TRANSELECTRICA: Lista cu 20 de proiecte prioritare pentru aliniere Green Deal |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 12 Aug 2021 06:02 |
Nivelul actual de dezvoltare a Retelei Electrice de Transport (RET) necesita o accelerare a stadiilor de realizare a proiectelor de infrastructura energetica, in scopul asigurarii trecerii graduale la o economie neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon. Pentru a obtine o reconfigurare a sistemului energetic si a retelei de transport al energiei electrice in acord cu noile directii stabilite prin pachetele legislative europene „Green Deal” si „Fit for 55”, tintele de realizare a planurilor de investitii implementate de CNTEE Transelectrica SA trebuie sa le depaseasca pe cele planificate deja. Tranzitia energetica impune o adaptare rapida a retelei electrice de transport si intensificarea ritmului de extindere a acesteia prevazut in Planul de Dezvoltare a RET 2020-2029.
In acest context, Guvernul Romaniei a aprobat recent, la propunerea Secretariatului General al Guvernului - autoritatea publica tutelara a CNTEE Transelectrica SA, un Memorandum cuprinzand un Plan de Actiuni al Companiei care prevede realizarea unor proiecte investitionale esentiale pentru consolidarea retelei electrice de transport. In plus, in ultima perioada au fost organizate mai multe intalniri intre reprezentanti ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Energiei si ai CNTEE Transelectrica SA. Discutiile au condus la concluzia comuna privind necesitatea simplificarii procesului de implementare a unor proiecte de importanta nationala in domeniul energiei electrice. In consecinta, CNTEE Transelectrica SA a elaborat o lista deschisa de proiecte strategice, care vor permite flexibilizarea Retelei Electrice de Transport.
Propunerea Companiei cuprinde minimum 20 de proiecte, unele dintre ele aflate deja in derulare, pentru care este necesara accelerarea ritmului de implementare:
1. Linia Electrica Aeriana (LEA) 400 kV Portile de Fier - Resita;
2. LEA 400 kV dublu circuit Resita - Timisoara - Sacalaz - Arad;
3. LEA 400 kV dublu circuit Cernavoda - Stalpu, cu un circuit de intrare/ iesitre in Statia Gura Ialomitei;
4. LEA 400 kV dublu circuit Smardan - Gutinas;
5. LEA 400 kV Gadalin - Suceava;
6. LEA 400 kV Suceava - Balti (Republica Moldova);
7. LEA 400 kV Medgidia Sud - Constanta Nord;
8. LEA 400 kV Isaccea - Tulcea Vest;
9. Linia Electrica Subterana (LES) Bucuresti Sud - Grozavesti;
10. LES 400 kV Domnesti - Grozavesti;
11. Statia 400/110 kV Grozavesti;
12. Inchiderea Inelului de 400 kV Bucuresti - Ilfov, in zona de est;
13. Reconductorarea LEA 400 kV Bucuresti Sud - Gura Ialomitei;
14. Reconductorarea Axului 400 kV Bucuresti Sud - Pelicanu - Cernavoda;
15. Reconductorarea Axului 220 kV Gutinas - Dumbrava - Stejaru - Gheorgheni - Fantanele - Ungheni;
16. Reconductorarea Axului 220 kV Urechesti - Targu Jiu Nord - Paroseni - Baru Mare - Hasdat;
17. Reconductorarea LEA 220 kV Portile de Fier - Resita circuitele 1 si 2;
18. Trecerea la tensiunea de 400 kV a Axului 220 kV Brazi Vest - Teleajen - Stalpu si reconductorarea acestuia;
19. LEA 400 kV Stalpu - Brasov;
20. Linii noi de curent alternativ si de curent continuu de evacuare a productiei eoliene on-shore si off-shore din zona Dobrogea, respectiv a productiei generate de Unitatea 3 si de Unitatea 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavoda, pe traseul Tuzla - Podisor si Podisor - Corbu - Hurezani - Hateg - Recas - Horia - Nadlac.
In acest sens, atat autoritatile publice centrale, cat si CNTEE Transelectrica SA au anuntat ca vor intreprinde, in perioada imediat urmatoare, demersuri pentru urgentarea realizarii acestor 20 de proiecte, astfel incat Romania sa-si atinga obiectivele europene pentru orizontul de timp 2030-2050.
|