HIDROCONSTRUCTIA: 20 milioane euro pentru reabilitare retea de apa din Vrancea |
Infrastructura Publicat de AG&F 07 Iun 2018 07:48 |
Un nou contract de lucrari din cadrul proiectului „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare, judetul Vrancea” a fost semnat la data de 6 iunie 2018, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Vrancea si al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Vranceaqua, Marian Oprisan, a directorului SC CUP SA Focsani, Gheorghe Vasilescu si a lui Eugen Popa, director al Hidroconstructia SA Bucuresti, antreprenorul care va executa aceste lucrari, informeaza un comunicat al edililor judeteni.
Potrivit comunicatului CJ Vrancea, al treilea contract de lucrari din cadrul Vranceaqua - etapa 2, intitulat „Sistem zonal de alimentare cu apa Odobesti si lucrari sisteme de alimentare cu apa in Adjud, Panciu, Marasesti, Homocea, Gugesti, Bolotesti, Tamboesti, Ruginesti, Dumbraveni, Jaristea si Straoane - Judetul Vrancea”, va deservi o populatie de circa 92.000 de locuitori din 19 localitati (Adjud, Panciu, Odobesti, Marasesti, Carligele, Cotesti, Brosteni, Vartescoiu, Urechesti, Popesti, Bordesti, Homocea, Gugesti, Bolotesti, Tamboesti, Ruginesti, Dumbraveni, Jaristea si Straoane).
Valoarea totala a lucrarilor din cadrul acestui contract este de 93,5 milioane de lei (echivalentul a 20 milioane de euro), din care:
- 79 milioane de lei (17 milioane euro) din fonduri de la Uniunea Europeana;
- 12 milioane de lei (2,6 milioane euro) din fonduri de la bugetul de stat;
- 1,8 milioane de lei (400.000 euro) din fonduri de la bugetele locale ale Consiliului Judetean Vrancea si ale Unitatilor Administrativ-Teritoriale (UAT).
Lucrari de amploare, in mai multe UAT
Potrivit oficialilor din judetul Vrancea, in cadrul acestui contract vor fi realizate mai multe lucrari, respectiv:
1. Va fi infiintata aductiunea zonala Odobesti - Gura Calitei pentru asigurarea continuitatii in furnizarea alimentarii cu apa, precum si asigurarea cu apa ce respecta parametrii de calitate pentru localitati din sud-vestul judetului, din comunele Brosteni, Vartescoiu, Carligele, Cotesti, Urechesti, Popesti si Bordesti.
2. La sistemul de alimentare cu apa Odobesti va fi reabilitat rezervorul de inmagazinare existent si va fi extinsa capacitatea statiei de clorinare Odobesti.
3. La sistemul de alimentare cu apa Adjud va fi construita o statie de tratare a apei, vor fi reabilitate rezervoarele de inmagazinare si va fi edificata o statie de pompare apa uzata.
4. La sistemul de alimentare cu apa Panciu vor fi extinse cu 800 metri conductele de aductiune aferente gospodariei de apa Chetroaia si gospodariei de apa Chicera, va fi construit un rezervor de inmagazinare de 700 metri cubi, un grup de pompare si o pasarela pietonala pentru accesul personalului.
5. La sistemul de alimentare cu apa Marasesti vor fi construite: doua rezervoare de inmagazinare, o conducta de aductiune, o statie de clorinare, o statie de pompare a apei si va fi extinsa reteaua de distributie.
Lucrari vor fi efectuate si la sistemele de alimentare cu apa Bordesti, Carligele, Cotesti, Urechesti, Popesti, Vartescoiu, Homocea, Bolotesti, Tamboesti, Gugesti, care vor cuprinde, printre altele, extinderea fronturilor de captare, extinderea conductelor de aductiune, constructia sau reabilitarea statiilor de clorinare si a statiilor de pompare, reabilitarea sau infiintarea de noi foraje, constructia de rezervoare de inmagazinare.
Vor fi realizate lucrari si la sisteme de alimentare cu apa apartinand Consiliului Judetean Vrancea, respectiv:
- Va fi extins frontul de captare Babele, sursa actuala a sistemului Odobesti (un foraj);
- Vor fi construite noi rezervoare de inmagazinare in Carligele, Oreavu, Ruginesti, Dumbraveni, Jaristea, Straoane;
- Vor fi realizate o statie de tratare sistem apa la Ruginesti, o statie de clorinare la Scanteia si o statie de clorinare aductiune zonala Odobesti ;
- Vor fi edificate doua rezervoare pentru aductiunea zonala Odobesti (in UAT Carligele) si un rezervor de inmagazinare in Terchesti (pe raza UAT Popesti). De asemenea, vor fi realizate un racord la conducta de aductiune zonala si o statie de clorinare la Terchesti.
Perioada de executie a lucrarilor este de 38 de luni, la care se adauga 36 de luni ca perioada de garantie.
Finantarea - asigurata din fonduri UE
La semnarea contractului, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a declarat: „Sunt lucrari de o mare complexitate, care vor imbunatati in mod vizibil calitatea vietii locuitorilor din zonele vizate, acestia urmand sa beneficieze de apa curenta la standarde europene. Am mai spus acest lucru si o repet: acest proiect de mare importanta plaseaza judetul Vrancea printre cele mai evoluate judete ale Romaniei in ceea ce priveste alimentarea cu apa si trebuie sa fim mandri de acest lucru!”.
Oficialii CJ Vrancea mai arata ca finantarea celei de-a doua etape a proiectului Vranceaqua este asigurata prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, valoarea totala a investitiei fiind de 941 milioane de lei, respectiv 207 milioane de euro. Aproape 85% din aceasta suma este asigurata din fonduri europene, 13% se asigura din subventii de la bugetul de stat, iar 2% reprezinta contributia de la bugetul local. Perioada de implementare a proiectului regional a fost stabilita intre anii 2018 - 2022.
Prima etapa a proiectului „Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare, judetul Vrancea”, in valoare de 100 de milioane de euro, a fost deja finalizata cu succes, 130.000 de locuitori fiind beneficiari.
|