AQUACARAS SA: Investitii de 1,45 miliarde lei in retelele de apa din Caras-Severin |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 07 Apr 2025 06:20 |
![]() Prin Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata in Judetul Caras-Severin, in perioada 2014-2020, cu un buget alocat de peste un miliard de lei, sunt vizate investitii in extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare in Resita, Bocsa, Oravita, Caransebes, Baile Herculane, Moldova Noua, Anina, Teregova, Ticvaniu Mare, Gradinari, Mehadia si Toplet. De asemenea, va fi implementat sistemul SCADA si vor fi achizitionate echipamente moderne.
"Din totalul celor 12 contracte de lucrari prin intermediul carora vor fi implementate proiectele de investitii, 11 au fost atribuite si sunt in diferite etape de proiectare sau executie, iar contractul CS-CL-01 este in procedura de atribuire, fiind publicat in SEAP. Prin aceste investitii, AQUACARAS isi propune sa modernizeze infrastructura, oferind servicii sigure, eficiente si conforme normelor europene", a declarat Gheorghe Filipescu, directorul general al companiei.
Pentru perioada urmatoare, AQUACARAS SA pregateste implementarea altor proiecte majore de investitii, pentru optimizarea detectarii pierderilor de apa pentru eficienta operationala, precum si de sectorizare a retelelor prin montarea de vane, ceea ce va permite gestionarea eficienta a avariilor, izoland doar zonele afectate.
![]() PSA - masuri permanente pentru asigurarea apei de calitate
Planul de Siguranta a Apei (PSA) este un instrument esential pentru asigurarea calitatii si sigurantei apei potabile furnizate de AQUACARAS SA. Acesta include masuri specifice pentru prevenirea si controlul riscurilor, acoperind intregul proces de alimentare cu apa, de la sursa pana la consumator.
Potrivit datelor companiei, principalele componente ale PSA sunt descrierea tehnica a sistemului - sursa de apa, procesul de tratare si reteaua de distributie, monitorizarea caracteristicilor fizico-chimice ale apei brute, inclusiv variatiile sezoniere, supervizarea procesului de dezinfectare si a eficientei tratarii apei, gestionarea capacitatilor de stocare a apei potabile la statiile de tratare, monitorizarea calitatii apei la iesirea din statiile de tratare, controlul retelei de distributie pentru mentinerea standardelor de siguranta, supravegherea permanenta a cantitatii de apa distribuita si a categoriilor de consumatori, monitorizarea calitatii apei la robinet, conform cerintelor legale, managementul apei uzate si epurarea acesteia, obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare pentru substantele utilizate in proces, identificarea si analiza pericolelor pentru fiecare etapa tehnologica si implementarea unui plan de masuri pentru prevenirea si controlul riscurilor.
"PSA a fost actualizat in 2024, iar pentru fiecare punct de lucru au fost identificate riscuri si masuri specifice, in functie de complexitatea procesului tehnologic din statiile de tratare. Masurile pentru minimizarea riscurilor includ monitorizarea continua a calitatii apei pe tot parcursul procesului de tratare si distributie, intretinerea si modernizarea infrastructurii pentru prevenirea contaminarilor, elaborarea de planuri de interventie rapida pentru situatii de urgenta sau incidente neprevazute si respectarea stricta a reglementarilor legale privind calitatea apei potabile. Prin aceste masuri, AQUACARAS SA asigura furnizarea unei ape sigure si conforme standardelor de sanatate publica", a precizat Gheorghe Filipescu.
![]() Rezervele de apa si continuitatea furnizarii
AQUACARAS SA dispune de capacitati adecvate de inmagazinare si stocare a apei, asigurand o alimentare continua a populatiei pe tot parcursul anului.
Apele provenite de la statiile de epurare sunt deversate in emisar in conformitate cu autorizatiile de gospodarire a apelor si cu reglementarile in vigoare privind protectia mediului.
In prezent, AQUACARAS SA nu implementeaza proiecte specifice pentru utilizarea apei uzate in agricultura, insa monitorizeaza constant oportunitatile de eficientizare a consumului de apa.
|