SAIPEM va executa lucrari de 1,6 miliarde euro pentru infrastructura Neptun Deep |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 04 Aug 2023 13:40 |
OMV Petrom a semnat contractul principal, in valoare de 1,6 miliarde de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona romaneasca a Marii Negre, a anuntat compania, intr-un comunicat.
"OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din Sud-Estul Europei, a semnat cu Saipem S.p.A. si Saipem Romania SRL (Saipem) un contract pentru lucrari de proiectare, achizitii, constructie, instalare si punere in functiune, in valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro", se arata in comunicatul citat.
In cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achizitii, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare si punere in functiune pentru instalatiile maritime din cadrul proiectului.
In plus, contractul implica testarea si punerea in functiune, pentru statia de masurare a gazelor naturale, si sectiunile de langa tarm si de pe uscat ale conductei de productie gaze, care vor fi construite de alti contractori. Atribuirea contractului s-a facut in urma unui proces public de achizitie.
Costurile aferente contractului se vor imparti in mod egal intre cei doi parteneri, OMV Petrom si Romgaz.
"Cu semnarea acestui contract facem un pas important pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep - practic acesta marcheaza inceperea fazei de executie. Vom continua sa lucram in ritm sustinut astfel incat sa producem volumele de gaze asteptate, in siguranta, incepand cu 2027", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Alessandro Puliti, CEO Saipem, a aratat, in context, ca echipa locala, din cadrul Centrului Tehnologic de langa Ploiesti, va fi folosita pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalatiile offshore.
"Suntem mandri ca am fost selectati, in urma unui proces competitiv, ca furnizori in cadrul contractului EPCIC pentru dezvoltarea Neptun Deep. Aceasta confirma increderea clientilor nostri in competentele noastre principale si in flota de echipamente de inalta tehnologie pentru dezvoltarea sigura, sustenabila si complexa a zacamintelor. Vom folosi echipa noastra locala, din cadrul Centrului Tehnologic de langa Ploiesti, pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalatiile offshore. Acest Centru reuneste 200 de cercetatori si experti, iar 95% dintre ei sunt romani", a subliniat Puliti.
Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona romaneasca a Marii Negre. OMV Petrom si Romgaz vor investi pana la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o productie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, tara devenind astfel cel mai mare producator de gaze naturale din UE.
Infrastructura necesara pentru dezvoltarea zacamintelor offshore de gaze naturale Domino si Pelican Sud include 10 probe, 6 in ape adanci (~1000m) si 4 in ape putin adanci (~100m), 3 sisteme de productie submarine si reteaua de conducte colectoare asociate, o platforma offshore in zona de apa cu adancimea de 100 de metri, conducta principala de gaze catre tarm (~160km) si statia de masurare a gazelor Tuzla.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep in 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri, OMV si Petrom.
OMV Petrom este o companie in care actionarii romani detin peste 42% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 21,7% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti).
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori din Londra. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|