Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - EPTISA si ACET incep proiectul de 275 milioane euro, extindere retea de apa Suceava
EPTISA si ACET incep proiectul de 275 milioane euro, extindere retea de apa Suceava
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 03 Sep 2024 17:04
ACET SA, operatorul retelelor de apa si canalizare din Suceava, are in implementare un proiect major de investitii in valoare de 275 milioane de euro pentru extinderea si modernizarea retelelor de utilitati - "Dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Suceava in perioada 2014-2020 - etapa a II-a". In cadrul acestui proiect, Eptisa Romania asigura servicii de asistenta tehnica pentru supervizarea contractelor de lucrari.
Etapa I a proiectului s-a derulat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar investitiile realizate au fost cofinantate de Uniunea Europeana, din Fondul de Coeziune, iar etapa a II-a, actuala, beneficiaza de finantare prin Programul Dezvoltare Durabila (PDD) 2021-2027 si este cofinantata din Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR).
Valoarea totala eligibila a proiectului este de 1,3 miliarde lei (fara TVA), din care in prima etapa s-a alocat 70,8 milioane de lei, iar pentru etapa a doua sunt prevazute investitii de 1,24 miliarde lei. Prin Studiul de Fezabilitate al proiectului s-a prevazut ca toate lucrarile sa fie realizate in cadrul a 33 de contracte, din care 21 sunt de lucrari, 3 - de servicii si 9 - de furnizare echipamente.
 
 
Lucrarile vizeaza extinderea/ modernizarea retelelor de alimentare cu apa si canalizare in municipiile Suceava, Falticeni, Campulung Moldovenesc, Radauti si Vatra Dornei, in orasele Dolhasca, Salcea, Siret, Vicovu de Sus, dar si in comunele Marginea, Mitocu Dragomirnei, Putna, Sucevita si Scheia.
Cu prilejul unei conferinte recente de prezentare a stadiului proiectului major, ing. Stefan Groza, directorul general al ACET SA, a subliniat ca exista toate premisele ca toate lucrarile sa fie finalizate pana in anul 2027, singura provocare fiind legata de asigurarea fortei de munca necesare implementarii proiectelor.
"Daca in primele proiecte cu fonduri europene, nu erau bani pentru finantare, dar am primit acele fonduri de preaderare de la Uniunea Europeana, mai apoi, dupa aceea, am avut bani, dar n-am avut materiale, ca a aparut criza materialelor (…) in perioada anilor 2009-2010, cand erau probleme cu aprovizionarea. Acum avem si bani, avem si materiale. Nu mai avem forta de munca. Dintr-un studiu care a fost facut la nivelul Asociatiei Romane a Apei, s-a constatat ca exista pe piata muncii un deficit de cel putin 3.000-4.000 de specialisti in domeniul alimentarii cu apa, din care 1.500 cu studii superioare, care sa asigure proiectarea si implementarea acestor proiecte. Dar speram ca vom depasi si aceasta situatie si lucrurile vor decurge asa cum ne-am propus", a declarat ing. Stefan Groza.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
konsent
strabag nivel 1
viarom
concelex
Ubitech
SSAB
SIGM
BogArt
leviatan
ELECTROGRUP
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Acvatot 2019
rigips
DRS
MAKITA
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
noark
ness project
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander