenGroup si sustine un program amplu de investitii, care va fi implementat in urmatorii patru ani, ca parte a strategiei grupului de a deveni liderul regional in domeniul economiei circulare. Impreuna cu GreenGroup, am dezvoltat o strategie proactiva pentru a valorifica impulsul considerabil al afacerii, stimulat de obiectivele de sustenabilitate stabilite la nivel global de guverne si corporatii. Intentionam sa propulsam si mai mult aceasta companie ambitioasa in regiune si vom continua sa investim in toate diviziile sale, diversificand oferta de produse si dezvoltand noi capacitati de procesare."
Abris a investit pentru prima data in GreenGroup in 2016, achizitionand participatia majoritara a grupului integrat de reciclare. De atunci, afacerea s-a extins rapid, iar in prezent are capacitatea de a procesa 280.000 de tone de deseuri pe an, inclusiv PET, echipamente electronice, lampi, baterii si sticla, in 10 unitati de productie din Romania, Slovacia si Lituania.
Pe langa cresterea sa organica, GreenGroup a urmarit o strategie ambitioasa de fuziuni si achizitii in toate diviziile sale din Europa Centrala. La sfarsitul anului 2019, grupul s-a extins in Slovacia si Lituania, unde gestioneaza doua fabrici moderne de reciclare PET, iar in 2020 Abris a achizitionat o participatie de 100% in Eltex Recycling, unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniul managementului deseurilor industriale din Romania, permitand GreenGroup sa faca inca un pas spre un model de economie circulara.
In plus, GreenGroup a devenit de curand prima companie din Europa care a obtinut certificarea Gold Standard la nivel international pentru reducerea emisiilor de CO2 in urma reciclarii PET, oferindu-le companiilor si persoanelor fizice posibilitatea de a-si compensa amprenta de carbon.
Constantin Damov, CEO al GreenGroup, a comentat:
„Acesta este un pas important pentru stimularea economiei circulare in regiune, deoarece acum suntem pregatiti sa ne consolidam modelul de succes pe noi piete. Finantarea sustenabila este cheia accelerarii circularitatii si suntem recunoscatori partenerilor nostri financiari pentru angajamentul lor de a juca un rol activ in ceea ce priveste sustenabilitatea in regiune.”
|