ROMGAZ: Contract nou cu Duro Felguera pentru finalizarea executiei CTE Iernut |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 31 Mar 2023 10:02 |
Consiliul de Administratie al Romgaz a aprobat finalizarea procedurii de achizitie pe contractul nou de lucrari pentru constructia centralei de la Iernut, iar contractul va fi semnat vineri, cel tarziu luni dimineata, a anuntat directorul general al Romgaz, Razvan Popescu.
"Romgaz a publicat raport curent in ceea ce priveste restartarea investitiei de la Iernut. In sedinta de aseara (miercuri seara n.r) Consiliul de Administratie a aprobat finalizarea procedurii de achizitie conform Legii 99, pe contractul nou de lucrari in ceea ce priveste finalizarea constructiei centralei de la Iernut si a avizat contractul de tranzactie, ceea ce, sa spun, reglementeaza trecutul cu fosta asociere pentru a putea primi absolut toate beneficiile contractului vechi. O sa anuntam piata in cel mai scurt timp in ceea ce priveste pretul, cat si termenul de finalizare, contractul nefiind inca semnat. Vom semna probabil contractul in cursul zilei de maine, cel tarziu luni dimineata", a declarat Razvan Popescu, joi, la o conferinta pe teme de energie, organizata de DC Media Grup.
Intrebat cand va livra centrala de la Iernut energie in sistem, directorul Romgaz a precizat ca totul depinde de aprobarile corporative, dar este in plan ca probele de productie sa fie facute pe parcursul acestui an.
"Termenul depinde foarte mult de aprobarile corporative. Nu pot sa dau un termen pana ce nu am finalizat semnarea contractului. In acest moment, avem in plan probele de productie sa fie facute pe parcursul anului curent", a punctat Popescu.
Conform raportului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, a fost aprobata incheierea Contractului de Achizitie avand ca obiect "Finalizarea lucrarilor si punerea in functiune a obiectivului de investitii: Dezvoltarea CTE Iernut prin constructia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine pe gaz", cu Duro Felguera SA.
"Contractul de Achizitie urmeaza sa fie semnat de parti conform procedurilor corporative aplicabile, cu respectarea prevederilor Legii nr.99/2016 privind achizitiile sectoriale; a fost avizata incheierea unui Contract de Tranzactie intre SNGN Romgaz SA si Duro Felguera SA, care va fi supus aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor Romgaz", se mentioneaza in raport.
Contractul de Tranzactie se va incheia cu scopul rezolvarii unor diferende intre parti si a finalizarii lucrarilor ramase de executat la CTE Iernut.
"Facem precizarea ca Contractul de Tranzactie va intra in vigoare in termen de 5 zile de la data indeplinirii tuturor conditiilor suspensive prevazute in acesta, una dintre aceste conditii fiind aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor Romgaz", precizeaza sursa citata.
La mijlocul lui 2021, Romgaz a anuntat pe bursa rezilierea Contractului de lucrari avand ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin constructia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, incheiat cu asocierea formata din Duro Felguera SA si Romelectro.
"Romgaz informeaza actionarii si investitorii asupra faptului ca, incepand cu data de 17 iunie 2021, Contractul de lucrari nr. 13384/2016, avand ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin constructia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a incetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea in termen, de catre executant, a lucrarilor de constructii si punere in functiune a obiectivului de investitii. Rezilierea contractului de lucrari nr. 13384/2016, incepand cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a implinirii termenului de suspendare a notificarii de reziliere, fara ca partile sa fi ajuns la agreerea unei solutii care sa asigure finalizarea si punerea in functiune a obiectivului de investitii, in termen cat mai scurt posibil", se mentiona in raportul Romgaz transmis Bursei de Valori Bucuresti.
CCGT Iernut beneficiaza de o pozitionare strategica, fiind amplasata in centrul sistemului energetic national. Prin acest proiect se are in vedere acoperirea consumului national de electricitate prin actionarea pe pietele de energie electrica angro si de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic national, eliminarea posibilelor blocaje in reteaua din nord-vestul Romaniei. Capacitate bruta energie electrica a centralei va fi de 430 MW.
Centrala cuprinde 4 turbine cu gaz, plus 4 cazane recuperatoare pentru producere abur cu 3 nivele de presiune si 2 turbine cu abur
Un sfert din totalul cheltuielilor eligibile aferente investitiei reprezinta o finantare nerambursabila din Planul National de Investitii, conform datelor publicate de Romgaz. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|